Știri 16 aprilie 2014
În această zi se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli, precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
De asemenea, mâine de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală.
Vineri de la ora 10, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Apoi de la ora 18, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba deniei Prohodului la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Capela Sf. Nicolae a Penitenciarului Poarta Albă.
De la ora 23.25, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Parohiile „Adormirea Maicii Domnului I și II din Constanța au oferit ieri alimente persoanelor cu dizabilități.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care ne-a oferit mai multe detalii.
Persoanele cu dizabilități sunt membre ale asociației Carmen Sylva, care funcționează de 21 de ani.
Pachetul de bază de servicii medicale ar putea intra în vigoare de la 1 iunie.
Potrivit ministrului Sănătății, pachetul de bază va cuprinde tot managementul de caz, de la prezentarea pacientului la urgenţă până la urmărirea stării de sănătate a acestuia în clinici, și în plus vor intra şi acţiunile de prevenţie.
Oficialul a adăugat că pachetul este finalizat și se află la vizare pentru a intra în Guvern.
Şoferii care încalcă legislaţia rutieră vor fi mai uşor de identificat, indiferent de naţionalitatea lor.
Un act normativ creează cadrul legal pentru ca toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene să poată fi amendaţi de autorităţile române.
Astfel, șoferii care încalcă regulile de circulaţie şi care circulă cu o maşină înmatriculată în alte state ale Uniunii Europene vor fi amendaţi doar după ce vor fi înştiinţaţi, în prealabil, despre acest fapt.
La rândul lor, conducătorii auto pot cere informaţii suplimentare despre abatere.
Mii de constănţeni diagnosticaţi cu diabet nu se tratează.
Potrivit medicilor din cadrul Spitalului Judeţean, 30.000 de constănţeni suferă de diabet.
Încă 15.000 de persoane care au fost diagnosticate cu boala refuză, însă, tratamentul și ajung astfel la infarcturi, accidente vasculare cerebrale sau neuropatie diabetică.
Specialiştii susţin că este nevoie de noi campanii de prevenţie în rândul populaţiei constănţene pentru ca un număr cât mai mare de pacienţi să cunoască riscurile la care se supun dacă nu se tratează.
Agenţiile de turism vor fi obligate să asigure integral turiştii în cazul falimentului.
Actul normativ care vizează creşterea siguranţei turistului, a fost publicat luni în Monitorul Oficial.
Astfel, statul a interzis asigurările în franşiză, prin care agenţiile, dacă intrau în insolvenţă, erau obligate să suporte doar o mică parte din pierderile suferite de turişti.
Până acum exista posibilitatea încheierii de către agenţii cu firma de asigurări a unui contract de franşiză care, în unele cazuri, atingea 80% din suma asigurată.
Astfel, în caz de faliment, agenția plătea 20% din preţul vacanţei, iar restul de 80% era plătit de către turist.
Acordul de vinovăţie a fost extins la mai multe infracţiuni.
Acesta este unul din cele 43 de amendamente propuse de Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit prevederilor actuale, limita maximă a pedepsei în cazul recunoaşterii vinovăţiei este de şapte ani de închisoare, iar cea minimă este amenda.
Surse din CSM au declarat că s-a propus creşterea la 15 ani a limitei maxime.
Modificarea aceasta ar contribui la rezolvarea mai rapidă a unor dosare penale, dar şi la evitarea cheltuielilor pe care le-ar presupune parcurgerea procedurilor de judecată.
Persoanele nevăzătoare vor putea avea drept însoțitori câini dresați special.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri un proiect de lege prin care este obligatorie “dezvoltarea de servicii de asistență vie și alte forme de asistență adecvată a handicapului”.
În expunerea de motive “asistența vie” o reprezintă “câinele ghid” care însoțește persoana cu handicap grav de vedere, iar acești câini au acces liber și gratuit în toate locurile publice și mijloacele de transport în comun.
Statisticile arată că, în România, 110.000 de persoane au handicap vizual.
Șomajul pe termen lung în România este de aproape 50%.
Potrivit datelor Eurostat, șomerii din Oltenia își găsesc cel mai greu de muncă, astfel că peste 60% dintre aceștia petrec perioade de peste 12 luni în șomaj.
Oltenia este urmată de regiunea Sud-Est, cu 54,8%, Centru și Nord-Vest.
La polul opus se află locuitorii din București și Ilfov, care își găsesc de muncă mult mai ușor comparativ cu locuitorii din restul țării, astfel că ponderea șomerilor pe termen lung este la jumătate în zona Capitalei față de media națională.