Știri 7 aprilie 2014
Acesta se intitulează „Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent“ și a fost lansat cu prilejul împlinirii a 148 de ani de la înființarea Academiei Române.
La eveniment au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, academicieni, istorici și oameni de cultură.
Parcul Titan din Capitală va găzdui un proiect unic în Europa intitulat Satul biblic.
Acesta se va derula cu prilejul Sărbătorilor Pascale, în perioada 7-17 aprilie 2014, iar vizitatorii vor putea observa stilul de viață al personajelor antice și vor putea învăţa, în cadrul unor lecţii deschise, îndemânări ale oamenilor din acele vremuri.
“Satul Biblic” cuprinde case și ateliere tradiţionale, iar fiecare activitate este condusă de persoane calificate în istorie biblică sau în diferite meşteşuguri.
Proiectul este realizat de Asociaţia Studenţească Amicus si Asociatia “Exploratori pentru viitor”, și este inclus în cadrul proiectului Școala Altfel.
Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii.
Din anul 1950, în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă pentru anul respectiv şi se încearcă să se atragă atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
De asemenea, această zi este folosită ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung.
Tema din acest an se numește “Bolile transmise prin vectori, Entităţi mici – Pericole mari”.
Insomnia crește cu 54% riscul de a suferi un accident cerebral.
Conform unei noi cercetări din domeniu, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani prezintă un risc de opt ori mai mare de a face o astfel de afecțiune gravă, în cazul în care suferă de insomnie.
În general, accidentul vascular cerebral apare mai des la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, ceea ce nu înseamnă că el nu se poate manifesta și la cele mai tinere.
Îngrijirea bătrânilor s-ar putea face la domiciliu și nu în centre specializate.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii, Rovana Plumb, care a adăugat că rudele care au grijă de vârstnici vor fi plătite, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii.
Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijire a bătrânilor, respectiv „implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă”.
Elevii intră de astăzi în săptămâna „Şcoala altfel”, dedicată activităţilor extraşcolare.
Ei au astfel ocazia atât să se recreeze, la teatru, film, muzee, evenimente sportive, cât şi să afle lucruri noi prin vizite la sedii de instituţii publice.
După „Şcoala altfel”, elevii vor intra în vacanţa de primăvară, programată în intervalul 12 – 22 aprilie, adică inclusiv perioada Paştelui.
Aproape 70% dintre români au oferit sume de bani sau cadouri personalului medical.
Un studiu arată că, la ultima vizită făcută la medic, 38% dintre români au oferit recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat.
23% dintre pacienţi au apelat la stimulente şi în cazul marii chirurgii, în timp ce 21% dintre aceştia au simţit nevoia recompensării medicului specialist şi în ceea ce priveşte procedurile de tratament de care au beneficiat.
Conform aceluiaşi studiu, valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic este de 337 de lei şi vizează deopotrivă sistemul public şi privat de sănătate.
35 de mii de hectare de livezi vor fi înfiinţate sau refăcute în țara noastră.
România va avea, pentru prima dată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, un subprogram pe pomicultură, unde s-au alocat 260 de milioane de euro pentru refacerea şi înfiinţarea de livezi pe o suprafaţă de 35 de mii de hectare.
Potrivit ministrului Agriculturii, programul de pomicultură are mare nevoie de cercetarea românească din domeniu pentru a oferi material săditor autohton.
Românii au obținut marele premiu al Salonului Invenţiilor de la Geneva pentru Elveția.
Acesta a fost obținut de o companie elvețiană pentru o tehnologie creată de o echipă de cercetători români.
Tehnologia OnAirCamera se adresează deținătorilor de telefoane de tip smart și constă într-un sistem de camere video capabile să urmărească mișcările utilizatorului în diverse contexte, să le recunoască și să le monteze rapid sub forma unui film personalizat, transmis instantaneu abonatului.
Pe lângă această realizare, inventatorii români au fost distinși cu 17 premii speciale, 18 medalii de aur, opt medalii de argint și patru de bronz.
Ultima ediție a Programului Rabla a demarat astăzi.
Pentru acest an, tichetele Rabla nu vor mai fi distribuite pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto, ci în funcţie de cerere.
Tot pentru prima dată, în acest an, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, ci vor fi distribuite electronic, iar cei care vor să intre în program se pot adresa direct producătorilor sau dealerilor.
În plus, ghidul de finanţare a programului prevede că în program vor intra şi maşini cu o vechime de cel puţin 8 ani.
Microsoft va opri de mâine suportul tehnic pentru Windows XP.
Compania nu va mai oferi pachete de securitate, astfel că PC-urile care rulează Windows XP nu vor mai fi protejate împotriva atacurilor de viruşi şi vor fi lăsate descoperite pentru hackeri. Rata celor care utilizează XP în România este destul de mare.
Pentru a evita neplăcerile create de eliminarea suportului pentru acest sistem de operare, utilizatorii trebuie să treacă la o versiune de Windows superioară.