Ştiri 28 noiembrie 2012
Detalii aflăm de la Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Totodată, în această noapte de la ora 0, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de Taina Sfântului Maslu.
Sfântul Apostol Iacob a făcut parte din comunitatea creştină primară de la Ierusalim, a fost primul episcop al Ierusalimului şi a participat, în anul 50, la primul sinod al apostolilor.
Tot el este autorul unei epistole din Noul Testament şi al primei forme a Sfintei Liturghii.
A primit moartea martirică în anul 62, iar Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe 23 octombrie.
Constănţenii sunt invitaţi la un concert tradiţional de colinde prilejuit de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
Evenimentul se va desfăşura vineri de la orele 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa.
Concertul va fi susţinut de corurile Arhiepiscopiei Tomisului şi de orchestra de muzică populară elenă din Mitilini – Grecia.
Spectacolul va fi prezentat de Pr. Lect. Univ. Drd. Valeriu Roman.
Intrarea va fi liberă.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cu acest prilej, Mănăstirea Peştera Sfântul Apostol Andrei îşi va sărbători hramul.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu mai mulţi ierarhi din ţară, dar şi din Ucraina, Bulgaria şi Grecia, vor oficia Sfânta Liturghie de la ora 9.
Totodată, se va sfinţi Aghiasmatarul zidit deasupra izvorului, care va primi numele de Paraclisul Izvorului Sfântului Apostol Andrei.
Zilele de 24 şi 31 decembrie de anul aceste au fost declarate de Guvern drept zile libere.
Decizia este valabilă pentru salariaţii din sectorul public şi nu se aplică la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Surse oficiale au declarat că cele două zile libere vor fi recuperate la începutul anului viitor, la 12 şi 19 ianuarie.
La Costineşti va avea loc un referendum pe tema exploatării gazelor de şist.
Astfel, ca şi în cazul municipiului Mangalia şi al localităţii Limanu, primarul Traian Cristea a decis ca, o dată cu alegerile parlamentare din 9 decembrie, să organizeze un referendum de consultare a populaţiei cu privire la exploatarea gazelor de şist.
De altfel, o parte din locuitorii comunei Costineşti s-au declarat împotriva exploatării gazelor de şist printr-un protest de stradă organizat la începutul lunii aprilie a acestui an.
Pensiile vor fi plătite în avans, înaintea Crăciunului.
Surse oficiale au declarat că toate plăţile vor fi efectuate în perioada 7-19 decembrie.
Decizia plăţii pensiilor în avans a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului.
Oficiile poştale vor fi închise pe 30 noiembrie şi 1 decembrie.
Compania Naţională Poşta Română a anunţat, ieri, că vineri şi sâmbătă, toate oficiile poştale şi subunităţile poştale subordonate acestora vor fi închise.
Poşta precizează că toate trimiterile poştale prezentate în data de 29 noiembrie să înregistreze timpi mai mari de circulaţie, “context în care se va acorda o atenţie sporită pentru distribuirea coletelor poştale care conţin alimente”.
România este ţara cu cele mai multe situri europene incluse în reţeaua Natura 2000.
Încă 235 de situri naturale din ţările Uniunii Europene au fost incluse în acest program.
Cele mai multe dintre acestea, respectiv 109 se află în România, care găzduieşte cea mai mare extindere terestră a reţelei.
Este vorba despre aproximativ 25 000 de kilometri pătraţi de regiuni naturale inestimabile.
Zonele adăugate cuprind o gamă largă de habitate de pajişte şi pădure bogate în specii şi habitate esenţiale pentru multe specii rare şi pe cale de dispariţie, inclusiv multe specii de lilieci şi amfibii.
Producătorii de energie cer creşterea preţurilor.
Creşterea preţurilor solicitată acum de aceştia vine în plus faţă de majorările stabilite deja pentru anul viitor, ca parte a programului de liberalizare.
Procentele sunt cuprinse între 20 şi 100%.
Majorările vizează piaţa reglementată, adică energia livrată acum populaţiei la un preţ controlat de stat.
Preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ, spune că solicitările sunt exagerate şi speră ca, în urma negocierilor, să ajungă la o înţelegere cu producătorii.
Centrul Regional de Meteorologie „Dobrogea” a realizat o prognoză a vremii pe următoarele trei luni.
Specialiştii au anunţat că la Constanţa va fi o iarnă blândă, cu temperaturi normale şi chiar mai ridicate decât mediile anuale din ultimii 50 de ani.
Precipitaţiile se vor încadra în limitele normale iar ninsorile vor fi destul de rare.
Meteorologii adaugă că prima ninsoare este posibil să cadă peste două săptămâni când temperaturile vor scădea sub 0 grade celsius.
Părinţii care pleaca la muncă în străinătate vor fi obligaţi să anunţe serviciul de asistenţă socială cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara.
De asemenea, părintele trebuie să nominalizeze persoana care se va ocupa de întreţinerea copilului pe perioada absenţei.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege, adoptat ieri de Guvern, pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Măsura vizează o mai mare responsabilizare a părinţilor, precum şi monitorizarea la nivelul autorităţilor locale şi centrale a situaţiei numărului de copii rămaşi în ţară în îngrijirea altor persoane.