Ştiri 25 iunie 2013
Creştinii ortodocşi intră, de mâine, în postul Sfinţilor Apostoli,cunoscut în popor şi sub numele de Postul Sâmpetrului.
În acest an el se ţine doar trei zile, de miercuri până sâmbătă, când Biserica îi cinsteşte pe cei doi apostoli.
Acest post nu are o durată fixă, ea variază în fiecare an, deoarece începutul său este în funcţie de data Sfintelor Paşti.
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei va confecţiona drapele româneşti.
Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan a declarat că steagurile tricolore vor fi cusute de măicuţele de la Episcopia din Miercurea Ciuc, vor fi sfinţite şi împărţite gratuit credincioşilor.
Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să păstreze tricolorul românesc în casele lor şi să-l arboreze cu mândrie la toate marile sărbători naţionale şi religioase.
Biserica Ortodoxă interzice guvernanţilor din Republica Moldova accesul la Sf. Împărtăşanie.
Decizia a fost luată în şedinta Sinodului Bisericii Ortodoxe, în contextul dezacordului faţă de votarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse.
Sinodul precizează că guvernanţii vor fi lipsiţi la început de accesul la Sfânta Taină a Împărtăşaniei, apoi, vor fi primiţi sau respinşi definitiv, de la orice slujire bisericească.
Biserica ortodoxă din Bulgaria a luat atitudine în ceea ce priveşte manifestaţiile din oraşele bulgare.
Populaţia este nemulţumită de măsurile de austeritate impuse ţării şi de pătrunderea mafiei în toate structurile de putere ale Bulgariei.
Astfel, Biserica spune că libertatea este cea mai mare binecuvântare a fiinţei umane, însă fără morală, ea conduce la degradare şi la ruină, atât a individului, cât şi a societăţii.
Biserica mai spune că cetăţenii şi cei care deţin puterea, în deciziile lor şi în actele lor, trebuie să fie călăuziţi de dragoste de aproapele, şi nu de ură, răzbunare, interese personale, ambiţie şi orgoliu.
Situaţia şcolară a studenţilor poate fi consultată şi pe telefonul mobil.
Studenţii îşi vor putea vedea notele, dar şi situaţia financiară pe site-ul Universităţii Ovidius.
Accesul în cont se face pe baza unui număr de utilizator şi a unei parole care se primesc în momentul în care studentul a fost înmatriculat.
Astăzi este Ziua Navigatorului.
Sărbătoarea a fost instituită de Organizaţia Maritimă Internaţională, la conferinţa de la Manila, din 2010.
Tema aleasă pentru evenimentul din acest an este „Feţele mării”şi reprezintă o campanie care îi aduce pe navigatori în atenţia opiniei publice.
Sindicatul Liber al Navigatorilor va marca evenimentul printr-o conferinţă de presă.
Cinci noi localităţi au intrat pe harta staţiunilor balneoclimaterice din România, printre care şi Eforie.
Guvernul a modificat lista localităţilor cu statut de staţiune balneară şi balneoclimaterică.
Astfel, au fost introduse staţiunea turistică 1 Mai din judeţul Bihor, oraşul Eforie, din judeţul Constanţa, oraşul Băile Tuşnad din Harghita, arealul corespunzător staţiunii turistice Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara şi oraşul Buziaş din Timiş.
Solista de muzică populară Sofia Vicoveanca a deschis un muzeu în care expune obiecte vestimentare tradiţionale româneşti.
Muzeul se află în casa din satul Vicovu de Jos, din judeţul Suceava.
Sofia Vicoveanca deţine straie din zona Bucovinei pe care le-a conservat pentru a le expune: peste 80 de catrinţe, ii, opinici, basmale şi costume populare, iar multe din acestea au o vechime de peste 100 de ani.
Guvernul va propune mâine zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului din Muntenegru, în care au murit 18 români.
De asemenea, 29 de persoane sunt rănite, dintre care 7 la terapie intensivă.
Totodată, guvernul va face demersurile legale pentru a sprijini familiile afectate.
Accidentul în care un autocar a derapat şi s-a prăbuşit într-o prăpastie de aproape 40 de metri a avut loc duminică în localitatea Podgriţa din Muntenegru.
Somonul norvegian conţine substanţe toxice care afectează creierul şi diminuează coeficientul de inteligenţă.
Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară a descoperit în acest peşte, un insecticid cu un nivel mare de toxicitate pentru vieţuitoarele acvatice.
Specialiştii au precizat că somonul norvegian poate pune în pericol sănătatea copiilor şi a femeilor însărcinate, deoarece conţine mai multe substanţe chimice care au o influenţă negativă asupra dezvoltării creierului, sunt asociaţi cu autismul, cu hiperactivitatea şi scăderea coeficientului de inteligenţă.