Ştiri 21 ianuarie 2013
Premierul Victor Ponta a declarat că până la data de 15 februarie va fi selectată firma de avocatură care să se ocupe de aceste demersuri.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susţine iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale sculptorului, şi reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj.
Şi Academia Română susţine demersul repatrierii, iar o scrisoare în acest sens a fost semnată de preşedintele forului, academicianul Ionel Haiduc.
Vremea se încălzeşte de astăzi în Dobrogea.
Meteorologii anunţă temperaturi maxime de 14 până la 16 grade celsius.
Cerul va fi temporar noros iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în Banat, Crişana, Dobrogea şi pe crestele montane.
În zonele joase din sudul şi estul ţării, pe arii restrânse, va fi ceaţă.
Studenţii şi elevii vor beneficia de reduceri pentru călătoriile cu trenul şi metroul de 50%.
Potrivit unui proiect, elevii beneficiază de tarif redus cu jumătate pentru transportul pe calea ferată şi cu metroul, în tot timpul anului calendaristic.
În schimb, studenţii beneficiază de reducerea de 50%, doar în timpul anului şcolar, care este cuprins între 1 octombrie şi 30 septembrie.
Eliberarea biletelor de călătorie şi a abonamentelor lunare se face în baza carnetelor de elev sau a legitimaţiei de student pentru reducere transport.
Producţia de vaccin la Institutul Cantacuzino va fi reluată spre sfârşitul acestui an, în noiembrie sau decembrie.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Acesta a subliniat importanţa reînceperii producţiei şi a arătat că vaccinul românesc este de trei ori mai ieftin decât cele din străinătate.
Potrivit ministrului, anul acesta Institutul Cantacuzino va primi de la bugetul de stat peste 8 milioane de lei.
Medicii de la stat vor putea profesa şi în sistemul privat.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce, zilele trecute, au avut loc numeroase discuţii pe această temă.
Ministrul a precizat că nu le va interzice medicilor de la stat să profeseze şi în privat şi că acest subiect va fi dezbătut pe larg de oficiali din minister.
Impozitele şi taxele locale pot fi achitate doar cu buletinul.
Potrivit directorului SPIT Constanţa, Virginia Uzun, constănţenii, pot plăti impozitele şi taxele locale atât la ghişeele instituţiei cât şi la oficiile poştale sau la staţiile OMV, doar cu cartea de identitate.
Astfel, nu va mai fi necesară prezentarea înştiinţării de plată, decât pentru persoanele juridice.
Fumatul cu moderaţie este la fel de dăunător precum consumul excesiv de tutun.
Aşa arată un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă americani.
Aceştia au adunat date actuale şi mai vechi cu privire la un număr de adulţi de peste 30 de ani care au murit de boli de inimă.
Potrivit studiului, cei care au fumat mai puţin de trei ţigări pe zi au înregistrat o creştere de 64% a riscului de a muri de o afecţiune cardiovasculară, faţă de nefumători.
Totodată, în cazul celor care au fumat între 13 şi 17 ţigări pe zi, incidenţa de a se îmbolnăvi de inimă a ajuns la 67%.
Surprinzător a fost şi numărul de îmbolnăviri în rândul fumătorilor pasivi, al căror risc de boală cardiovasculară a fost de 31%.
Specialiştii au concluzionat că prin reducerea numărului de ţigări, nu se reduce şi riscul bolilor care derivă din acest viciu.
Şoferii care îşi vor reînnoi permisele de conducere sunt obligaţi să-şi facă examenul medical.
Această examinare medicală se poate face la una dintre cele 23 de clinici abilitate din judeţul Constanţa, iar preţurile variază între 50 şi 150 de lei.
Fişa medicală se eliberează pe loc şi costă până în 150 de lei.
Investigaţiile medicale pentru reînnoirea permisului de conducere cuprind specialităţile: medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie.
Rusia nu respectă sentinţa CEDO cu privire la redeschiderea tuturor şcolilor româneşti din Transnistria.
Procesul de la CEDO a fost iniţiat de 170 de dascăli şi părinţi ai elevilor români din Transnistria şi a durat opt ani, până la 19 octombrie 2012.
Rusia a susţinut că nu are nicio legătură cu şcolile româneşti, şi că decizia de desfiinţare a acestora priveşte doar autorităţile republicii Transnistria, care ar fi o ţară independentă.
Totuşi, aceasta nu este recunoscută decât de Moscova.
Aluminiul din medicamente, alimente şi cosmetice afectează grav sănătatea consumatorilor.
Specialiştii atrag atenţia că sărurile de aluminiu din deodorante ar creşte nivelul estrogenului în corp la femei, asociat cu riscul de apariţie a cancerului la sân.
De asemenea, sulfatul de aluminiu se adaugă la apa potabilă, pentru limpezime, iar toate alimentele care au nevoie de aditivi, cum ar fi prăjiturile şi biscuiţii, conţin aluminiu.
Experţii avertizează că aluminiul este prezent şi în produsele cosmetice, produsele de protecţie solară, în unele medicamente, cum ar fi aspirina, precum şi în vaccinuri.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că expunerea la aluminiu poate duce la demenţă, Parkinson sau osteoporoză.
Averile miliardarilor ar putea salva oamenii săraci.
Potrivit unei organizaţii de caritate, cei mai nevoiaşi oameni din lume ar putea fi scoşi din sărăcie de mai multe ori dacă cei mai bogaţi 100 de oameni ar renunţa la banii acumulaţi anul trecut.
Într-un raport, organizaţia cere liderilor mondiali să limiteze veniturile extreme şi să se dedice reducerii inegalităţilor cel puţin la nivelul anului 1990.
Raportul a descoperit că 1% din cei mai bogaţi oameni şi-au mărit veniturile cu 60% în ultimii 20 de ani, iar criza financiară a accelerat acest proces în loc să-l încetinească.