Știri 16 iunie 2014
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie.
Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Acest post este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica a rânduit dezlegare la peşte sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, de pe 24 iunie.
în acest an, postul Sfinților Apostoli ține două săptămâni.
El nu are o durată fixă, ci variază în fiecare an, deoarece începutul său este în funcţie de data Sfintelor Paşti.
Un volum despre mănăstirile din Muntenia si Dobrogea va fi lansat la Bucureşti.
Cartea se numește „La curţile Duhului. Vetre mănăstireşti din Muntenia şi Dobrogea” și aparține scriitorului Răzvan Bucuroiu.
Volumul va fi prezentat de scriitorul Varujan Vosganian, teologul Radu Preda şi publicistul Sorin Preda, mâine la librăria Sophia.
Cartea aduce în prim-plan Dobrogea, pământ apostolic, unde a ajuns pentru prima dată cuvântul Evangheliei lui Hristos, propovăduit de Sfântul Andrei, Cel Întâi Chemat dintre cei 12 apostoli.
Dependența de mediul digital este o boală psihică.
Un studiu recent dă exemplul situaţiei din Singapore, unde locuitorii petrec o medie de 38 de minute într-o singura sesiune de navigat pe Facebook, aproape de două ori mai mult decât americanii.
Astfel de persoane prezintă simptome precum incapacitatea de a se controla, anxietate în cazul în care nu au smartphone-ul în apropiere, scăderea productivităţii la școală sau la muncă și nevoia constantă de a-și verifica telefonul.
Potrivit specialiştilor, autoritățile medicale din întreaga lume trebuie să recunoască în mod oficial dependența de Internet și alte dispozitive digitale drept o tulburare psihică.
Recesiunea globală a provocat peste 10.000 de sinucideri.
Cercetarea a analizat datele din partea a 26 de ţări, mai exact 24 de state europene, plus Statele Unite şi Canada.
Oamenii de ştiinţă susţin că rata sinuciderilor din Europa a fost în scădere până în anul 2007 și ulterior, aceasta a cunoscut o creştere de 6,5%, până în 2009.
De asemenea, rata sinuciderilor a urcat vertiginos şi în Statele Unite ale Americii, odată cu debutul crizei ecnomice.
Principalii factori de risc pentru acest fenomen sunt pierderea unui loc de muncă, ipotecarea propriei locuinţe, precum şi existența unor datorii mari la instituţiile bancare.
Potrivit raportului, ţările în care numărul de sinucideri nu a crescut în urma recesiunii sunt Suedia, Finlanda şi Austria.
Elevii ar putea să meargă la şcoală şi în timpul vacanţei de vară.
Mai mulți parlamentari propun înființarea Şcolii de vară, un program special, neobligatoriu, dar la care părinţii pot apela în opțional.
Şi la grădiniţe ar urma să existe un astfel de program special pe timp de vară, cu plată însă.
Proiectul urmează să fie discutat de Camera Deputaţilor.
O treime dintre spitalele din România au o stare igienico-sanitară necorespunzătoare.
De asemenea, peste 30% din spitalele controlate nu au suficiente grupuri sanitare care au și „un grad de uzură ridicat”. În multe dintre spitalele județene nu se respectă structura funcțională pentru blocul alimentar și nu se asigură suprafața minimă pe pat.
Totalul amenzilor date de Ministerul Sănătății este de 25 de mii de Euro.
Ziua dintre sărbătorile legale din săptămână şi week-end ar putea fi liberă pentru bugetari.
Iniţiatorii precizează că acordarea de zile libere ca punte între zilele de sărbătoare legală prevăzute în Codul Muncii şi zilele de sâmbătă şi duminică a fost reglementată, până acum, prin emiterea de Hotărâri de Guvern.
Stabilirea minivacanţelor prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor din turism, ce va avea ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească. Proiectul a fost depus în 10 iunie şi urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor va fi for decizional.
Tenismena Simona Halep va deveni ambasador al sportului românesc.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a declarat ca aceasta va primi și paşaport diplomatic.
El a adăugat că este un omagiu al nostru pentru o performanţă extraordinară, care a făcut să se vorbească despre România foarte mult în această perioadă.
Potrivit ministrului, MAE intenţionează să acorde paşapoarte diplomatice cât mai multor personalităţi româneşti.
Zahărul poate acționa asupra noastră ca o otravă.
Specialiştii americani recomandă consumul a maxim șase lingurițe de zahăr în fiecare zi și avertizează asupra faptului că efectul exagerării în această privinţă este unul devastator pe termen lung.
Diabetul și obezitatea sunt printre cele mai cunoscute urmări grave ale consumului excesiv de zahăr.
În plus, bolile de inimă și insuficența hepatică pot apărea tot din cauza unui asemenea obicei al oamenilor.
Cercetările oamenilor de ştiinţă arată că dependența de zahăr poate fi mai mare decât cea dată de droguri.
Astăzi încep înscrierile pentru Evalurea Natională.
Acestea durează până miercuri, 18 iunie.
Potrivit calendarului Evaluării Naţionale 2014, prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română, va fi pe 23 iunie iar examenul scris la matematică pe 25 iunie.
Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.
Sindicaliştii din sistemul sanitar vor ieşi în stradă din prima zi a săptămânii viitoare.
Din 23 iunie şi până pe 4 iulie aceștia vor fi în stradă și vor picheta sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor.
Federația Sanitas cere creşterea salariilor cu 10%, deblocarea posturilor şi un contract colectiv de muncă în sectorul sanitar.
Dacă nici după aceste proteste, revendicările lor nu vor fi rezolvate, se poate ajunge la grevă generală.