Ştiri 14 octombrie 2013
Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, după care au plecat la Belgrad, iar în anul 1521 ajung la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Tei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.
Homosexualii din Rusia ar putea fi decăzuţi din drepturile părinteşti.
Aşa prevede un nou proiect de lege anti-gay pe care deputaţii ruşi se pregătesc să-l dezbată în luna februarie.
Dezbaterile asupra acestui proiect se vor derula în acelaşi timp cu Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în contextul criticilor internaţionale legate de legislaţia rusească considerată represivă în privinţa homosexualilor.
Proiectul de lege, disponibil pe site-ul Dumei prevede decăderea din drepturi a oricărui părinte care a avut relaţii sexuale netradiţionale.
RADET Constanţa amână furnizarea agentului termic.
În urma unui sondaj, 26 de asociaţii de proprietari s-au pronunţat pentru pornirea instalaţiei de încălzire, iar 197 s-au pronunţat împotrivă.
Reprezentanţii RADET anunţă că, în baza sondajului, va amâna cu câteva zile momentul începerii furnizării încălzirii, care va fi determinat şi de evoluţia temperaturilor exterioare.
RATC pune la dispoziţia călătorilor şase tipuri de abonamente.
Cel mai ieftin este abonamentul de o zi, la un preţ de cinci lei, iar numărul de călătorii pentru care este calculat este de şase.
24 de lei este abonamentul pe şapte zile, pentru care sunt calculate 28 de călătorii.
Regia mai pune la dispoziţia călătorilor şi abonamentul pe toate liniile, la purtător, valabil o lună de zile, la un preţ de 140 de lei.
De asemenea, de la chioşcurile RATC pot fi cumpărate bilete de o călătorie, cu 1,5 lei.
Ajutoarele de încălzire pentru persoanele cu venituri mici care folosesc ca sursă de căldură lemnele vor fi acordate în luna decembrie.
Aşa prevede noua legislaţie cu privire la măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.
Potrivit Ministerului Muncii, pentru ajutoarele de încălzire cu lemne sau cărbuni, plata acestora se va face în luna decembrie, pentru toate lunile sezonului.
Cererile pentru aceste ajutoare se pot depune până la data de 20 noiembrie.
Tratamentul cu marijuana medicinală nu este aprobat în România.
Există un produs medicinal din plantă de cannabis aprobat în 16 state europene pentru tratamentul unor afecţiuni neurologice grave, dar în prezent, nu exista nici o solicitare din partea producătorului pentru punerea pe piaţa din România a acestui medicament.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în momentul în care va exista o astfel de cerere de punere pe piaţă, România va respecta legislaţia europeană.
România se află pe primul loc în Europa în privinţa numărului de donatori în moarte cerebrală.
Numai în acest an au fost înregistrate peste 100 de astfel de cazuri.
Anunţul a fost făcut în cadrul întâlnirii Agenţiei Naţionale de Transplant.
Coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota, estimează ca, la sfârşitul acestui an, numărul de donatori în moarte cerebrală din România să ajungă la 140.
Numărul copiilor obezi este în creştere în România.
Medicii au cerut Ministerului Sănătăţii să ia măsuri de reducere a cazurilor de copii obezi sau supraponderali, estimate între 10 şi 15% la nivel naţional.
Totodată, mai multe studii arată că peste jumătate din populaţia adultă din România este cu obezitate sau supragreutate.
Specialiştii spun că trebuie pus accent pe prevenţie, care presupune evaluări periodice ale copiilor.
Potrivit medicilor, printre cauzele obezităţii la copii se numără alimentaţia bogată caloric şi lipsa de activitate fizică.
90% din locurile de muncă vor fi informatizate până în anul 2020.
Comisia Europeană a lansat un nou site de internet, openeducationeuropa.eu, care va permite studenţilor şi instituţiilor de învăţământ să partajeze gratuit resurse educaţionale deschise.
Măsura se încadrează într-o strategie ce are scopul formării şi dezvoltării competenţelor informatice.
Un sondaj realizat în 23 de ţări europene arată că o persoană de vârstă adultă din patru nu are cunoştinţele de bază necesare pentru a utiliza un calculator, iar un adult din cinci are competenţe verbale şi numerice insuficiente.