Ştiri 6 decembrie 2013
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Datorită persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae va fi şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae va participa la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Cartierul Km 4, zona Billa.
Totodată, duminică, Ierarhul nostru va oficia de la ora 9, sf. liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Un nou manual de Religie care conţine articole din Codul Penal a fost lansat la Buzău.
Acesta se numeşte “Unde-i lege, nu-i tocmeală” şi va fi studiată la orele de religie din toate şcolile din ţară.
În carte se regăsesc articole din noul Codul Penal, întărite de versete biblice şi a fost realizată de o editură din cadrul Bisericii, împreună cu Poliţia Capitalei.
Oamenii legii speră că modul în care legile lui Dumnezeu se împletesc cu legile pământeşti va avea un ecou puternic în rândul tinerilor şi va descuraja actele violente.
Limba română va deveni limbă oficială în Republica Moldova.
Aşa a decis Curtea Constituţională din această ţară.
Premierul Victor Ponta a declarat că decizia Curţii este una istorică şi un semnal pozitiv pentru viitor.
Totodată, preşedintele Traian Băsescu a spus că acest lucru reprezintă un act de dreptate faţă de actul de independenţă a R.Moldova şi faţă de istoria cetăţenilor.
Medicii constănţeni nu vor mai primi al 13-lea salariu.
Conducerea instituţiei susţine că fondurile primite de la CNAS până acum reprezintă doar valoarea datoriilor pe care Casa le avea faţă de spital şi pe care le-a câştigat în instanţă.
Astfel, anul acesta, medicii nu vor primi decât 15 bonuri de masă şi nu vor mai primi al 13-lea salariu, aşa cum se întâmpla anii trecuţi, deoarece nu mai există contract colectiv de muncă.
Zeci de constănţeni ajung la spital, din cauza consumului de etnobotanice.
Lunar, în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, zeci de constănţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani ajung la urgenţe din cauza consumului de substanţe cu efect halucinogen.
Mare parte dintre aceştia consumă odată cu aceste „droguri” şi alcool, fapt pentru care medicilor le este foarte greu să pună un diagnostic.
Potrivit medicilor, este foarte grav faptul că starea lor se poate degrada extrem de rapid şi pot doar să fie trimişi la psihiatrie, unde pot primi îngrijiri suplimentare.
Taxele pe imobile vor fi indexate cu 16%.
Consilierii locali constănţeni au aprobat în şedinţa de ieri, taxele şi impozitele pentru anul viitor.
Potrivit primarului Radu Mazăre, acestea vor fi indexate cu indicele de inflaţie al ultimilor trei ani.
Politica Primăriei Constanţa a fost în ultimii 13 ani de a nu majora taxele, însă deoarece este obligată de Codul Fiscal, o dată la trei ani au avut loc astfel de indexări cu indicele de inflaţie.
Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a încetat din viaţă, la vârsta de 95 de ani.
El a fost externat în luna septembrie, după ce a fost internat timp de trei luni în urmă unei complicaţii provocate de o afecţiune pulmonară.
S-a născut în anul 1918, în familia regală a tribului Thembu şi a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revoltă.
Nelson Mandela a deţinut funcţia de preşedinte al Africii de Sud în perioada 1994-1999.
Guvernarea lui Mandela s-a axat pe combaterea rasismului instituţionalizat, a sărăciei şi a inegalităţii şi promovarea reconcilierii rasiale.
Pentru eforturile sale, el a primit peste 250 de distincții, printre care se numără Premiul Nobel pentru Pace, Medalia Libertăţii a Preşedinţiei Statelor Unite şi Ordinul Lenin.
Agenţia pentru Securitate Naţională a Statelor Unite interceptează zilnic aproape cinci miliarde de convorbiri telefonice din toata lumea.
Aşa reiese din documentele furnizate de fostul agent Edward Snowden.
Scopul strângerii acestor date, permisă de dialogul constant dintre un telefon şi antena cea mai apropiată şi de puternici algoritmi matematici, este “de a depista mişcările şi a evidenţia relaţiile ascunse dintre persoane”.
Locaţia telefoanelor poate fi depistată chiar şi atunci când nu sunt în funcţiune.