Ştiri 29 aprilie 2013
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbătă biserica ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
De asemenea, joi, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 8.30.
Vineri dimineaţă, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Sâmbătă, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la Capela Sf. Nicolae a Penitenciarului Poarta Albă, de la ora 8.30.
În Pakistan va fi construită prima biserică ortodoxă.
Zilele trecute au fost sfinţite primele ziduri ale lăcaşului de cult, iar lucrările ar urma să fie finalizate în luna octombrie.
În prezent, biserica are ridicate cateva ziduri şi încadramentele pentru ferestre şi uşi.
În Marea Britanie va fi deschisă prima şcoală ortodoxă.
Aceasta se află în Londra şi va purta numele „Sfântul Andrei Apostolul”.
Aproximativ 150 de copii vor forma prima generaţie a şcolii, dintre care cel puţin jumătate vor fi creştini ortodocşi.
Disciplinele predate vor fi în concordanţă cu programa şcolară a Angliei, însă vor conţine şi elemente de religie, cultură şi tradiţie ortodoxă, în special greacă.
Liceul „Decebal” va fi dotat cu un seismometru.
Acesta va fi folosit pentru activităţi didactice, iar înregistrările vor fi integrate în arhiva seismică naţională şi intenţională.
De asemenea, datele obţinute vor fi utilizate în scopul dezvoltării metodologilor de management integrat al riscului.
Elevii din ciclul primar şi gimnazial vor fi evaluaţi din doi în doi ani.
Declaraţia aparţine ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.
Acesta a precizat că evaluările vor începe de anul viitor şi vor fi de tipul celei naţionale de la sfârşitul clasei a 8-a.
Ministrul a adăugat că testările trebuie realizate pe tot parcursul educativ, nu doar la finalul a patru ani.
România se află printre ţările cu incidenţă scăzută în Europa a cancerului de piele.
Rata de îmbolnăvire a românilor este de 4,5 la suta de mii de persoane comparativ cu restul Europei unde incidenţa este de 11 la suta de mii de persoane.
Anul trecut au fost depistate în ţara noastră peste 1000 de cazuri de melanom malign.
Aproape o treime din cei diagnosticaţi mor anual.
Consumul unui pahar de suc pe zi creşte cu o cincime riscul de diabet.
Un studiu a demonstrat că riscul ar putea creşte şi cu 22% în cazul consumului zilnic al unei cutii obişnuite de suc care conţine zahăr.
De altfel, specialiştii au stabilit anterior că acest tip de băuturi este responsabil pentru creşterea în greutate şi apariţia obezităţii.
România şi-a înjumătăţit emisiile de gaze cu efect de seră între anii 1990 şi 2011.
Potrivit datelor statistice, ţara noastră este a treia din Europa la acest capitol, după Letonia şi Lituania.
În zona euro, în anul 2011, s-a observat o scădere a emisiilor nocive cu 14,6% faţă de 1990, în timp ce în Uniunea Europeană emisiile au coborât cu 18,5%.
Datele mai arată că Turcia a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a emisiilor, de 124%.
Numărul poliţiştilor de frontieră va fi suplimentat în perioada vacanţei de Paşti.
Aproximativ 3.000 de poliţişti vor fi zilnic la graniţă, pentru a evita aglomerările în punctele vamale şi a reduce timpul de aşteptare.
Anul trecut, în perioada Paştelui au tranzitat frontiera aproximativ un milion de cetăţeni români şi străini.