Știri 29 mai 2014
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.
Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, de la ora 8, Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” din Hârșova.
Aceasta va fi urmată de slujba de pomenire de 40 de zile a fostului preot paroh, Nicolae Mândra.
Duminică, de la ora 8.00, Ierarhul nostru, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Poarta Albă-Galeșu, cu prilejul hramului, Sf. Iustin Martirul și Filosoful.
La finalul acesteia va fi săvârșită o slujbă de pomenire a morților.
Circulaţia rutieră pe autostrăzile A1 şi A2 va fi taxată de anul viitor.
Anunțul a fost făcut de directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.
Acesta a precizat că taxa va fi introdusă după ce vor avea loc reabilitări şi implementarea unui sistem de taxare cu ajutorul unui partener privat.
Coplata din spitale nu va mai fi obligatorie.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, coplata achitată de pacienţi la externarea din spitale ar putea fi plătită doar în anumite condiţii.
Astfel, dacă pacientul, la externare, doreşte şi apreciază serviciile medicului, poate să facă acest lucru oficial prin casierie, printr-un venit impozabil şi un procent să ajungă şi la fondurile spitalului.
Reprezentanți ai ministerului susţin şi schimbarea statutului medicului din spitale, care nu ar trebui încadrat la funcţionar public.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut creșterea accizelor la tutun.
Solicitarea vine în contextul în care efectele fumatului ucid zece persoane pe minut în întreaga lume.
În opinia Organizației, creşterea preţurilor este cel mai eficient mod de a descuraja consumatorii, în special pe cei mai tineri. Agenţia ONU estimează că, potrivit datelor din 2012, o creştere a taxelor cu 50% ar reduce numărul de fumători cu 49 milioane în întreaga lume, în următorii trei ani.
Totodată, aproximativ 11 milioane de vieţi ar fi salvate.
Potrivit datelor statistice, tutunul provoacă aproape şase milioane de decese pe an, dintre care 600.000 cauzate de fumatul pasiv.
Persoanele cu venituri reduse vor primi, din 2015, o nouă formă de ajutor social.
Ea va comasa alte ajutoare sociale şi se va adresa unei categorii mai largi de populaţie.
Potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în prezent, mulţi dintre cei cu venituri reduse sunt excluşi de la plata ajutorului social pentru că deţin anumite bunuri.
El a precizat că discuţiile se derulează împreună cu Ministerul Muncii, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică în viitorul apropiat.
Voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională.
Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament.
Potrivit documentului, la sfârşitul perioadei de muncă voluntară, se va putea elibera, la cerere un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate.
Se pot desfăşura activităţi de voluntariat în domenii precum artă şi cultură, sport, educaţie, protecţia mediului, sănătate, asistenţă în domeniul serviciilor sociale, religie sau drepturile omului.
Legea va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.