20 iunie 2014
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi oaspetele Înaltpreasfințitului Mitropolit Iacobos de Mitilini din Grecia, iar cei doi ierarhi vor oficia împreună Sfânta Liturghie arhierească.
Luni, 23 iunie, de la ora 19.00, ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța în zona Brotăcei, așezământ de cult care își va serba hramul a doua zi.
Constănțenii sunt invitați la un concert dedicat Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Acesta va fi susținut de corul de cameră Krysostomos din Finlanda.
În deschidere va cânta corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
Evenimentul se va desfășura duminică, 29 iunie, de la ora 18:30 la Casa de Cultură din Constanța.
Concertul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Ambasada Finlandei.
Intrarea va fi liberă.
Mâine va fi solstiţiul de vară.
Această zi va fi cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.
Râurile mici din judeţele Constanţa şi Tulcea se vor afla până în această seară la ora 20.00, sub cod portocaliu de inundaţii.
Potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râurile din jumătatea de sud a judeţului Constanţa.
Alte 8 județe din țară se află sub cod galben de inundații.
Elevii intră de astăzi în vacanţa de vară.
Pentru elevii claselor a 8-a şi a 12-a, vacanţa de vară a venit mai devreme, pentru susţinerea evaluării naţionale, respectiv a examenului de bacalaureat.
Conform calendarului structurii anului şcolar 2013 – 2014, vacanţa de vară se va încheia pe 15 septembrie.
RATC inaugurează cinci linii noi de autobuz către stațiunea Mamaia.
De vineri, 27 iunie, vor fi introduse 5 trasee deservite de 20 de autobuze care vor face legătura între principalele cartiere și stațiunea Mamaia.
Astfel, în stațiune frecvența autobuzelor va fi între 6 și 10 minute.
Cele cinci trasee care vor face legătura între principalele cartiere și stațiunea Mamaia sunt: 5-40 Mamaia, 2-43, 100 Mamaia, 102 Mamaia și „Etajate“ Mamaia Estival.
R.A.T.C. mai anunță că de luni 21 iunie nu va mai elibera abonamente pentru elevi cu reducere de 50 iar pe perioada vacanței studenților, regia autonomă va suspenda linia 40C.
Aproape trei sferturi dintre români au o părere proastă despre calitatea asistenţei medicale oferite în ţară.
Potrivit unui studiu, media europeană a celor nemulţumiţi de serviciile similare autohtone este de doar 27%.
Același studiu relevă că, 78% dintre români sunt de părere, că asistenţa medicală asigurată în ţară este de calitate mai slabă în comparaţie cu cea din alte state ale Uniunii Europene.
Serviciile de specialitate şi consultaţiile medicale se acordă numai în unităţi sanitare şi cabinete medicale acreditate.
Ministerul Sănătăţii a precizat acest lucru printr-un comunicat. Potrivit acestuia, orice demersuri de a acorda consultaţii şi de a pune diagnostice medicale în spaţii neacreditate sau în spaţiul online neautorizat se situează în afara eticii profesionale şi pot aduce grave prejudicii de sănătate publică.
Totodată, Ministerul Sănătății le recomandă pacienţilor să acceseze numai servicii din cadrul unităţilor sanitare acreditate şi să nu furnizeze date personale sau date din dosarul medical unor persoane neautorizate.
Bărbații de peste 45 de ani reprezintă cea mai stresată categorie profesională din România.
Directorul Direcției Control, Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Ministerului Muncii, Nicolae Voinoiu a declarat că această categorie se teme că nu-și vor mai putea găsi un loc de muncă în eventualitatea în care ar rămâne fără serviciu.
Potrivit acestuia, stresul afectează muncitorii, iar aceștia ajung la un moment dat să sufere accidente.
Bulgaria, Polonia și România au avut, în 2013, cele mai scăzute prețuri din UE la bunuri de consum și servicii.
Potrivit datelor Eurostat, Danemarca a înregistrat, anul trecut, cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană la bunuri de consum și servicii.
Această variație mare de prețuri se datorează în principal diferențelor în care sunt taxate aceste produse în rândul statelor membre.
Variații mici de preț se înregistrează în cazul articolelor de îmbrăcăminte sau echipamente electronice.
Într-un an vom avea separatoare de sensuri pe Drumurile Naționale din toată țara.
CNADNR intenţionează să obţină bani europeni pentru montarea de separatoare de sensuri pe drumurile naţionale cu patru benzi de circulaţie, care totalizează peste 300 km.
Lucrările, care includ şi refacerea semnalizărilor, au o durată estimată de un an.
Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost elaborat, iar pentru derularea procedurii sunt aşteptate avize de la Comitetul Tehnico-Economic al CNADNR.
Luxemburg a autorizat căsătoria şi adopţia pentru cuplurile de acelaşi sex.
Astfel, această țară s-a alăturat celorlalte 11 state europene, care acceptă căsătoriile gay.
Proiectul de lege, care stipulează că “două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex se pot căsători”, a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu o largă majoritate de 56 de voturi la patru.
Primele căsătorii urmează să aibă loc la începutul anului viitor,deoarece legea va intra în vigoare la şase luni de la adoptare.