Ştiri 26 februarie 2013
Aceasta a intrat în vigoare şi este valabilă până mâine, la ora 15.00.
Astfel, în regiunile sudice va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 de litri pe metru pătrat, iar în vestul Olteniei şi în sudul Banatului izolat se vor cumula peste 40 – 50 de litri pe metru pătrat.
Vântul va avea intensificări susţinute în sudul Banatului şi în Carpaţii Meridionali, unde vitezele vor fi de peste 70 – 80 de kilometri pe oră, dar şi local şi temporar în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cu rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră.
Lucrările de reabilitare la faleza din zona Cazinoului au fost demarate.
Acestea constau în reabilitarea integrală a falezei, atât în partea inferioară, cât şi în partea exterioară.
De asemenea, va fi restaurat şi tot mobilierul urban adecvat acestei zone vechi: băncuţe, stâlpi de iluminat, pavilioane sau chioşcuri.
Spitalul CFR din Constanţa ar putea deveni spital de copii.
Declaraţia aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
Acesta a menţionat însă că autorităţile locale nu pot prelua unitatea sanitară decât dacă vor primi sprijin financiar de la bugetul de stat.
Reamintim că săptămâna trecută 15 spitale CFR din toată ţara au trecut din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii.
Ieri a fost lansat proiectul „Şcoala părinţilor”.
La inaugurare a participat şi Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Programul este dedicat părinţilor, persoanelor preocupate de psihologie, sănătate, educaţie şi dezvoltare personală.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, pot fi accesate diferite oferte ale programului, de la sesiuni de informare pentru părinţi, la servicii de consiliere educaţională şi dezvoltarea relaţiei părinte-elev-profesor.
Serviciile din cadrul proiectului „Şcoala părinţilor” vor fi promovate şi la nivelul unităţilor de învăţământ din toată ţară.
Dosarul electronic al pacientului va intra curând în vigoare.
Acest proiect informatic este menit să aducă transparenţă, eficienţă şi control în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Dosarul electronic va conţine informaţii cu privire la istoricul medical al pacientului, printre care diagnostice şi intervenţii chirurgicale.
Astfel se va menţine o infrastructură informaţională ce permite ca mediului medical să fie eficient dar va elimina şi erorile umane de diverse naturi.
Peste jumătate dintre români nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplată în sectorul sanitar.
Măsura urmează a fi aplicată de luna viitoare şi presupune introducerea unei sume fixe de maxim 10 lei.
Astfel, potrivit unui sondaj, 68% dintre persoanele intervievate consideră că introducerea sistemului pentru serviciile spitaliceşti nu va avea un efect semnificativ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.
Mai mult, aproximativ 80% dintre români dezaprobă intenţia Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurării obligatorii de sănătate.
Persoanele care lucrează în schimbul de noapte sunt mai predispuse la diabet şi obezitate.
Conform unui studiu, oamenii care obişnuiesc să mănânce noaptea îşi pun corpul în pericol din cauza acumulării de grăsime.
Testele făcute pe cobai au arătat ca insulina este sensibilă la aceste modificări ale orelor la care o persoană ia masa. Specialiştii mai spun că oamenii au un anumit ritm zilnic în ceea ce priveşte zahărul din sânge, însă noaptea acţiunea nesatisfăcătoare a insulinei asupra acestuia duce la acumularea de grăsime în corp.
Semnalul GSM în zona penitenciarelor ar putea fi diminuat.
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marian Dobrică a declarat că anul trecut, peste 8.400 de telefoane au fost găsite la deţinuţi.
Astfel, până la sfârşitul anului, acest fenomen al telefoanelor mobile introduse ilegal în penitenciar ar trebui să fie redus.
El a menţionat că împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie a fost demarată o amplă activitate de identificare a acelor angajaţi ai ANP implicaţi în fapte de corupţie.
Guvernul nu va recalcula toate pensiile speciale.
Peste 90% dintre pensionarii militari au avut de câştigat în urma procesului anterior de recalculare a pensiilor.
Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va căuta o soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, săptămâna trecută că pregăteşte un proiect de lege cu privire la pensiile ocupaţionale, care va intra în dezbaterea parlamentară şi a făcut un apel pentru o iniţiativă de îndreptare a erorilor la calcularea pensiilor.
În 45 de state din America scrisul de mână va deveni de anul viitor materie opţională în şcoli.
Aceleaşi state au decis ca în locul caligrafiei elevii să studieze ca disciplina şcolară obligatorie, Word-ul.
De asemenea, în Marea Britanie, 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat că nu au mai scris nimic de mână de mai bine de 6 luni.
Specialiştii au declarat că scrisul de mână este o formă de exprimare a emoţiilor, spre deosebire de scrisul la calculator care aduce o imagine distantă.
Marea Britanie ar putea introduce un card de identitate contracost pentru imigranţii din Uniunea Europeană.
Ministerul britanic de Interne a anunţat că în acest an ar putea introduce o taxă în valoare de 55 de lire sterline pentru imigranţii din Europa ce vor solicita în mod voluntar eliberarea unui card de identitate.
Programul ar viza românii, bulgarii, dar şi ceilalţi cetăţeni europeni.
Astfel, cei care vin în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de trei luni ar putea fi nevoiţi să solicite cardul de reşedinţă pentru a obţine acces la servicii publice, inclusiv la ajutoare sociale.