Ştiri 10 ianuarie 2013
Acesta s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, astăzi în judeţul Bacău şi a primit din botez numele de Alexandru.
La vârsta de 20 de ani şi-a părăsit familia şi a mers la Mănăstirea Căldăruşani, unde a fost tuns în monahism şi a primit numele de Alipie.
După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a aşezat la Schitul românesc Lacu, apoi patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte.
După o vieţuire de aproape 20 de ani în Muntele Athos, Cuviosul Antipa, s-a reîntors în Moldova pentru a strânge ajutoare în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu.
În anul 1865 s-a aşezat la Mănăstirea Valaam, iar după 17 ani de aspră vieţuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa a trecut la cele veşnice, şi a fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă şi Sfântul Munte Athos.
Sfântul Cuvios Antipa a fost trecut în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.
Constănţenii sunt invitaţi la un concert dedicat poetului naţional Mihai Eminescu.
Acesta se intitulează „Cântarea Cântărilor” şi va avea loc mâine, de la ora 16.30, la Casa de Cultură din Constanţa.
Programul cuprinde opera muzicală „Înnoieşte-te!” a compozitorilor Gavriil Musicescu şi Vasile Munteanu, poemul vocal-instrumental „Aducând cântări mulţime…” al lui Horaţiu Alexandrescu şi opera muzicală “Eminesciana” a compozitorilor Vasile Popovici şi Paul Constantinescu.
Concertul va fi susţinut de studentul Alexandru Chiriac, Cvartetul „Concerto” al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria şi de Orchestra „Te Deum laudamus”.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie.
Programul de vizite din spitale a fost modificat.
Astfel, în loc de programul de vizită dintre orele 14,00 şi 16,00, acesta se va prelungi între 15,00 şi 20,00, în cursul săptămânii, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10,00 şi 20,00.
Schimbările pun însă în discuţie şi o serie de probleme legate de igienizarea spitalului.
Numărul mare de vizitatori ar putea crea diferite infecţii, fapt care ar periclita starea pacienţilor.
Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor sa înceapă o restructurare în instituţii.
Pentru început va fi redus numărul de consilieri de la fiecare ministru si secretar de stat.
De asemenea, pana in luna martie, fiecare dintre miniştri trebuie sa se ocupe de reducerea la jumătate a funcţiilor de conducere din aparatul central.
Totodată Victor Ponta a afirmat ca trebuie redus si personalul din structurile deconcentrate si in companii.
Guvernul a amânat modificarea taxei auto.
Ministrului Mediului, Rovana Plumb, a cerut un răgaz pentru întocmirea documentaţiei necesare.
Guvernul a anunţat, la începutul anului, că taxa auto va fi înlocuită cu un timbru de mediu.
Astfel, proprietarii maşinilor care poluează mai mult ar urma să plătească mai mult.
Premierul Victor Ponta a declarat că Ministerul Mediului va avea misiunea să restituie ”ceea ce s-a încasat, ilegal, în anii trecuţi”.
Prima simulare ale Bacalaureatului de anul acesta va avea loc la Constanţa în luna martie.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, această măsură a fost luată din dorinţa de a se evita eşecul de la simularea Evaluării Naţionale ce a avut loc la începutul lunii decembrie.
Atunci peste 80% dintre medii au fost sub nota 5.
Simulările vor avea loc în aceleaşi condiţii ca şi cele de la examenele propriu-zise.
Astfel, elevii vor fi supravegheaţi cu camere video.
Calitatea de donator ar putea fi înscrisă pe cardul naţional de sănătate.
Acest lucru se va întâmpla însă numai după ce fiecare pacient în parte îşi va da acordul pentru această opţiune.
Astfel, medicii de familie vor stabili împreună cu fiecare pacient dacă acesta doreşte ca o astfel de opţiune să apară înscrisă pe cardul de sănătate.
Unul din motivele pentru care această opţiune ar putea viza pacienţii este că România se află în continuare pe ultimele locuri în ceea ce priveşte donarea de organe.
Elevii din învăţământul preuniversitar şi preşcolarii vor începe luni, 14 ianuarie, cursurile semestrului al doilea.
Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, vacanţa de primăvară va fi cuprinsă între 5 şi 14 aprilie, iar anul şcolar se va încheia pe 21 iunie.
Săptămâna 1-5 aprilie va fi dedicată activităţilor educative extraşcolare, în cadrul programului numit ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
Unitatea 2 a Centralei Nucleare Electrice de la Cernavodă a fost oprită, ieri, neplanificat.
Conducerea Companiei a declarat că centrală s-a oprit, din cauza unor perturbaţii în sistemul de răcire a generatorului electric al unităţii.
Reactorul este menţinut în siguranţă la puterea de 60%, pregătit pentru reconectarea la Sistemul Energetic Naţional, numai după ce se vor clarifica cauzele deconectării şi se vor lua măsurile de remediere.
Trei sferturi dintre români consideră că în ultimul deceniu calitatea aerului din România s-a deteriorat.
Datele sunt prezentate într-un studiu Eurobarometru publicat, ieri, de Comisia Europeană.
Cetăţenii ţării noastre şi-ar dori ca oficialii europeni să intervină cu măsuri suplimentare pentru asigurarea calităţii aerului.
Respondenţii consideră necesară restricţionarea traficului auto în oraşele poluate, iar jumătatea dintre ei vor introducerea unei legislaţii mai stricte cu privire la calitatea aerului.
Eurobarometrul a fost realizat în toamna anului trecut pe un număr de 25.000 de cetăţeni europeni din cele 27 de state membre.
Autovehiculele vor fi controlate în trafic, în perioada 10-20 ianuarie.
Echipe mixte de poliţişti rutieri şi mecanici ai Registrului Auto Român vor verifica în trafic, starea tehnică a autovehiculelor şi vor urmări dacă acestea îndeplinesc condiţiile tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice.
În cazul în care se constată defecţiuni tehnice de natură a pune în pericol grav siguranţa circulaţiei, autoturismele respective vor fi imobilizate.
Acţiunea are loc la nivel naţional, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave.