Ştiri 28 august 2013
Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi si diaconi va oficia de la ora 9 Sfânta Liturghie Arhierească la mănăstirea Lipniţa, care îşi va serba hramul.
Totodată, astăzi, de la ora 19 se va săvârşi Privegherea cu Litie in cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, iar de la ora 03 se va săvârşi Sf. Liturghie de noapte în paraclisul mănăstirii.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Mucenic Dasie si ale Sfântului Onufrie cel Mare, dar şi o copie adusă din Rusia a icoanei făcătoare de minuni “Maica Domnului potoleşte întristările noastre”.
Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul – Lipniţa a fost înfiinţată în noiembrie 2004 şi are hramurile „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” şi Sf. Mucenic Dasie.
Sfântul lăcaş este situat în comuna Lipniţa, pe drumul naţional 3 care leagă Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei de Mănăstirea Dervent.
O mare parte dintre constănţeni vor rămâne mâine fără apă rece.
Astfel, între orele 8.30 – 20.30 nu vor beneficia de apă potabilă locuitorii care locuiesc pe străzile Călăraşi – I.G. Duca – Avram Iancu – Ferdinand – Mihai Viteazu – Traian, Mircea cel Bătrân – Mamaia – Tomis, Ion Lahovari, Poporului, Nicolae Iorga, Ştefan Mihăileanu, Gheorghe Murea dar şi cei din zona blocurilor de pe Aleea Lupeni, piaţa Ovidiu şi Peninsulă.
Bugetarii nu vor primi nici anul viitor tichete de masă, tichete cadou sau de vacanţă.
Guvernul a decis acest lucru prin Ordonanţa aprobată în şedinţa de ieri.
Aceste drepturi nu au mai fost acordate din anul 2009.
Ordonanţa mai prevede că decontarea contravalorii abonamentelor sau biletelor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se va face de către unităţile de învăţământ către elevii beneficiari pe baza abonamentelor eliberate de operatorii de transport.
Familiile cu venituri mici vor primi ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică.
Astfel, familiile cu venituri cuprinse între 155 lei de persoană şi 615 lei de persoană vor primi ajutoare, ce vor varia între 48 de lei şi 240 de lei.
Măsura urmăreşte realizarea unei protecţii sociale pentru cele mai defavorizate segmente ale populaţiei în perioada sezonului rece 2013 – 2014, ca urmare a creşterii de preţuri la gaze naturale şi energie electrică.
Toţi românii vor trebui să-şi depună declaraţii de avere, de anul viitor.
Iniţial, proiectul Ministerului de Finanţe îi viza doar pe cei peste 300 de milionari în euro pe care Fiscul îi are în baza de date. Astfel, din 2014, toţi românii vor fi obligaţi să depună anual o declaraţie cu toate veniturile, cheltuielile, dar şi bunurile pe care le au.
De asemenea, şi poliţele de asigurare, altele decât cele auto, dar şi cheltuielile personale sau cheltuielile cu persoanele aflate în întreţinere trebuie declarate.
Doar jumătate dintre şcolile constănţene au primit autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică.
Cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde unele şcoli au grupul sanitar în exterior, ceea ce contravine normelor UE. Inspectorii şcolari spun că cele mai multe unităţi care nu au autorizaţie de funcţionare sunt grădiniţele.
Aceştia au mai declarat că unităţile de învăţământ mai au la dispoziţie maxim 2 săptămâni pentru a rezolva problemele, în caz contrar ele nu îşi vor putea primi elevii la timp.
Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană
Documentul urmează să fie trimis Parlamentului, pentru adoptare.
Exploatarea minereurilor ar urma să înceapă în noiembrie 2016, dacă anul acesta se adoptă planul urbanistic zonal.
Participaţia statului ar putea ajunge la 25% din acţiuni.
Proiectul minei de metale preţioase din judeţul Alba e blocat de mai mulţi ani, din cauza îngrijorărilor legate de protejarea mediului şi a patrimoniului din zonă.
Cardurile naţionale de sănătate nu vor mai fi distribuite cu ajutorul medicilor de familie.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu care a adăugat că un act normativ în acest sens va fi dat până la 15 septembrie.
Ministrul a mai declarat că pentru distribuirea cardurilor se va putea apela la primării, serviciile de evidenţă a populaţiei, poştă şi casele judeţene de asigurări de sănătate.
Medicii români ar putea rămâne fără salarii în ultimele două luni ale anului.
Declaraţia aparţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Acesta a adăugat că bugetul alocat pentru anul acesta mai poate acoperi salariile personalului medical doar până în data de 4 noiembrie.
Reprezentanţii sindicatelor din sănătate se declară nemulţumiţi de acest lucru şi spun că sunt decişi să înceapă protestele.
Sezoanele de iarnă vor fi din ce în ce mai scurte.
Acest fapt e datorat încălzirii globale, iar specialiştii declară că astfel turismul românesc va merge în pierdere.
Staţiunile montane specializate în sporturi de iarnă vor avea de suferit pentru că sezonul va ţine mai puţin deci încasările vor fi mai mici.
Schimbările climatice vor afecta şi staţiunile balneare deoarece lacurile terapeutice ar putea seca, iar valul de căldură va afecta chiar şi infrastructura.
Deodorantele pot cauza afecţiuni grave.
Experţii avertizează că inhalarea chimicalelor din aerosoli poate afecta grav sănătatea, şi poate cauza probleme ca reacţii alergice sau astm.
În cazuri extreme, inhalarea substanţelor nocive poate genera şi probleme cardiace fatale.
Aproximativ unul din trei adulţi din Marea Britanie are o anumită formă de boli alergice, iar simptomele acestora sunt agravate de produse parfumate şi de chimicale din aerosoli.
Voluntariatul contribuie la o stare psihică şi fizică bună.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe circa o mie de adulţi.
La începutul cercetării, toţi aveau un nivel bun al tensiunii arteriale.
După patru ani, cercetătorii au descoperit că voluntarii prezentau un risc cu 40% mai mic să aibă hipertensiune.
Aceştia au concluzionat că voluntariatul permite menţinerea legăturilor sociale, lupta împotriva izolării şi a închiderii în sine, lucruri extrem de importante pentru sănătate în ansamblu, îndeosebi la persoanele vârstnice.