Ştiri 1 octombrie 2013
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.
Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, care a avut o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Varstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.
Biserica Apostolică Armeană a decis canonizarea a celor 1,5 milioane de victime ale genocidului din timpul Imperiului Otoman.
Decizia a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute cu ocazia adunării episcopilor armeni.
Biserica Armeniei nu a mai luat o decizie de canonizare din secolul al XVII-lea.
Preşedintele armean Serj Sarkisian a salutat această decizie, pe care a numit-o “cea mai importantă iniţiativă” a Bisericii Armeniei.
La 24 aprilie 1915 au fost închişi în închisorile Imperiului Otoman şi apoi ucişi cei mai buni reprezentanţi ai intelectualităţii armene – scriitori, profesori, medici şi preoţi, aproape jumătate din populaţia ţării la acea perioadă.
Avorturile, homosexualitatea şi egoismul sunt principalele cauze ale scăderii demografiei la nivel mondial.
În lume, la ora actuală sunt cu şase milioane de copii mai puţini decât în anul 1990.
Potrivit datelor ONU, în anul 2050 vor fi cu 240 milioane de copii mai puţini decât acum.
Printre factorii declinului demografic se numără folosirea frecventă a mijloacelor de contracepţie, căsătoriile între persoane de acelaşi sex, promovate de UE şi actuala administraţie a SUA.
Potrivit specialiştilor, în Europa occidentală care este îndepărtată în mare parte de creştinism, se observă cea mai mică rată a natalităţii din lume.
Judeţele Constanţa şi Tulcea se află sub cod portocaliu de inundaţii.
Institutul Naţional de Hidrologie a emis atenţionarea pentru râurile din Dobrogea.
Reamintim că până în această noapte la ora 2, judeţul Constanţa se află şi sub cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului.
În ceea ce priveşte temperaturile, reprezentanţii ANM Constanţa spun că de mâine, acestea vor scădea accentuat. Maximele vor fi cuprinse între 8 şi 15 grade Celsius, cu aproximativ 10 grade Celsius sub media multianuală.
CFR Călători creşte numărul de trenuri pe ruta Constanţa – Mangalia.
Decizia a fost luată după ce autorităţile au hotărât impunerea unor restricţii pe podul Agigea, astfel încât vor mai putea circula doar maşinile mici şi microbuzele de şcoală.
De astăzi până pe 29 noiembrie, de luni până vineri, vor circula suplimentar doua trenuri si vor fi suplimentate cu vagoane trenurile existente pe ruta Constanţa Mangalia.
Franța nu vrea România și Bulgaria în spațiul Schengen.
Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, este de părere că aderarea la Schenghen a acestor două state va însemna că imigranții din afara Uniunii ar putea să pătrundă în mod liber pe teritoriul european, prin teritoriul celor două țări.
Decizia cu privire la o eventuală intrare a României și Bulgariei în spaţiul Schengen urmează să fie luată la sfârșitul acestui an.
Românii ar putea avea încă o zi liberă de anul viitor.
Patriarhia Română a solicitat Parlamentului ca sărbătoarea Înălţării Domnului să fie declarată zi nelucrătoare.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ieri ca solicitarea Patriarhiei Române să fie trimisă la grupurile parlamentare, spre analiză.
Înălţarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Înviere, în joia din săptămâna a VI-a după Paşti.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale vor creşte.
Decizia a fost luată ieri de Senat pentru a acoperi majorarea preţului la acest combustibil.
De asemenea senatorii au decis să introducă ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică.
Ajutoarele vor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană.
Preţul gazelor naturale pentru populaţie creşte de astăzi cu 1%.
De asemenea, tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maxim 2%.
Măsura face parte din noua etapă a calendarului de liberalizare a pieţei.
Următoarea majorare a tarifelor la gazele naturale pentru populaţie este programată să aibă loc la 1 ianuarie 2014, când preţul va creşte cu 2%.