Știri 9 aprilie 2014
În urmă cu câteva săptămâni, Înaltpreasfințitul Gherasim a ajuns în stare gravă la un spital din Bucureşti din cauza unor probleme la rinichi.
Ierarhul s-a născut la 14 noiembrie 1914 în localitatea Muntenii Buzaului, judetul Ialomiţa, și a primit la botez, numele Gheorghe.
Între anii 1943-1952 a slujit ca preot la Mănăstirea Antim din Bucureşti și a fost distins cu rangul de Protosinghel, iar în toamna anului 1952, a fost numit stareţ al Mănăstirii Căldărușani.
A fost episcop-vicar al Constanței între anii 1970 și 1975, unde a sfințit bisericile din Băneasa, Seimenii Mici, Grădina, Satu Nou, dar și biserica Adormirea I din orașul nostru.
La 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului și Argeşului.
Trupul neînsufleţit al acestuia va fi depus, cel mai probabil, la Catedrala Arhiepiscopală.
ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică şi răcire accentuată.
Aceasta este valabilă de astăzi, de la ora 18.00 până vineri la ora 21.00.
În intervalul menționat va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în zona montană vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
În sud şi est cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp, în 24 de ore.
Îndeosebi în această noapte, ploile vor fi sub formă de aversă, se vor semnala descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Valorile termice vor scădea accentuat, mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar vremea va deveni rece pentru această perioadă.
Stațiunea Mamaia va avea o parcare supraetajată, cu acces gratuit.
Potrivit primarului Radu Mazăre, durata de execuție este de 14 luni.
Investiția se ridică la 3 milioane de euro, mare parte bani europeni, și face parte din strategia Primăriei Constanța de dezvoltare a stațiunii Mamaia, alături de construirea pasarelelor pietonale sau a modernizării promenadei turistice.
În zona promenadei, vor fi amenajate 1.000 de locuri de parcare și încă 400 în alte locuri din stațiune, iar șoferii le vor putea folosi din acest sezon estival.
Salutul nazist și alte însemne ar putea fi interzise în România.
Senatorii au adoptat o iniţiativă legislativă care prevede ca persoanele care minimalizează în mod evident, prin orice mijloace, în public, Holocaustul sau efectele sale, să fie pedepsite cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se va sancţiona și utilizarea în public a simbolurilor legionare – drapele, insigne, uniforme, sloganuri, formule de salut, precum si orice alte asemenea însemne.
Acestea nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei, ştiinţei sau educaţiei și interesul este exprimat în sensul protecţiei drepturilor omului și libertăţilor fundamentale.
Autoritățile nu mai au dreptul să stocheze conversațiile telefonice.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a invalidat directiva păstrării datelor de trafic informațional, cunoscută și ca Directiva Big Brother.
Aceasta impunea obligația statelor de a colecta date cu privire la comunicațiile electronice și de telefonie ale cetățenilor pentru o perioadă de cel puțin șase luni.
Potrivit reprezentanților Curții europene de Justiție, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal.
Medicii ar putea fi obligați să prescrie medicamentele după denumire și nu după substanța activă.
Producătorii de medicamente generice susțin că modul în care sunt prescrise în prezent medicamentele, pe baza substanței active, poate prejudicia pacienții și sănătatea acestora.
Astfel, bolnavilor le pot fi recomandate tratamente mai scumpe la farmacie, ceea ce îi poate determina să achite coplata.
De asemenea, producătorii de medicamente generice susțin că bolnavii cronici mai schimbă uneori medicamentele de la o lună la alta, lucru ce le reduce aderența la tratament și le scade șansele de vindecare.
Ministerul Educației vrea să introducă învățământul obligatoriu de la vârsta de 2 ani.
Acesta are în vedere extinderea sistemului educațional obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 – 5 ani în pregătirea preșcolară.
Ministrul Remus Pricopie a spus că dorește să extindă, de anul viitor, învățământul obligatoriu la vârsta de 5 ani, iar apoi, gradual, spre 3 ani.
În Europa, învățământul obligatoriu de la 4 ani este implementat în Cipru, Luxemburg, Irlanda de Nord și Elveția.
Compania Chevron va demara explorarea gazelor de șist în România.
Directorul Chevron pentru România, Tom Holst a declarat că explorările la Pungești vor începe în două-trei săptămâni.
Grupul american și-a întrerupt de mai multe ori activitățile din această zonă, din cauza protestelor sătenilor și a opoziției activiștilor ecologiști.
Numeroși locuitori din această regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulică, tehnica de extracție a gazelor de șist.
Amenzile de circulație vor crește de la 1 iulie.
Astfel, cea mai mică sumă pe care șoferii o vor plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 1800 de lei.
În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.
Cartofii prăjiți, boabele de cafea arse, unii biscuiţi şi chipsurile conţin substanţe toxice.
Studiul Academiei franceze de farmacie demonstrează că efectele acestor substanţe nocive se acumulează în organism și stau la baza declanşării unor boli ca diabet, hipertensiune arterială sau cancer.
Specialiștii recomandă reducerea consumului de cartofi prăjiţi, deoarece sunt garnisiţi cu cantităţi mari de acrilamidă.
Această substanță are potenţial cancerigen şi neurotoxic și se mai găsește în cereale, pâine prăjită, biscuiţi, pâine albă sau cafea.