Ştiri 31 ianuarie 2013
Acesta a fost un distins om de cultură, apărător al tradiţiei ortodoxe româneşti şi un mare patriot care şi-a dedicat viaţa slujirii lui Dumnezeu şi slujirii culturii româneşti.
Mitropolitul Bartolomeu s-a născut la 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana, judeţul Vâlcea, într-o familie cu tradiţie preoţească şi a primit la botez numele de Valeriu.
În anul 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu.
În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş.
Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În anul 1958, a fost arestat pentru a doua oară, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud.
La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Vremea va intra într-un proces de încălzire.
Potrivit meteorologilor, astăzi, temperaturile maxime care se vor înregistra la nivelul ţării vor fi cuprinse între 1 şi 12 grade.
Precipitaţiile înregistrate în această perioadă vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare la munte, iar în celelalte zone vor predomina ploile.
Mâine, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an.
Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploi locale, ziua în sud şi est, iar noaptea în special în regiunile vestice.
Medicamentele bolnavilor de cancer sunt asigurate.
Guvernul a aprobat cele două ordonanţe de urgenţă care rezolvă problema citostaticelor.
Executivul va majora capitalul social al companiei importatoare şi va trimite suma necesară, de 800.000 euro, în avans pentru a se cumpăra toate medicamentele necesare.
Criteriile de plată a medicilor de familie au fost modificate.
Potrivit contractului-cadru pe 2013, a fost modificat raportul dintre procentul alocat din fondul asistenţei medicale primare pentru plata per pacient şi cel alocat pentru plata per serviciu. Astfel, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru serviciile oferite.
În plus, actul normativ introduce o nouă modalitate de plată şi anume, plata per serviciu printr-un tarif exprimat în lei.
Sucurile acidulate fără zahăr îngraşă.
Studii recente arată că sucurile acidulate fără zahăr, recomandate celor care doresc să slăbească, îngraşă, la fel ca şi sucurile normale.
Cercetările au mai concluzionat faptul că persoanele care consumă sucuri acidulate fără zahăr sunt mai supuse riscului de depresie.
Oamenii de ştiinţă spun că aceste descoperiri sunt preliminare dar există dovezi clare care arată că băuturile fără zahăr pot fi asociate cu mai multe probleme de sănătate.
Clasa pregătitoare va rămâne în învăţământul primar obligatoriu, cu învăţători calificaţi.
Aşa se arată într-un acord încheiat ieri, între Ministerul Educaţiei, federaţiile sindicale şi federaţia asociaţiilor de părinţi din preuniversitar.
Înscrierea în clasa pregătitoare va avea loc în luna aprilie.
Până pe 31 martie, părinţii vor fi consultaţi cu privire la cea mai bună soluţie de organizare a clasei pregătitoare în localitatea lor, din punct de vedere al locaţiei.
Gazele se vor scumpi cu 5% de mâine, pentru agenţii economici.
Documentul prevede etapele de majorare în perioada 2013-2014 şi creşterile estimative ale preţurilor finale reglementate la clienţii casnici şi noncasnici de gaze naturale.
Potrivit unor surse, până la sfârşitul anului 2014, preţul va ajunge la 119 lei/MWh pentru non-casnici şi la 54 lei/MWh pentru clienţii casnici.
România a urcat 5 poziţii în clasamentul mondial cu privire la libertatea presei.
Astfel, ţara noastră a ajuns de pe locul 47, pe locul 42.
În realizarea acestui top la care au participat 179 de state, organizaţia Reporteri Fără Frontiere a ţinut seama de 6 criterii: pluralismul, independenţa media, noţiunile de mediu şi autocenzură, cadrul legal, transparenţa şi infrastructura mass-media.
Statul african Eritreea este ţara unde libertatea presei este cel mai puţin respectată.
Cei mai liberi jurnalişti sunt în Finlanda, Olanda şi Norvegia.
Regiunile din România trebuie să fie funcţionale până la sfârşitul acestui an.
Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, a afirmat că în decembrie 2013, cel mai târziu, regiunile din România trebuie să fie funcţionale, cu structurile de conducere deja alese, pentru ca acestea să devină partenere directe cu Comisia Europeană.
El a adăugat că trebuie modificată Constituţia, pentru a fi precizată noţiunea de regiune, ca unitate administrativ-teritorială.
România îndeplineşte condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, după prezentarea principalelor puncte din raportul MCV.
Comisia Europeană afirmă că, deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept.
Oficialii europeni solicită, în raportul MCV, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea.
Olanda şi Germania au blocat, în ultimele luni, o decizie a Consiliului JAI cu privire la aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.
Cehia a aprobat consumul de canabis în scopuri terapeutice.
Senatul ceh a aprobat ieri o lege cu privire la acest aspect, dar pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie promulgată de preşedintele ţării.
Canabisul este destinat atenuării simptomelor unor boli grave precum cancerul, Parkinson sau scleroza multiplă.
Cu toate acestea nu va fi accesibil decât prin reţetă electronică pentru a preveni abuzuri.