Ştiri 28 februarie 2013
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni au ajuns la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns la Marsilia, unde a întemeiat două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian s-a mutat către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi sunt au fost canonizaţi de către sfântul Sinod în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sf. Ioan Casian din localitatea Târguşor.
Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul a fost ales Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.
Alegerea s-a făcut de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit astăzi în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul a fost ales cu un număr de 41 voturi.
Scaunul arhiepiscopal de la Buzău a rămas vacant odată cu trecerea la Domnul, în ziua de 7 ianuarie 2013, a Înaltpreasfinţitului Părinte Epifanie.
Întronizarea Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul în demnitatea de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va avea loc pe 10 martie.
Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul s-a născut în jud. Iasi la Suhuleţ, în data de 19 aprilie 1965.
În anul 1992, a intrat în monahism la mănăstirea Crasna, din jud. Prahova.
În anul 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar în iulie 2002, a fost ales Episcop-vicar patriarhal.
Din anul 2009, este Secretarul Sf. Sinod al B.O.R. şi preşedintele Comisiei Patristice a Patriarhiei Române.
Unul din zece pacienţi este contaminat cu infecţii noi în spital.
Ultimul raport întocmit pentru anul trecut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că cifrele cresc atunci când vorbim despre pacienţii internaţi la Terapie Intensivă.
Infecţia nosocomială determină consecinţe serioase atât în plan medical, cât şi în plan economic.
Poate cauza apariţia de infecţii respiratorii grave la cei intubaţi mai multe zile, complicaţii postoperatorii tardive care duc la prelungirea duratei de spitalizare dar şi incapacitate temporară, prelungită sau definitivă de muncă.
Compania Chevron va începe explorarea perimetrului de gaze de șist de la Bârlad în a doua jumătate a acestui an.
De asemenea, compania va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.
Potrivit unui raport, achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre din judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă.
Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi și Costineşti.
Un elicopter SMURD ultradotat va asigura situaţiile de urgenţă de pe litoral din luna iunie.
Acesta va costa peste 5 milioane de euro.
Preşedintele consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a declarat că instituţia dispune de o rezervă de 3 milioane de euro care va permite Asociaţiei din regiunea de sud-est să doteze şi mai bine, în viitor, parcul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Medicii români pot lucra în Marea Britanie doar dacă ştiu la perfecţie limba engleză.
Autorităţile din regat au impus această condiţie obligatorie pentru toţi medicii imigranţi care doresc să lucreze, inclusiv cei români.
Această condiţie va fi implementată prin intermediul unui test de limbă pe care fiecare candidat îl va susţine şi care va fi hotărâtor pentru angajare.
Testul se va da înainte de semnarea contractului.
Produsele de curăţenie pot afecta sănătatea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că substanţele din detergenţii folosiţi în gospodărie, pot provoca astm, cancer, defecte de naştere, boli de piele şi alergii.
Cercetătorii spun că aceşti compuşi chimici foarte dăunători s-ar găsi şi în jucăriile copiilor sau în pardoselile din PVC.
Spitalul de Urgenţă Constanţa va deveni centru pentru prelevarea organelor.
Unitatea sanitară a fost cooptată într-un program european.
În acest scop, doi specialişti au ajuns ieri la Constanţa şi vor ajuta la formarea echipei care va putea interveni de fiecare dată când apare un donator aflat în moarte cerebrală.
Până în prezent, Spitalul de Urgenţă Constanţa nu a avut niciun pacient declarat în moarte cerebrală iar singurele transplanturi de rinichi efectuate au fost doar de la donatori vii.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul transplanturilor efectuate în România este de aproape patru ori mai mic decât media europeană.
Centrala nucleară de la Belene nu va fi construită.
Parlamentul bulgar a adoptat ieri o hotărâre prin care se renunţă definitiv la acest proiect.
Centrala urma să fie construită în oraşul Belene, pe malul Dunării, la graniţa cu România.
Parlamentarii au motivat respingerea proiectului deoarece urma să fie finalizat într-o zonă considerată periculoasă din cauza activităţii seismice.
De asemenea, pe lângă faptul că ar costa extrem de mult, construcţia ar fi afectat grav agricultura, viticultura, dar şi piaţa imobiliară.
Preţul energiei electrice va scădea pentru toţi consumatorii.
Motivul îl reprezintă excedentul de producţie realizat de ţara noastră, care trebuie vândut.
Tariful reglementat pentru energia electrică a crescut cu 6% de la 1 ianuarie, iar de la 1 iulie, va mai avea loc o majorare de 2%.
Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, la factura finală se va adăuga o creştere de 8% ce reprezintă energia verde.
În România, hipertensiunea arterială ocupă primul loc în clasamentul bolilor de inimă.
Potrivit specialiştilor, doar 30% dintre românii care au această suferinţă ştiu despre ea.
Afecţiunea este foarte serioasă pentru că afectează creierul, inima şi rinichii.
Medicii precizează că vârsta la care apare această boală a scăzut la 40 de ani, iar factorii care favorizează apariţia ei sunt alimentaţia, lipsa de mişcare, stresul, tensiunea zilnică la care oamenii sunt supuşi.
Utilităţile s-au scumpit cu 160% în ultimii 7 ani.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari majorări operate între anii 2005-2012 s-au înregistrat la apă şi salubritate, respectiv 157%.
În acelaşi interval de timp, energia termică şi-a dublat preţul, gazele s-au scumpit cu 75%, iar energia electrică, cu 52%.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a primit ieri încă 3 ambulanţe.
Acestea au fost achiziţionate prin Programul Operaţional Regional, în cadrul proiectului „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, în regiunea Sud-Est”.
Două dintre ambulanţe sunt de tip B şi au costat 84.000 de euro, fiecare iar cealaltă este de tip C, a cărei valoare este de 105.000 euro.
În viitor, judeţul Constanţa va achiziţiona prin acest proiect şi o autospecială de intervenţie în accidentele colective.