Ştiri 26 iulie 2013
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală.
Slujba va fi urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Valea Portului – str. Traian, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, de la ora 8.30, IPS Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală, iar duminică, va oficia de la ora 8.15 sf. liturghie la Mănăstirea Sf. Elena de la Mare din localitatea Costineşti.
Rusia aniversează 1.025 de ani de la creştinarea poporului.
Zilele acestea, Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii organizează mai multe manifestări care comemorează 1.025 de ani de la creştinarea cneazului Vladimir cel Mare din 988, data de naştere a Rusiei Ortodoxe.
Biserica Ortodoxă Română este reprezentată la evenimentele din Moscova de Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, delegat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Papa Francisc avertizează în privinţa “liberalizării utilizării drogurilor”.
El cere societăţilor latino-americane să atace flagelul traficului de droguri.
Papa a mai spus că trebuie înfruntate problemele care sunt la baza utilizării stupefiantelor, prin promovarea unei justiţii mai mari şi prin educarea tinerilor cu valorile care construiesc viaţa comună.
Lupta pentru combaterea traficului de droguri s-a soldat cu 70.000 de morţi în ultimii ani în Mexic şi zeci de mii de morţi în Columbia, America Centrală şi în Brazilia.
RATC va suspenda mâine linia 44.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport în Comun anunţă că linia de autobuze 44 se va suspenda mâine, între orele 8.00 şi 13.00, pe porţiunea cuprinsă între strada Biruinţei şi strada Crinului.
Acest lucru este cauzat de lucrările de toaletare a copacilor de pe strada Baba Novac.
Transportul persoanelor în stare de ebrietate pe motociclete şi scutere va fi interzis de luna viitoare.
De asemenea, din 8 august aceste vehicule nu vor mai avea voie să traverseze pe trecerile de pietoni.
Schimbări vor fi şi în privinţa conducerii autoturismelor de mare tonaj.
Şoferii care au permis pentru una din categoriile B, BE, C sau CE pot conduce şi tiruri, în anumite condiţii.
Documentul mai prevede că cei care vor permis au la dispoziţie, de la absolvirea şcolii de şoferi, 1 an de zile în care pot susţine examenul.
Preţul gazelor va creşte din nou în luna octombrie.
Preşedinte ANRE, Niculae Havrile a declarat că majorarea pentru consumatorii noncasnici va fi de 2-3%.
El a adăugat că în sectorul gazelor naturale, cantităţile consumate anual de România nu pot fi asigurate din producţia proprie iar o parte din consum se asigură prin import.
România se află pe ultimul loc în Europa în privinţa tratamentului asigurat pentru bolnavii de hepatită.
Aşa arată cel mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat.
Potrivit acestuia, pe primele locuri se află Franţa, Suedia şi Slovenia.
În ţara noastră, bolnavii de hepatită nu au acces la terapia de ultimă generaţie numită tripla terapie, care a avut o rată mare de succes la nivel european.
Din cei aproximativ două milioane de pacienţi, 600.000 au fost diagnosticaţi cu hepatită C şi pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.
Persoanele cu rude bolnave de cancer au riscuri mai mari să dezvolte aceeaşi afecţiune.
Un studiu la care au luat parte 23.000 de persoane din Italia şi Elveţia, arată că, pentru fiecare din cele 13 tipuri de cancer analizate, rudele apropiate au un risc crescut să dezvolte aceeaşi boală.
Există însă şi dovezi potrivit cărora în familiile în care s-a înregistrat de-a lungul timpului un tip de cancer există un risc semnificativ mai mare de apariţie şi a altor forme ale acestei boli.
Organizaţiile de combatere a cancerului susţin că riscul depinde de gene, stil de viaţă şi mediu.
Premierul Victor Ponta vrea să modifice Legea salarizării.
El a precizat că va include cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie, respectiv primării, consilii judeţene, ministere, dar şi un salariu minim, de 1.000 de lei, şi un salariu maxim, de 7.000 de lei.
Legea ar urma să fie aplicată de anul viitor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că o nouă lege a salarizării trebuie să fie o prioritate a noului acord cu organismele internaţionale.