Ştiri 20 februarie 2013
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, aceşti bani vor fi folosiţi pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, dar şi pentru construcţii şi restaurări.
În document se mai precizează faptul că cei mai mulţi din totalul contribuabililor la bugetul de stat şi la bugetele locale sunt de confesiune ortodoxă.
Autobuzele de pe liniile 40 şi 43 vor fi deviate pe Bd-ul Tomis, până sâmbătă.
Din cauza lucrărilor de toaletare a copacilor de pe strada Răscoalei, staţiile de la Colegiul „Constantin Brătescu” şi Piaţa Unirii, se anulează.
Autobuzele vor opri pe Bulevardul Tomis după intersecţia cu strada Tudor Vladimirescu, iar în zona Pieţei Unirii, pe Bulevardul Ferdinand în staţia actuală a liniilor 2 şi 5, denumită „Centru”.
Şcoala de şoferi ar putea fi începută de candidaţi cu trei luni înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.
Acest proiect de lege a fost publicat ieri spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
O altă noutate apărută în acest proiect de lege este că elevii şcolilor cu profil tehnic auto care doresc obţinerea permiselor din categoriile B şi BE vor putea începe şcolile de şoferi de la vârsta de 17 ani.
Astfel, la terminarea studiilor, aceştia să se poată angaja imediat.
13 spitale CFR din ţară au fost transferate din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii.
Guvernul a avizat de asemenea şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, ale cărei atribuţii vor fi preluate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Personalul medical din toate spitalele CFR va fi preluat de către CNAS.
Data de 31 august a fost declarată “Ziua limbii române”.
Camera Deputaţilor a adoptat ieri o lege care prevede ca această sărbătoare să fie marcată de către autorităţi şi instituţii publice, inclusiv instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter ştiinţific, consacrate limbii române.
“Ziua limbii române” este sărbătorită în data de 31 august şi în Republica Moldova.
Autorităţile şi instituţiile publice nu vor mai avea voie să achiziţioneze autoturisme cu un preţ mai mare de 18 mii de euro.
Plenul Senatului a adoptat o ordonanţă de urgenţă care va afecta şi societăţile naţionale, societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat şi regiile autonome.
Excepţie de la această prevedere sunt instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi, însă nici preţul acestora nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro.
Guvernul a aprobat timbrul de mediu.
Acesta va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere şi va intra în vigoare din 15 martie.
Proprietarii de maşini Euro 4 şi Euro 3 vor plăti mai mult decât în prezent, în timp ce românii care au maşini vechi vor avea de achitat taxe mai mici cu până la 90%.
Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.
Ordonanţa de urgenţă prevede şi premii pentru românii care îşi cumpără maşini electrice.
Ecotichetul va fi folosit ca şi voucherele pentru programul RABLA.
Valoarea acestuia va fi de 12.000 de lei.
Legea Service-urilor auto a fost adoptată de Camera Deputaţilor.
Astfel, şoferii pot asista la reparaţia maşinilor şi pot contesta intervenţia.
Dacă spaţiul din atelierul de reparaţii nu permite prezenţa clienţilor, patronii trebuie să pună la dispoziţie monitoare TV.
La un număr de cinci contestaţii, auditul efectuat de către Registrul Auto Român la service-ul în cauză se repetă obligatoriu.
Dacă auditul are loc de două ori într-un an, se suspendă licenţa acelui service.
Deputaţii au aprobat dublarea pedepselor pentru evaziunea fiscală.
Astfel, potrivit legii, pentru un prejudiciu de 100.000 de euro, pedeapsa cu închisoarea se dublează şi ajunge la 10 ani, iar pentru un prejudiciu de 500.000 de euro, cel vinovat va face 14 ani de închisoare.
Printre pedepsele prevazute se numără şi cea de 5 ani de închisoare pentru cei care distrug documente fiscale, în timp ce aceia care refuză să prezinte documentele firmei pot să fie închişi un an de zile.
Teza de doctorat poate fi susţinută la patru ani după terminarea studiilor.
Senatorii au adoptat, în acest sens, o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii cu privire la organizarea studiilor universitare.
Proiectul prevede că susţinerea tezei de doctorat se va putea face cu acordul senatului universitar şi al conducatorului doctoratului.
Românii trăiesc cu 5 ani mai puţin decât restul europenilor.
Astfel ţara noastră se află pe ultimele locuri în clasamentul european în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.
Pe de astă parte, potrivit aceluiaşi raport, românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii ’70.
Pe primul loc în clasament se situează Elveţia cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată de Islanda şi Italia.
Lituania şi Letonia sunt pe ultimele locuri şi singurele ţări unde speranţa de viaţă este mai mică decât a românilor.