Ştiri 17 mai 2013
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 7.45 sfinţirea mare a bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din cartierul km 4-5.
Slujba va fi urmată de Sfânta Liturghie Arhierească.
Biserica a fost construită în perioada 1996 – 1999 după planurile bisericii de lemn de la mănăstirea Sf. Maria din Techirghiol.
Iniţiativa construirii acestei biserici a aparţinut generalului de brigadă Constantin Zeca, comandantul Corpului Armată Mărăşeşti şi preotului militar Emil Munteanu.
Lăcaşul de cult are două hramuri: Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Gheorghe.
Cu acest prilej, astăzi la această biserică vor fi aduse moaştele Sf. Împ. Constantin şi Elena, ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ale Sf. Mc. Epictet şi Astion, precum şi ale Sfinţilor de la Niculiţel.
De asemenea, duminică, de la ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, IPS Teodosie va aduce spre închinare lemnul Sfintei Cruci de la chilia Sfântul Ioan Chalkia, de la mănăstirea Cutlumuș, aflate pe Sfântul Munte Athos.
Racla va fi însoţită de Arhimandritul Chiril, egumenul chiliei.
Lemnul Sfintei Cruci a fost aflat de către Împărăteasa Elena.
Biserica Ortodoxă îi va cinsti marţi pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii, Constantin şi mama sa, Elena.
În ţara noastră numeroase lăcaşuri de cult îşi vor sărbători hramul.
Printre acestea se numără şi biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia luni, slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 17.
Slujba va fi urmată de un pelerinaj cu lemnul Sfintei Cruci, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfinţilor Epictet şi Astion şi ale Sfântului Pantelimon, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – I, pe următorul traseu: Str. Revoluţiei – Str. Mircea cel Bătrân – B-dul Mamaia – Str. Mihai Viteazu – Str. Călugăreni – Str. Ştefan Mihăileanu – biserica „Sf. Împăraţi”.
Marţi, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica Sfinţii Împăraţi, de la ora 8.30.
Lemnul Sfintei Cruci va rămâne la această biserică, până, joi 23 mai.
Biserica Ortodoxă Română ar putea fi obligată să retrocedeze proprietăţile greco-catolicilor.
Deputatul Ioan Oltean vrea ca lăcaşurile de cult, terenurile, cimitirele şi casele parohiale care au aparţinut Bisericii Greco-Catolice şi au trecut în patrimoniul celei ortodoxe să revină în parohiile Bisericii Unite.
În acest sens, el a depus o iniţiativă la Camera Deputaţilor, prin care cere să fie înfiinţate comisii care să stabilească situaţia juridică a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice preluate de Biserica Ortodoxă Română.
Patriarhia Română nu susţine finanţarea cercetării pe embrioni umani.
Reprezentanţii Patriarhiei Române împreună cu Comisia Episcopatelor Catolice din Europa, susţin amendarea articolelor care privesc „aspectele etice” din noul program de cercetare, denumit Orizont 2020.
Prin această iniţiativă, se solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării.
Mâine este Ziua Internaţională a Muzeelor.
Aceasta a fost stabilită în urmă cu 36 de ani, de Consiliul Internaţional al Muzeelor, cu scopul de a atrage atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor.
În anul 2005, Europa a adoptat programul Noaptea muzeelor, desfăşurat pentru prima dată în Franţa, acum 14 ani.
În acest an, Noaptea Muzeelor este sărbătorită mâine.
Aproximativ 100 de muzee din România, vor organiza expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive, iar intrarea este gratuită.
Fondul şcolii ar putea fi legalizat.
Declaraţia a fost făcută de Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Mai mult, oficialul doreşte să extindă la şcoli sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit.
Chiar daca intra in legalitate, fondul clasei nu va fi obligatoriu.
În prezent, părinţii cheltuiesc în medie 500 de lei pe an pentru fondul clasei, pe langă suma pe care o dau pentru rechizite.
Justiţia din Brazilia a aprobat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.
Decizia a fost adoptată în unanimitate de către Consiliul Naţional de Justiţie.
Până în prezent, numai în câteva state federale erau recunoscute căsătoriile homosexuale, printre care şi Sao Paulo, în timp ce în alte state decizia rămânea la latitudinea judecătorului.
Orele de sport în şcoli vor fi dublate.
Declaraţia a fost făcută de Secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală.
De asemenea, Ministerul Educaţiei a decis introducerea în programă a 30 de minute de sport, zilnic, la grădiniţe.
Pentru clasele pregătitoare şi 1-4, vor fi patru ore de educaţie fizică pe săptămână iar pentru gimnaziu şi liceu două ore.
Mai mult de jumătate dintre români ar dori ca admiterea la facultate să se desfăşoare pe bază de examen.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat luna trecută.
Astfel, aproximativ un sfert dintre respondenţi au afirmat că admiterea ar trebui să ţină cont atât de un examen, cât şi de media de la bacalaureat şi doar 8% consideră că este necesar doar bacalaureatul.
Admiterea pe bază de examen este văzută ca o măsură împotriva “democratizării” excesive a accesului la diploma de învăţământ superior.
10% din medicamentele comercializate pe plan mondial sunt contrafăcute.
Anunţul a fost făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În anul 2011, astfel de medicamente reprezentau aproape un sfert din aceste produse.
Profiturile rezultate de pe urma falsificării medicamentelor în întreaga lume sunt estimate la 75 de miliarde de dolari.
România ar putea fi împărţită în şapte sau opt regiuni.
Pentru procesul de regionalizare vor fi luate în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.
Informaţiile apar în raportul Consiliului Consultativ pentru Regionalizare.
Potrivit acestuia, România va fi împărţită în: Muntenia Sud, Dunărea de jos, Moldova de Nord, Transilvania Centrală, Transilvania de Nord Vest, Banat Vest şi Oltenia.
TVA ar putea fi redus la 19% de la 1 ianuarie 2014.
Declaraţia a fost făcută de Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Acesta a adăugat că dacă măsura nu poate fi aplicată, valoarea contribuţiilor sociale va scădea cu 5%.
Reducerile se vor face în funcţie de analiza datelor din semestrul al doilea, în funcţie de impactul asupra economiei.
Daniel Chiţoiu a mai declarat că de la 1 iulie taxa pe valoare adăugată la pâine va fi redusă la 9%.