Ştiri 10 octombrie 2011
Dezbaterile vor reuni, timp de două zile, peste 40 de personalităţi ale lumii academice şi universitare, din 15 ţări, înalţi demnitari ai celor trei religii, personalităţi ale vieţii publice şi diplomaţi acreditaţi în România.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului ne-a oferit câteva detalii.
Participanţii vor vizita şi o expoziţie organizată cu sprijinul Direcţiei Arhivelor Statului din Dobrogea, privind Mărturiile documentare din Dobrogea referitoare le instituţia Căsătoriei.
Mai multe ne spune părinte prof. univ. dr. Nicolae Dură.
Lucrările Simpozionului se vor desfăşura la sediul Arhiepiscopiei Tomisului şi sunt organizate de către Centrul de cercetări religioase şi juridico-canonice din cadrul Universităţii „Ovidius” în parteneriat cu Universitatea Pontificală din Franţa şi Universitatea de Stat din Georgia.
Astăzi are loc etapa mitropolitană a Concursului naţional de muzică eclezială corală „Lăudaţi pe Domnul!”.
Competiţia se desfăşoară la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, din Capitală, şi reuneşte formaţii corale mixte ale liceelor de artă din mitropolia Munteniei şi Dobrogei.
La etapa finală a concursului, care se va desfăşura pe 27 octombrie, la Palatul Patriarhiei, vor participa 6 formaţii corale, câte una din fiecare mitropolie a Patriarhiei Române.
Evenimentul este organizat de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul, din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor.
De astăzi, constănţenii pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire.
Astfel, pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, solicitările trebuie depuse la sediul din strada Ecaterina Varga, numai prin intermediul reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari sau individual.
Persoanele care încălzesc locuinţa cu gaze naturale vor depune cererile la ghişeul primăriei din City Park Mall.
Băuturile energizante pot cauza tulburări de comportament.
Un studiu american atrage atenţia asupra faptului că cei care consumă băuturi energizante sunt expuşi la riscuri ale căror natură şi intensitate sunt destul de puţin cunoscute.
Potrivit studiului, 30% – 40% dintre copii şi adolescenţi consumă regulat acest tip de băuturi.
Specialiştii explică faptul că acest lucru duce la serioase efecte secundare, printre care convulsii, diabet, tulburări cardiace, ale somnului sau de comportament.
Medicii spun că trebuie întărită supravegherea toxicologică a acestor produse, pentru a stabili mai bine cantităţile periculoase de ingrediente, ca şi efectele consumului cronic.
Celulele stem ar putea vindeca diabetul.
Extracţia acestora s-a efectuat deja cu succes, în laboratoarele din Japonia, iar noile celule au fost transformate în celule pancreatice, care produc insulina.
Deocamdată însă, cercetările au fost realizate pe cobai în laborator.
La o săptămână de la operaţie, concentraţia de insulină din sângele şobolanilor anterior bolnavi de diabet a egalat-o pe cea din sângele şobolanilor sănătoşi, iar nivelul glicemiei revenise la normal.
Cu toate acestea, specialiştii spun că metoda poate fi aplicată şi la oameni, la ambele tipuri de diabet.
Resursele planetei se apropie de epuizare.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că resursele consumate în nouă luni de zile sunt mult mai mari decât planeta poate înlocui într-o perioadă de 12 luni.
Cele 7 miliarde de oameni din prezent se vor transforma în 9 miliarde până la jumătatea secolului şi vor consuma toate resursele regenerabile.
Cea mai mare consumatoare de resurse este America, iar la polul opus se află India, unde consumul este foarte scăzut.
Universităţile vor fi obligate să ţină evidenţa studenţilor şi după ce termină studiile.
Declaraţia aparţine ministrului Educaţiei, care a adăugat că instituţiilor care nu produc ceea ce piaţa cere li se va retrage finanţarea.
Potrivit ministrului, clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii vor permite ca finanţarea să fie făcută în funcţie de performanţă, iar capacitatea unei universităţi de a produce absolvenţi pentru piaţa muncii va duce la concentrarea resurselor acolo unde este calitate.
România participă la o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene.
Misiunea se numeşte Euclid, iar proiectul este destinat studierii expansiunii accelerate a Universului.
Participarea la un astfel de proiect reprezintă o premieră pentru ţara noastră, care a aderat pe 20 ianuarie la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene.
La această misiune mai participă ţări ca Austria, Danemarca, Italia, Franţa, Germania sau Marea Britanie.
Meteorologii anunţă ploi şi temperaturi scăzute, săptămâna aceasta, la Constanţa.
Astfel, va ploua mâine şi miercuri, inclusiv pe timpul nopţii.
De joi, aversele se vor mai rări, vineri va apărea puţin soarele, iar sâmbătă şi duminică, vremea va fi însorită.
Temperaturile se vor situa, pe tot parcursul săptămânii, între 5 şi 18 grade Celsius.
Cel mai rece va fi sâmbătă, cu 15 grade, iar miercuri şi duminică, se vor înregistra 18 grade Celsius.
Românii care doresc să-şi cumpere o maşină hibrid sau una electrică vor beneficia de subvenţii prin programul Rabla.
Astfel, pentru un autoturism hibrid reducerea este de 10% din preţ, iar pentru o maşină electrică statul va suporta 20% din valoarea de comercializare.
Potrivit programului ministerului Mediului, pot fi folosite două tichete valorice pentru achiziţionarea unei maşini hibrid şi patru tichete pentru achiziţionarea unui autovehicul electric.