Știri 8 aprilie 2014
Potrivit unui raport, pe lângă distrugerea lăcaşurilor de cult,1.600 de şcoli şi 60% dintre spitalele din Siria au fost parţial sau complet distruse.
Raportul a fost citat în cadrul întâlnirii dintre Patriarhul Kiril al Rusiei şi ambasadorul sirian la Moscova.
Întâlnirea s-a concretizat prin semnarea unui acord de parteneriat, prin care partea rusă se angajează în ajutorarea creştinilor din Siria.
Ministrul Sănătăţii vrea să introducă ore de educaţie sanitară și alimentaţie sănătoasă în școli.
Acesta a precizat că este nevoie de intensificarea educaţiei copiilor cu privire la alimentaţia corectă și sănătoasă coroborate cu sportul pe fondul creşterii obezităţii.
Ministrul Nicolae Bănicioiu susține că va vorbi cu ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru punerea în aplicare a acestui proiect.
Județul Constanţa va încheia cu Bulgaria un proiect de asistenţă transfrontalieră.
Potrivit oficialităților, se va crea un Centru Operaţional care să preia pacienţii aflaţi în regiunile de la graniţa dintre cele două state.
Proiectul vizează şi achiziţionarea unui elicopter complet echipat şi a două vehicule autoutilitare, care vor deservi populaţia din zona transfrontalieră în scopul micşorării timpului de răspuns în caz de situaţii de urgenţă.
Parteneri în acest proiect sunt Consiliul Judeţean Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea şi autorităţile bulgare.
Piața Ovidiu va fi inaugurată mâine.
Anunțul a fost făcut de primarul Radu Mazăre.
Acesta a adăugat că în toată zona peninsulară, încă se lucrează la reabilitarea străzilor, trotuarelor şi a tot ce înseamnă spaţii publice.
Primarul a mai spus că, până la 15 iunie, vor fi terminate şi lucrările de la pasarelele pietonale din staţiunea Mamaia, la montarea cărora se munceşte în prezent.
Primul tren de mare viteză din România a fost testat la 175 de kilometri pe oră.
Garnitura “Hyperion” a fost testată în poligonul de la Făurei.
din luna iulie, trenul va transporta și călători, pe ruta Craiova – București, după ce se vor eliberara toate avizele de circulaţie.
Producătorii garniturii spun că plănuiesc realizarea unui tren similar pentru tronsonul Constanța-Bucureşti.
Transportatorii vor primi o parte din acciza pe carburant până în anul 2019.
Decizia aparține Guvernului și a schimbat astfel proiectul prezentat public de Ministerul Finanţelor.
În forma prezentată public, ordonanţa prevedea că măsura de restituire a accizei se acordă pentru motorina achiziţionată „după data intrării în vigoare a actului normativ“.
Restituirea către transportatori a unei sume din acciza suplimentară va genera un minus de 353 milioane lei la bugetul de stat, doar în acest an.
Hotelurile și restaurantele de la munte ar putea fi obligate să plătească o taxa de 2% din veniturile obținute.
Solicitarea aparține ROMSILVA care motivează acțiunea prin faptul că o pensiune amplasată lângă un parc natural protejat beneficiează de o poziție privilegiată.
În consecință, ea atrage mai mulți turiști iar din încasări ar trebui să susțină și ariile protejate de la noi din țară.
Printre zonele vizate se numără Valea Prahovei, Rucăr-Bran-Moeciu, Valea Oltului dar și staţiunile din Munţii Apuseni, Retezat şi Parâng.
Senatul a aprobat tacit egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbaţi.
Potrivit proiectului de lege, până în anul 2035, vârsta de pensionare a femeilor născute după 1970 va urca până la 65 de ani.
De asemenea, stagiul minim de cotizare va crește, atât pentru bărbaţi cât și pentru femei, de la 13 la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pentru ambele categorii.
Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Medicii de familie nu vor mai avea restricții la numărul de consultații zilnice.
De asemenea, pacienții care sunt văzuți după program nu vor mai fi taxați și vor putea beneficia de rețete compensate.
Propunerile au fost făcute publice de reprezentanții Ministerului Sănătății.
În forma inițială a proiectului, era prevăzut faptul că medicii nu pot consulta gratuit mai mult de 20 de pacienți pe zi și nici nu le pot prescrie rețete compensate celor care vin după program. Doctorii nu vor fi însă remunerați pentru consultațiile prestate în afara programului.
Copiii ar putea merge la școală de la 5 ani.
Premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul ia în calcul extinderea învățământului obligatoriu în România.
O astfel de măsură a fost luată în mai multe țări europene. Premierul a explicat că Executivul nu va lua o astfel de decizie decât dacă se va asigura că ea este una corectă, motiv pentru care propunerea va fi supusă dezbaterii publice.
Vremea va înregistra schimbări majore, în România în următoarele două decenii.
țara noastră se va confrunta cu secetă accentuată, valuri puternice de căldură vara şi creşterea intensităţii precipitaţiilor în celelalte anotimpuri.
Datele provin dintr-un studiu asupra riscurilor de hazard natural în macroregiunea Dunării.
Climatologii spun că România se confruntă deja cu o creştere a nivelului Mării Negre, care este dată de creşterea debitului Dunării, din cauza tăierii masive a copacilor.
În plus, tendinţele pentru iarnă, primavără şi vară arată că în următorii ani temperaturile vor depăşi normalul perioadei.