Știri 4 iulie 2014
Cu acest prilej, Mănăstirea Capidava îşi va sărbători hramul.
Astfel, duminică, de la ora 7.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie însoțit de un sobor de preoți și diaconi.
Luni, de la ora 18.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din cartierul constănțean Km 5.
Marți, IPS Teodosie va răspunde invitației Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcei și va participa la prăznuirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion la mănăstirea Halmyris din localitatea Murighiol, locul descoperirii sfintelor moaște.
Luni va avea loc vernisajul expoziţiei Taberei internaţionale de creaţie contemporană „Dunărea şi Dobrogea creştină”.
Proiectul cultural se va desfășura în perioada 7-18 iulie și este iniţiat de Mănăstirea Dervent sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Tomisului, ajuns în acest an la ediţia a 9-a.
Vor fi prezenţi 12 artişti plastici invitaţi din România, Bulgaria, Spania, Turcia și Egipt.
Coordonatorii proiectului sunt criticul de artă Alice Dinculescu, părintele stareţ arhimandrit Andrei Tudor şi monahul Efrem.
Crucea Roşie împlineşte astăzi 138 de ani de activitate umanitară.
Organizaţia s-a înfiinţat pe 4 iulie 1876, când Principele Ghica a decis să organizeze o societate de ajutor pentru militarii răniţi în război.
Cu timpul, Crucea Roşie s-a axat pe pregătirea şi intervenţia în caz de dezastre, prevenirea îmbolnăvirilor, îngrijirea copiilor şi bolnavilor dar şi promovarea cunoştinţelor de igienă şi pregătirea pentru acordarea primului ajutor.
Cursanții școlilor de șoferi vor fi trecuți într-un Registru Național.
Autoritatea Rutieră Română a introdus, de la 1 iulie, aplicația informatică Registrul Național al Cursanților, care reglementează activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere.
În aceste condiții, școlile de conducători auto trebuie să țină evidența mult mai clară a cursanților, precum și a orelor de pregătire teoretică sau practică realizate de instructorii auto.
CFR introduce de astăzi, trenuri care fac două ore pe ruta Bucureşti – Constanţa și retur.
Cele patru trenuri InterRegio introduse suplimentar vor circula, fără opriri intermediare, cu o viteză de până 160 de kilometri pe oră.
Numărul trenurilor din programul de transport estival ”Trenurile Soarelui 2014” ajunge astfel la 44.
Clădirile din Uniunea Europeană vor avea evaluări de mediu.
Comisia Europeană a adoptat noi propuneri care vizează reducerea impactului asupra mediului al clădirilor noi şi renovate.
Prin aceste propuneri, arhitecţii, fabricanţii de produse pentru construcţii, societăţile de construcţii şi toţi cei care doresc să închirieze sau să cumpere o clădire vor avea acces la informaţii mai detaliate cu privire la aspectele de mediu şi de sănătate implicate.
De asemenea, noile propuneri vor facilita reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări, precum şi reutilizarea acestora pentru construirea de clădiri noi sau renovarea celor existente.
O nouă sesiune de apeluri pentru programul „Casa Verde“ va fi demarată în acest an.
Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, acest lucru depinde de rata încasărilor înregistrate la Fondul pentru Mediu.
Până la ora actuală, aproape 5.900 de dosare depuse în sesiunea din anul 2011 au fost deja aprobate şi urmează să fie semnate de către beneficiari.
Programul Rabla va continua și anul viitor, dar cu noi reguli.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Attila Korodi.
Acesta a mai spus că aproximativ 10.000 de tichete, respectiv 60 la sută, au fost deja rezervate în primele trei luni de la lansarea programului, cele mai multe în Bucureşti, Argeş şi Constanţa.
În urma desfășurării programului, piața auto a înregistrat o creștere cu peste patru la sută a vânzărilor totale de maşini noi în luna mai, față de perioada similară a anului 2013.
Persoanele care nu îşi plătesc amenzile ar putea fi date în judecată de autorităţile locale.
Așa prevede un proiect de lege supus dezbaterii publice de Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit documentului, în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va fi dat în judecată pentru a presta muncă în folosul comunității.
Oficiali ai MAI au explicat că în acest moment, dacă o persoană care a fost amendată contravenţional nu şi-a achitat amenda şi nici nu poate fi executată silit, autorităţile locale anunţă Poliţia.
Aproximativ 30 la sută dintre copiii privaţi de libertate susţin că au fost victime ale unor abuzuri.
Potrivit unui raport al Avocatului Poporului şi UNICEF, cele mai multe au fost comise de ceilalţi copii deţinuţi, iar 22 la sută dintre ei spun că au fost victime ale abuzurilor fizice în arestul Poliţiei.
În raport se arată şi că mai mult de jumătate dintre copii au declarat că mâncarea din detenţie este inadecvată.
Avocatul Poporului şi UNICEF România au încheiat un Memorandum de înţelegere pentru perioada 2014-2017, în scopul de a contribui la extinderea şi consolidarea respectării drepturilor copilului în România.