Ştiri 10 decembrie 2012
Astfel, potrivit meteorologilor, în prima parte a săptămânii vor fi precipitaţii în jumătatea de est a ţării şi, izolat, se vor acumula cantităţi de peste 25 de litri pe metru pătrat.
Temperaturile din timpul zilei nu vor depăşi 4 grade celsius iar cele din timpul nopţii vor fi cuprinse între -5 şi 0 grade Celsius.
Din acest motiv vor fi condiţii de polei.
Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări pe alocuri.
Mai multe cartiere din Constanţa vor rămâne fără apă potabilă.
Reprezentanţii RAJA Constanţa anunţă întreruperea furnizării apei potabile, în această noapte, în intervalul orar 21.30 – 5.30.
Măsura va fi luată în vederea executării unor lucrări de reabilitare a unei conducte magistrale din municipiul Constanţa.
Vor fi afectaţi consumatorii de pe străzile Marc Aureliu – A. Karatzali – Mircea cel Bătrân – Negru Vodă – Traian, precum şi Piaţa Ovidiu şi zona Peninsulă.
Tot pentru executarea unor lucrări de reabilitare, RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile şi în noaptea de marţi spre miercuri, în intervalul 21.30 – 5.30.
Vor fi afectaţi abonaţii de pe străzile Ion Lahovari – Poporului – Mihai Viteazu – Nicolae Iorga – Ştefan Mihăileanu – Gh. Murea – I.G. Duca – Călăraşi, dar şi cei din zona centrală din perimetrul delimitat de străzile Călăraşi – I.G. Duca – Avram Iancu – Ferdinand – Mircea cel Bătrân – Mamaia – Tomis – Călăraşi.
Numărul poliţiştilor rutieri care acţionează în trafic a fost mărit.
Măsura a fost luată pentru a preveni accidentele rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece.
Astfel, în jur de 4000 de poliţişti rutieri se află în trafic, în întreaga ţară.
Aceştia vor acţiona în echipe mixte cu lucrători din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Poliţiştii vor lua măsuri de sancţionare a celor care nu au echipat autoturismul corespunzător, a celor care nu respectă indicaţiile agenţilor de circulaţie, precum şi a administratorilor drumurilor publice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de lege.
România va exporta gaze naturale către statele UE de anul viitor.
Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ a declarat însă că exportul nu va fi realizat fizic, prin conducte, ci prin “backhaul”, o procedură care permite schimburile virtuale.
Potrivit lui Nicolae Havrileţ, prima tranzacţie de tip backhaul este programată pentru luna martie a anului viitor.
Acesta a adăugat că prin acest tip de tranzacţii vor fi vândute cantităţi relativ mici de gaze, de 300-400 milioane metri cubi pe an.
Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de România faţă de FMI şi Comisia Europeană.
În România drepturile copilului nu sunt respectate.
Aceasta este concluzia directorului executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, în urma unui studiu realizat în parteneriat cu UNICEF România.
Potrivit acesteia, ţara noastră nu a evoluat în ultimii ani în ceea ce priveşte respectarea, promovarea şi monitorizarea drepturilor copilului.
Mai mult, peste jumătate dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani spun că nu se simt deloc protejaţi în ţara noastră.
Inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea unităţilor de învăţământ, suspendarea cursurilor în situaţii deosebite.
Declaraţia aparţine ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a adăugat că măsura suspendării cursurilor poate fi luată în cazul căderilor abundente de zăpadă sau a viscolului.
Suspendările se aprobă cu condiţia recuperării orelor pierdute.
Ministerul Agriculturii lansează o campanie cu privire la reducerea risipei alimentelor.
Demersul vine în contextul în care în Uniunea Europeană zeci de milioane de oameni trăiesc sub limita sărăciei.
La începutul acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care solicită măsuri urgente pentru reducerea la jumătate a risipei de alimente.
Pentru a-i informa pe cetăţeni cum să evite irosirea alimentelor, statele membre vor fi nevoite introducă cursuri în unităţile de învăţământ, care să explice în ce condiţii se pot păstra, găti sau arunca la gunoi alimentele.
Parlamentul European a propus, de asemenea, ca anul 2014 să fie desemnat “An european împotriva risipei alimentelor”.
Alocaţiile de hrană ale marinarilor şi scafandrilor de la stat vor creşte cu 150%.
Ministerul Transporturilor a iniţiat o hotărâre de guvern în acest sens.
Astfel, alocaţia zilnică de hrană va ajunge la 46,30 lei pentru personalul ambarcat, 50,50 lei pentru scafandri şi 42 lei pentru personalul auxiliar.
Ea va fi indexată anual cu indicele de creştere a preţurilor.
Atenţie la jucăriile pe care le cumpăraţi!
O echipă de specialişti din mai multe ţări a întocmit, recent, o bază de date a tuturor produselor retrase de la vânzare.
Pe “lista neagră” se află şi România, unde se comercializează păpuşi din plastic tratat cu substanţe care pot provoca diferite tipuri de cancer.
Produsele sunt fabricate în China, iar medicii avertizează că efectul imediat pe care aceste jucării îl au asupra copiilor sunt greaţă sau dureri de cap.
Lista cu jucăriile toxice se găseşte pe site-ul globalrecalls.oecd.org.
Telefoanele mobile ar putea fi vândute cu avertismente, ca pachetele de ţigări.
Eurodeputaţii au solicitat adoptarea unei legislaţii europene care să îi informeze pe consumatori în legătură cu riscurile de apariţie a tumorilor cerebrale în cazul folosirii excesive a telefoanelor mobile, după modelul avertismentelor existente pe pachetele de ţigări.
Studiile au arătat că există un risc crescut pentru producerea de tumori ale nervilor cranieni pentru utilizatorii înrăiţi de telefoane mobile.
Camera Deputaţilor din parlamentul ceh a aprobat legalizarea marijuanei în scopuri medicale.
Deputaţii cehi au decis că marijuana va putea fi importată sau cultivată pe plan intern de firme care vor fi autorizate pentru aceste activităţi, în prezent ilegale.
Pacienţii vor avea nevoie de reţetă pentru a achiziţiona marijuana din farmacii, iar tratamentul nu va fi acoperit de asigurarea medicală.
Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ trebuie aprobat şi de Senat.