Ştiri 15 ianuarie 2014
Cu acest prilej, joi noapte de la orele 23:30, Înaltpresfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Constanţa.
Lăcaşul de cult este situat la intersecţia străzilor Ştefăniţă Vodă şi Dionisie cel Mic, în spatele „Galeriilor Soveja”.
Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Tema o constituie “Suprasolicitarea intelectuală la elevi” şi va fi susţinută de învăţătoarea Virginia Coman şi prof. Ioan Vlăducă.
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la orele 18 la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.
Oamenii care merg în mod regulat la biserică comit mai puține infracțiuni.
Un studiu britanic confirmă că există o corelație strânsă între frecventarea unui lăcaş de cult și rata criminalității, în special în ceea ce privește furtul din magazine, consumul de droguri și pirateria muzicală.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că religia nu numai că învață oamenii “normele morale și de comportament, dar, de asemenea, alocă timp credincioşilor”, iar acest lucru contribuie decisiv reducerea infracţiunilor.
Studiul cercetărorilor britanici, confirmă şi concluziile pe care le-au obţinut, anul trecut, academicienii americani.
Ei au descoperit că infracțiuni precum crimele, jafurile și violurile au fost mai frecvente în societățile în care pedeapsa reprezintă o parte importantă din convingerile religioase ale oamenilor.
Astăzi se împlinesc 164 de ani de la naşterea poetului naţional, prozatorului şi jurnalistului Mihai Eminescu.
Marele poet s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani şi a fost considerat drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti”.
Poetul a studiat la Viena si Berlin si a debutat în anul 1866 cu poezia intitulată “La mormântul lui Aron Pumnul”.
Printre operele sale, cele mai importante se numără poeziile Luceafărul, Revedere, Scrisoarea a 3-a sau basmul Făt-Frumos din Lacrimă.
Tot astăzi este celebrată şi ziua culturii naţionale.
Aceasta a fost decretată oficial printr-o lege promulgată în anul 2010.
Autostrăzile şi drumurile naţionale vor fi mărginite de perdele forestiere.
Este vorba despre un program naţional ce va începe în primăvara acestui an şi care prevede, într-o primă etapă, plantări de arbori pe o lungime de 870 de kilometri.
Potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, la nivel naţional sunt necesari 1.700 de kilometri de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale şi judeţene.
Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie.
Anunţul a fost făcut de secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei, care a precizat că măsura vizează combaterea corupţiei.
Cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancţionate şi să nu mai poată face parte din acest corp profesional.
Reprezentantul Ministerului Educaţiei a mai menţionat că acest cod etic va putea fi valabil în învăţământul preuniversitar românesc timp de 20 – 30 de ani.
Peste 70% din şcolile din România nu au un sistem de pază.
Acest lucru poate duce la creşterea numărului de incidente în unităţile de învăţământ.
Potrivit ultimelor date ale Poliţiei Române, 11% dintre şcoli nu au nici măcar un gard împrejmuitor.
Totodată, statisticile poliţiei arată că peste 90% din infracţiunile sesizate s-au comis în interiorul şcolilor şi doar 10% în afara acestora.
Peste 81.000 de copii din România aveau anul trecut, cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.
Aşa rezultă din datele centralizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului din Ministerul Muncii.
Majoritatea minorilor rămaşi în ţară fără niciunul dintre părinţi, sunt în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie.
Toţi părinţii care aleg să muncească în străinătate, trebuie să anunţe la serviciul de asistenţă socială cu cine rămân copiii lor în ţară.
Mortalitatea din cauza infarctului a scăzut la Constanţa.
Anul trecut, 500 de constănţeni au suferit un infarct, dar mortalitatea a scăzut de trei ori în ultimii ani.
În 2010, procentul deceselor ajungea la 15%.
După ce în anul 2012 a fost deschis centrul de cardiologie intervenţională, rata de deces a coborât la 6% iar anul trecut a ajuns la 4,7%.
Colectarea selectivă a deşeurilor va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2016.
Potrivit unui proiect pentru transpunerea unei directive a Uniunii Europene, autorităţile locale trebuie să asigure colectarea separată pentru plastic, metal, hârtie şi sticlă, de la 1 ianuarie 2016.
Cele mai recente date arată că se separă şi se reciclează doar puţin peste 10 la sută din deşeurile menajere.
O alta directivă europeană arată că utilizarea pungilor din plastic ar trebui interzisă gradual până în 2020.
Laptele si brânzeturile din pieţe se vor scumpi cu peste 20% de luna viitoare.
De la 1 ianuarie, toţi fermierii români trebuie să respecte normele de calitate a laptelui impuse de Uniunea Europeană.
Directiva îi obligă pe crescătorii de vaci să facă buletine lunare de analiză a laptelui, în valoare de 180 de lei, prin care să demonstreze calitatea laptelui.
Astfel, micii fermieri nu-şi vor acoperi costurile din vânzare a laptelui şi de aceea vor fi nevoiţi să crească preţurile.
Apa îmbuteliată reprezintă un pericol pentru sănătate.
Potrivit unor studii realizate de specialiştii germani, în apa îmbuteliată au fost descoperite un număr foarte mare de substanţe chimice.
Odată ajunse în corpul uman, aceste substanţe au efectul unor medicamente puternice asupra organismului.
Femeile însărcinate şi copiii mici sunt cei mai expuşi pericolului provocat de aceste substanţe.
Printre efecte se numără naşterea prematură, pubertatea timpurie şi chiar infertilitatea.
De asemenea, oamenii sunt expuşi şi riscului de diabet, boli de inimă şi anumite tipuri de cancer.
Preşedintele Traian Basescu cere OSCE să intervină în legatură cu blocarea activităţii şcolilor cu predare în limba română din Transnistria.
Directoarea liceului “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, a declarat că, în urma presiunilor, mulți părinți și-au mutat copiii la alte școli din regiune.
Totodată, şefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, a declarat că, în contextul tensiunilor dintre Chișinău și Tiraspol, ar trebui să prevaleze dreptul la educaţie al copiilor.
Liceul Teoretic ” Lucian Blaga” din Tiraspol a fost percheziţionat, luna trecută, de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorii instituţiei au fost interogaţi, după ce un angajat s-ar fi plâns că primește salariul cu întârziere.