Știri 5 iunie 2014
Această zi a fost instituită în anul 1972 la prima Conferinţă mondială a Naţiunilor Unite consacrată problemelor protecţiei mediului.
Astfel, peste 100 de ţări ale lumii marchează această zi prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător.
Astăzi este Ziua Învăţătorului.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, această manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic și cultural, are loc anual, la 5 iunie și a fost stabilită prin lege în anul 2007.
Manifestările organizate în şcolile din învăţământul preuniversitar sunt, potrivit legii, „menite să pună în valoare tradiţia şi împlinirile şcolii româneşti“.
Cu această ocazie, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii abilitate ale statului pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.
Amenzile rutiere vor crește de la 1 iulie, deoarece creşte salariul minim pe economie de la 850 la 900 de lei.
Astfel, un punct-amendă se va majora de la 85 la 90 de lei.
Cele mai mici amenzi vot fi de 180 de lei, iar cele mai mari, de 1.800 lei pentru persoane fizice şi 9.000 lei pentru cele juridice.
România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, legislaţia românească nu este in totalitate compatibila cu normele europene in domeniu, iar dintre cele patru criterii avute in vedere, România îndeplineşte doar două.
Este vorba despre cel referitor la finanţele publice si cel cu privire la convergența ratei dobânzii pe termen lung.
Conform raportului, Lituania a îndeplinit până în prezent toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro.
Salariaţii şi pensionarii datornici la bănci vor plăti impozit mai mic pe venit.
Ministerul Finanţelor a lansat ieri, în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi acordate deducerile speciale lunare pentru creditele restructurate.
De deducere vor beneficia salariaţii şi pensionarii cu venituri brute lunare de până la 2.000 lei, inclusiv.
Persoanele respective trebuie să fie titulare ale unor contracte de credite supuse restructurării, încheiate cu unul sau mai mulţi împrumutători.
România va avea până la sfârşitul anului un portal oficial de turism.
Acesta se va numi romania.travel și va fi construit pe platforma site-ului de promovare realizat de biroul de turism al României de la New York.
Site-ul va conţine informaţii despre atracţiile turistice ale României, despre circuite turistice dar și filmele care fac parte din noua campanie de promovare a țării noastre.
Examenul de bacalaureat de anul acesta este în pericol.
Profesorii refuză să facă parte din comisiile de examen, pentru că sunt plătite cu sume derizorii.
Un profesor primește 19 lei /zi pentru asistență și trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat.
Reprezentanții sindicatelor mai spun că dascăli nu vor să participe la acest examen pentru că responsabilitatea este foarte mare.
Elevii de clasa a 6-a susţin, astăzi, prima probă din cadrul Evaluării Naţionale.
Aceasta face parte din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română şi o limbă străină: franceză, engleză, germană. Proba va începe la ora 12.00, iar durata testului este de 60 de minute.
Cea de-a doua probă, care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” – matematică, fizică şi biologie, va avea loc mâine.
Guvernul vrea să folosească un software care să urmărească orice transport de lemn.
Ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat că un software achiziţionat cu sprijinul Băncii Mondiale în 2008 a fost extins pentru a permite urmărirea în timp real a oricărui transport de lemn, de la plecarea din pădure şi până când este exportat sau ajunge produs finit.
Ministrul a apreciat că extinderea programului va conduce la “eradicarea drastică” a tăierilor ilegale din păduri, iar ministrul Mediului, Attila Korodi, a susţinut şi el că, astfel, infracţionalitatea va scădea.
Tichetele de vacanță vor genera încasări suplimentare de peste 170 de milioane de euro pe an.
Potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc, legea va deveni operațională abia în toamnă, pentru că vor trece câteva luni până când vor apărea normele de aplicare.
Patronatul subliniază că tichetele de vacanță vor impulsiona dezvoltarea turismului, în primul rând pentru că voucherele vor înlocui primele de vacanță în sistemul bugetar.