Ştiri 3 ianuarie 2013
Ierarhul a adăugat că preoţii trebuie să fie cumpătaţi în toate privinţele.
Moralitatea şi moderaţia trebuie să fie pilonii comportamentului preoţesc, mai ales că în această ţară există mulţi oameni săraci.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului va putea fi sesizată la un nou număr de telefon, din 6 ianuarie.
Acesta este 021 9551 şi este apelabil din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă.
La acest număr de telefon, consumatorii pot obţine informaţii despre modul în care pot depune o reclamaţie sau sesizare. Prin noile reglementări, operatorii economici au obligaţia să afişeze o plachetă care să conţină următoarele informaţii: Telefonul Consumatorilor Infocons – 021/9551, linie telefonică la tarif normal în reţeaua Romtelecom.
Trei noi centrale eoliene vor intra în funcţiune în Dobrogea.
Imediat ce vor deveni complet operaţionale, noile centrale eoliene vor putea genera circa 560 milioane KiloWaţi pe oră de energie electrică, în fiecare an.
Pentru construirea acestor trei noi centrale au fost investite peste 340 de milioane de euro.
RADET Constanţa pune la dispoziţia abonaţilor un sistem online de primire a plângerilor.
Acesta poate fi accesat pe pagina de internet a instituţiei, www.radet-constanta.ro.
Reclamaţiile nu pot fi anonime, ele trebuie semnate cu date valide, astfel încât cei care le fac să poată fi contactaţi de reprezentanţii RADET.
Astfel, trebuie completat forma juridică, persoana de contact, cu adresă şi număr de telefon, un e-mail valid şi punctul termic arondat.
Ţigările cu arome şi cele electronice care nu respectă dozajul de nicotină vor fi interzise de anul acesta.
De asemenea Comisia Europeană recomandă ca avertismentul de sănătate să acopere de acum 75% din pachetul de ţigări. Directiva europeana va afecta şi fumătorii de ţigară electronică. Potrivit documentului, substanţele folosite pentru încărcarea acestor ţigarete vor trebui să conţină un anumit nivel de nicotină altfel vor fi interzise sau vor fi comercializate doar ca medicamente.
Potrivit statisticilor Societăţii Române de Pneumologie, un român moare la fiecare 15 minute din cauza unor boli provocate de fumat.
România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană după ponderea angajaţilor cu venituri reduse raportat la media la nivel naţional.
Potrivit unui raport al Eurostat, pe primele două locuri se situează Letonia şi Lituania.
Angajaţii cu venituri mici sunt consideraţi cei care câştigă două treimi sau mai puţin din media brută naţională pe oră.
Cele mai scăzute rate ale angajaţilor cu venituri reduse sunt înregistrate în Suedia, Finlanda şi Danemarca.
Supele la plic pot provoca mai multe tipuri de cancer.
Specialiştii afirmă că aceste supe au o valoare nutritivă scăzută. Consumul frecvent de astfel de produse poate duce la boli grave deoarece sunt extrem de bogate în sare şi potenţatori de aromă.
Printre afecţiunile pe care le pot cauza se numără hipertensiunea arterială, problemele renale dar şi cancer la stomac sau colon.
Internetul scade creativitatea copiilor si adolescenţilor.
Avertismentul a fost făcut de unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori britanici.
Potrivit acestuia, copiii şi adolescenţii îşi pierd unele abilităţi primare din cauza timpului îndelungat petrecut în faţa calculatorului.
Acesta mai atrage atenţia că foarte mulţi dintre copii apelează imediat la ajutorul internetului atunci când se confruntă cu o problemă sau nelămurire, în loc să încerce să găsească singuri o soluţie.
Astfel, creierul multor copii va fi atât de afectat încât nu vor mai fi capabili să desfăşoare anumite activităţi aparent banale.
Pacienţii internaţi în spitalele publice pot fi vizitaţi zilnic între anumite ore.
De asemenea persoanele care asigură serviciul de pază vor da o declaraţie prin care se angajează să nu primească niciun fel de “atenţii” pentru a permite accesul în afara programului de vizitare.
Prevederile sunt cuprinse într-un ordin al ministerului Sănătăţii publicat anul trecut în Monitorul Oficial.
Astfel, programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice este de luni până vineri, între orele 15.00 şi 20.00, iar sâmbăta şi duminica, între orele 10.00 şi 20.00.
Spitalele CFR din ţară vor fi transferate către autorităţile locale şi judeţene sau către Ministerul Sănătăţii.
Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. În subordinea Ministerului Transporturilor există 15 spitale, dintre care două în Bucureşti.
De asemenea, există spitale CF la Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca sau Timişoara.
Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă.
În vârstă de 82 de ani, regizorul a murit, în această dimineaţă, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe.
Acesta fusese internat la Spitalul Elias din 26 decembrie şi recent fusese operat de peritonită.
Sergiu Nicolaescu a fost regizor, actor, scenarist şi producător de film.
A regizat peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt “Cu mâinile curate”, “Nea Mărin miliardar”, “Ciuleandra” , “Mircea” sau “Orient Express.
Cea mai impresionantă producţie a sa rămâne însă “Mihai Viteazul”, cu Amza Pellea în rolul principal, creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.
Dumnezeu să-l odihnească!
Duminica, Biserica Ortodoxă va prăznui Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej sâmbătă, 5 ianuarie, de la ora 6.45, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
Apoi, la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apa sfinţită va fi apoi îmbuteliată în peste 100.000 de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni.
Duminica, în ziua prăznuirii, de la ora 8.45, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” va avea loc Sfânta Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţutul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
După slujbă, la ora 11.30, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei.
Conform tradiţiei, după aceasta ierarhul nostru va arunca în apa mării cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoşi.
Tot duminică, de la ora 16.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol.
Cu acest prilej vor fi aduse de la mănăstirea Lipnița moaștele Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfintele moaște vor rămâne la Techirghiol spre închinare doar în seara zilei de 6 ianuarie.
Luni, 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanţa (Pod Butelii) de la ora 9.00.