Ştiri 27 septembrie 2013
Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, va fi ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, este caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât într-o zi de 26 septembrie, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 19-a după Rusalii sau a Predicii de pe Munte.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 9, sf. liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură despre iubirea vrăjmaşilor.
Autobuzele 40 şi 102 vor circula de astăzi până la Pavilionul Expoziţional din Mamaia.
Măsura a fost luată pentru a facilita accesul constănţenilor la „Sărbătoarea recoltei şi vinului dobrogean”.
Astfel, până pe 6 octombrie, autobuzele 40 şi 102 vor opri în staţia special amenajată în faţa Pavilionului Expoziţional, pe sensul spre centru.
Turiştii vor putea face expediţii nautice, alături de delfinii din Marea Neagră.
Este vorba despre un proiect premieră la nivel naţional, intitulat „Delfini şi oameni – Dolphin Watching, o alternativă durabilă de dezvoltare”.
Turiştii vor putea ieşi pe mare, cu diferite ambarcaţiuni ale pescarilor şi se vor plimba în zonele unde este cunoscut că pot fi observaţi delfinii.
Proiectul va fi implementat în vara anului viitor, în sectorul sudic al litoralului românesc, în zona cuprinsă între Capul Midia şi Vama Veche.
Acesta este dezvoltat de Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin „Oceanic Club”.
Româncele beneficiază de unul dintre cel mai reduse concedii de maternitate din Europa Centrală şi de Est.
Potrivit unui studiu, ţara noastră se află la egalitate cu Ucraina, cu un concediu de maternitate de 126 de zile.
Mamele din Bulgaria beneficiază de 410 zile de concediu de maternitate iar la polul opus se află Slovenia care acordă cel mai redus concediu pentru naşterea copiilor, de doar 105 zile.
Potrivit reglementărilor internaţionale în vigoare, durata minimă a concediului de maternitate nu poate fi mai mică de 14 săptămâni.
Violenţa domestică asupra minorilor va fi pedepsită prin lege.
Pentru o singură palmă dată copilului, părinţii agresivi ar putea primi amendă de până la 5.000 de lei.
De asemenea, părinţii care îşi trimit copiii la cerşit vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2500 şi 5000 de lei, iar cei care pleacă la muncă în străinătate fără să anunţe autorităţile vor plăti între 500 şi 1.000 de lei amendă.
Şi profesorii care îşi lovesc elevii vor trebui să scoată din buzunar suma de 2.500 de lei.
Noua lege pentru protecţia copilului urmează să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
Guvernul a modificat Legea despăgubirii proprietarilor de drept ai caselor naţionalizate.
Aceasta la şase luni după ce Executivul şi-a asumat răspunderea asupra actului normativ, care a fost agreat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Modificarea le dă primarilor o putere mai mare în procesul de despăgubire.
Astfel, edilii ar urma să fie principalii decidenţi asupra naturii compensaţiilor acordate proprietarilor care au fost deposedaţi abuziv de către regimul comunist.
Guvernul a aprobat acordul de mediu pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta care a adăugat că România nu se va putea dezvolta niciodată dacă nu sunt folosite resursele pe care le are.
La sfârşitul lunii august, Nuclearelectrica a anunţat că va renegocia cu compania italiană Enel şi cu ArcelorMittal Galaţi acordul de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Aproape 80% din sarea consumată este din cauza industriei alimentare.
Potrivit medicilor, acest procent ridicat, împreună cu stilul de viaţă nesănătos, a crescut incidenţa bolilor cardiovasculare.
În aceste condiţii, Fundaţia Română a Inimii vrea să pună o ştampilă verde pe produsele sănătoase, cu mai puţină sare.
Conform specialiştilor, consumul mare de sare reprezintă unul dintre riscurile multor afecţiuni, astfel că este necesară reducerea ingestiei de sare cu 30%.
În ţara noastră, aproximativ 150.000 de persoane mor anual din cauza bolilor cardiovasculare.