Știri 22 mai 2014
Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului cu 25 de voturi din 43 voturi valide.
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a obţinut 18 voturi.
Ceremonia de întronizare va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din municipiul Râmnicu Vâlcea, duminică, 8 iunie.
Persoanele cu dizabilităţi din Constanţa nu vor mai plăti taxă de habitat.
Potrivit unui proiect de hotărâre, aleşii locali au votat ca persoanele cu dizabilităţi din Constanţa să fie scutite de la această plată din luna iulie.
Totodată, a fost votat proiectul de hotărâre referitor la aprobarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei pentru luna aprilie 2014 pentru familiile şi persoanele singure care se încălzesc cu energie termică furnizată în sistem centralizat, energie electrică sau butelii GPL pentru sobe.
O parte dintre constănțeni va rămâne fără apă caldă.
CET Palas a anunţat întreruperea apei calde pentru remedierea unei avarii pe reţeaua de termoficare, până la ora 20.00 pentru zonele Gară și Casa de Cultură.
Mai multe spitale ar putea trece din nou în subordinea Ministerului Transporturilor.
Este vorba despre 11 spitale aflate acum în subordinea Ministerului Sănătăţii printre care și Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa.
Astfel, sumele alocate în bugetul de stat pe acest an pentru Ministerul Sănătății, aferente celor 11 spitale, se vor transfera în bugetul Ministerului Transporturilor.
Peste 1,7 milioane de români au diabet.
De asemenea, alte trei milioane de persoane suferă de prediabet şi vor dezvolta boala în următorii zece ani dacă nu iau măsuri.
Acestea sunt concluziile unui studiu realizat pe cele opt regiuni istorice ale României.
Potrivit cercetării, în zona de sud a ţării, în care au fost incluse judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, sunt cele mai mari probleme, unde prevalenţa diabetului zaharat este de 13,39 la sută.
La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalenţă de 10 la sută şi Banatul cu 8,2 la sută.
Studiul a fost realizat anul trecut pe un eşantion de trei mii de persoane cu vârsta între 20 şi 79 de ani.
Programul naţional de radioterapie va intra în vigoare din toamnă.
Anunțul a fost făcut ieri de Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Acesta a declarat că nu se poate trece peste faptul că bolnavii de cancer aşteaptă câte trei-patru luni pentru a primi tratamentul adecvat.
Ministrul s-a arătat nemulţumit că, după 24 de ani de reformă, România nu a avut niciodată o strategie pentru radioterapie.
Viitura pe Dunăre va ajunge astăzi în România.
Hidrologii estimează că debitul apei va atinge, la intrarea în ţară, un nivel maxim de la 13.500 de metri cubi pe secundă.
Apa depășise, ieri, cotele de inundație la 7 stații hidro-metrice.
Alertă maximă este în judeţele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călărași.
Pentru că viitura va persista aproape o lună, există riscul ca unele diguri să cedeze din cauza presiunii puse de apă.
România va putea accesa peste 800 milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii şcolare în următorii șase ani.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
El a amintit că luna viitoare, Ministerul va primi 600 de microbuze noi, iar anul viitor toate şcolile din România, respectiv aproape 6.000 de unităţi cu personalitate juridică, vor avea bandă largă pentru internet.
Elevii nu vor mai învăța la începutul noului an școlar după manuale digitale.
Ministerul Educaţiei este obligat să amâne licitaţia pentru cărţile electronice, din cauza unor greşeli în procedura de achiziţie.
Astfel, cel mai devreme în luna octombrie ar putea fi încheiate procedurile de achiziţie.
Reprezentanţii editurilor susţin că şansele ca elevii să primească anul acesta manuale digitale sunt aproape nule.
Americanii au interzis săpunul antibacterian.
În statul Minnesota nu se va mai putea produce săpun antibacterian, deoarece testele făcute în ultimii ani au arătat că el este periculos pentru sănătatea oamenilor.
Acesta conține o substanță numită triclosan care are capacitatea de a afecta grav hormonii esenţiali pentru reproducere și dezvoltare, fapt dovedit în cazul cobailor.
Specialiştii susţin că triclosanul poate contribui la dezvoltarea bacteriilor rezistente.
Consumul excesiv de dulciuri afectează memoria.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că menţinerea unui nivel scăzut de zahăr în sânge este benefică pentru creier.
Specialiştii încurajează persoanele în vârstă să renunţe pe cât posibil la dulciuri, deoarece un nivel ridicat al zahărului în sânge poate cauza probleme de memorie şi, pe termen lung, declin cognitiv.
Diabetul de tip 2 constituie un factor de risc pentru declanşarea maladiei Alzheimer, dar studiile au arătat că nivelul ridicat de zahăr în organism poate să provoace probleme cu memoria şi la persoanele care nu au diabet.