Ştiri 3 septembrie 2013
De asemenea, potrivit raportului „Human Rights Watch”, peste 3.700 de persoane au fost rănite şi 50 de biserici au fost vandalizate.
Raportul mai arată că, încălcările drepturilor creştinilor au devenit sistematice în toată lumea şi au luat diverse forme, de la utilizarea directă a forţei, precum în Egipt şi în alte ţări, până la interzicerea simbolurilor creştine şi a prezenţei în spaţiul public a religiei creştine.
Meteorologii au efectuat prognoza pentru această toamnă.
Astfel, de săptămâna viitoare, temperaturile vor creşte treptat în toată ţara, şi se vor menţine la aceste valori până la mijlocul lunii septembrie.
În Dobrogea, temperaturile maxime vor creşte uşor şi se vor situa la medii în jur de 24 grade până la sfârşitul intervalului. Şansele de precipitaţii vor fi mai mari pentru zona Dobrogei în perioada 10-14 septembrie.
Doar 12,3% dintre elevii constănţeni au promovat cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului.
Astfel, Constanţa ocupă penultimul loc in clasamentul promovabilităţii la nivel naţional, după Ilfov, cu 9,8% elevi promovaţi.
Procentul cel mai ridicat de trecere a examenului de bacalaureat, a fost înregistrat în judeţele Arad – 35,9%, Tulcea – 31% şi Buzău – 30,9%.
Românii cheltuiesc mai puţin pe mâncare şi carburanţi.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în iulie 2013, comparativ cu luna precedentă, cu 10%.
În primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2012, cifra de afaceri a comerţului a înregistrat o scădere de 0,7%, din cauza scăderii vânzărilor de carburanţi, de produse alimentare, băuturi şi tutun.
Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse nealimentare.
Toate maşinile ar putea fi dotate cu limitatoare de viteză.
Uniunea Europeană doreşte ca aceste mecanisme să blocheze viteza la 110 kilometri pe oră.
Propunerea este inclusă într-o nouă serie de măsuri ce au drept scop creşterea siguranţei în trafic şi reducerea cu o treime a numărului morţilor în accidentele rutiere.
Potrivit unei alte prevederi, toate autoturismele noi ar putea fi dotate cu o cameră video care să înregistreze limitările de viteză de pe anumite drumuri, iar un sistem să apese automat frânele în condiţiile în care şoferul depăşeşte limita de viteză.
Fluorul are efecte dăunătoare asupra creierului uman, pe termen lung.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România atrage atenţia asupra pastei de dinţi.
Potrivit unor studii, fluorul are efecte asupra organelor endocrine ce poate genera de la disfuncţii ale acestora până la distrugerea totală a funcţiilor lor.
Astfel, specialiştii recomandă folosirea unei paste de dinţi cu concentraţii reduse ale acestei substanţe.
Înălţimea medie a bărbaţilor europeni a crescut cu 11 centimetri de la începutul anilor 1870 până în 1980.
Acest fapt reflectă ameliorările semnificative înregistrate de starea de sănătate a populaţiei de pe acest continent.
Potrivit unui studiu, înălţimea medie a cunoscut o creştere accelerată în perioada care a inclus cele două războaie mondiale şi Marea criză economică.
Acelaşi studiu mai arată că, bărbaţii europeni au crescut de la 167 de centimetri la 178 de centimetri în puţin peste 100 de ani.
Dependenţa de internet este mai des întâlnită decât alcoolismul.
Din această cauză, în SUA, un spital de psihiatrie va introduce un program care tratează această adicţie.
Programul de zece zile menit să-i vindece pe dependenţi de nevoia de a fi mereu conectaţi online urmează să fie demarat pe 9 septembrie.
Medicii declară că această dependenţă este atăât de răspândită în rândul tinerilor deoarece internetul este gratis, legal şi lipsit de calorii.
România este pe ultimul loc în topul european al igienei.
Studii recente arată că un român alocă, în medie, 3 euro pe lună pentru produse de igienă personală.
Spre deosebire de noi slovacii alocă 7,8 euro pe lună pentru igiena personală, grecii 6,25 euro, iar britanicii – 5,6 euro.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, românii îşi cheltuiesc 48,5% din bugetul lunar pe mâncare şi băutură, iar pentru igienă şi sănătate doar 4%.
Cauzele acestei situaţii sunt multiple, susţin specialiştii. În primul rând, 46% din populaţie trăieşte în mediul rural, unde condiţiile pentru igienă sunt precare sau lipsesc.
Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record.
Specialiştii estimează că acest lucru va duce la creşterea temperaturilor peste pragul de 2 grade Celsius şi va reprezenta o schimbare climatică periculoasă.
O încălzire atât de mare ar putea distruge vieţile a sute de milioane de persoane de pe întreaga planetă.
Experţii mai avertizează că emisiile anuale nu trebuie să depăşească 32 de gigatone în anul 2020.
Potrivit celor mai recente estimări, emisiile au atins deja 30,6 gigatone anul trecut.
Profesorii implicaţi în fraudarea examenelor ar putea fi daţi afară din învăţământ.
Declaraţia a fost făcută de Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dar urmează să analizeze dacă acest lucru este posibil din punct de vedere legal.
El a mai spus că ministerul trebuie să descurajeze aceste fraude nu doar în rândul profesorilor, ci şi al elevilor şi părinţilor.
Biserica paleocreştină de la Niculiţel va fi renovată cu fonduri europene.
Investiţia se ridică la 11 milioane de lei iar în cadrul lucrărilor va fi modificată clădirea principală, prin extinderea spaţiului de vizitare şi se va schimba accesul principal.
De asemenea, vor fi realizate grupuri sanitare, iar zona va fi împrejmuită.
În plus, la intrare va fi amplasat un panou publicitar, realizat din piatră masivă.
Basilica de la Niculiţel este una dintre cele mai vechi descoperite pe teritoriul României.
Specialiştii spun că aceasta datează de la sfârşitul secolului 4-începutul secolului 5.