Știri 18 martie 2014
Tema o constituie ‚Pitești după Pitești. Reeducare între istorie și actualitate’.
Invitați vor fi Dr. Galina Răduleanu, Ilie Tudor, Răzvan Codrescu și Claudiu Târziu.
Evenimentul se va desfășura miercuri, de la orele 17.30 la Casa de Cultură din Constanța.
Intrarea va fi liberă.
Carnea de miel se va scumpi cu 20%.
Astfel, prețul unui kilogram de carne de miel va crește față de anul trecut, de la 23 la 25 de lei.
Fermierii declară că principalele motive ale scumpirii sunt reducerea subvențiilor și creșterea impozitelor.
Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a declarat că prețul estimat de 25 de lei pe kilogram este un preț pe care nu oricine și-l va putea permite.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea.
Conform dreptului internaţional, recunoaşterea Crimeei ca stat independent este o etapă necesară pentru integrarea în Rusia, pentru că o astfel de acţiune trebuie să aibă loc în urma unui acord între două state independente.
Locuitorii regiunii ucrainene Crimeea s-au pronunţat cu o majoritate covârşitoare, duminică, în favoarea unirii cu Rusia, în cadrul unui referendum considerat nelegitim de Kiev, de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.
De asemenea, un proiect de lege cu privire la alipirea peninsulei la Federaţia Rusă urmează să fie supus la vot, vineri, în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlementului rus.
România ocupă locul 2 în Europa în topul depresiei.
Creşterea numărului persoanelor care se află în pragul şomajului sau care şi-au pierdut locul de muncă după 20 de ani, a dus la dublarea numărului depresiilor.
Potrivit specialiștilor, criza economică a generat în România, tot mai multe situaţii în care unele persoane ajung la psihiatru cu stări depresive de diferite intensităţi.
Numărul estimat al persoanelor în această situaţie care manifestă tulburări psihice s-a dublat în ultimul an.
Aproape 40% dintre studenţii care ar fi trebuit să termine facultatea în 2013 la 20 de universităţi de stat au abandonat studiile.
Așa susţine Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care cere Ministerului Educaţiei şi Guvernului să ia măsuri de reducere a acestui fenomen.
Reprezentanţii ANOSR au precizat, ieri, că universităţile unde s-a înregistrat, în medie, această rată a abandonului sunt: Academia de Studii Economice Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative și Universitatea “Al.I. Cuza” din Iaşi.
Elevii încep pregătirea gratuită pentru bacalaureat.
Decizia vine după ce liceenii au luat note foarte mici la simulare.
Meditațiile sunt acordate gratuit de profesorii fiecărei școli.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, este însă pesimist și nu crede că aceste meditații vor crește notele de la examenul din vară.
Percepţia românilor despre independenţa justiţiei se află la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană.
La acest capitol, în fruntea clasamentului se află Finlanda, Irlanda şi Marea Britanie iar la polul opus, Bulgaria şi Slovacia.
Acest indicator a fost evaluat, la nivelul Uniunii, în urma unui sondaj în care respondenţii au trebuit să răspundă la întrebarea: “În ce măsură sistemul judiciar din ţara dumneavoastră este independent faţă de influenţele venite din partea membrilor Guvernului, a cetăţenilor sau a firmelor?”.
Ultima porţiune stabilă din calota glaciară a Groenlandei a început să se diminueze.
Din acest motiv, nivelul mărilor va crește.
Potrivit oamenilor de știință, nord-estul calotei glaciare a Groenlandei a pierdut astfel 10 miliarde de tone de gheaţă pe an, între aprilie 2003 şi aprilie 2012.
Această regiune era considerată ultima parte stabilă din calota Groenlandei.
Proprietarii care nu permit consolidarea clădirilor cu bulină roșie riscă să fie expropriați.
Așa prevede un proiect de lege, în condițiile în care oamenii sunt dispuși să își asume riscurile la care se expun în caz de cutremur, și nu sunt receptivi la părăsirea locuințelor, fie și pentru o perioadă scurtă de timp.
Proiectul propune totodată, înlocuirea bulinelor roșii cu panouri de 2,5 metri care să facă și mai evident pericolul acestor clădiri.
Băncile vor plăti compania Microsoft pentru a putea menţine în funcţiune reţelele de ATM-uri.
De luna viitoare, Microsoft va întrerupe suportul tehnic al sistemului de operare Windows XP.
După datele furnizate de analişti IT, aproape 95% din automatele bancare utilizează ca sistem de operare Windows XP, ceea ce pune băncile în situaţia de a trece la un alt sistem de operare, sau de a încheia un contract cu Microsoft, pentru a putea beneficia în continuare de suport tehnic.
Specialiştii estimează că doar o treime din bănci şi-au programat trecerea la un nou sistem de operare.
în aceste condiții, pentru clienţi, factura plătită pentru serviciile bancare urmează să crească.