Știri 15 august 2014
Sărbătoarea ne aminteşte de moartea, învierea şi slăvirea Sfintei Fecioare Maria.
Astfel, când Născătoarea de Dumnezeu a adormit, sfinţii apostoli, afară de Toma, au venit pentru a o îngropa.
Ajuns după îngropare, Sfântul apostol Toma a dorit să se deschidă mormântul, care a fost găsit gol, ceea ce înseamnă că Sfânta Fecioară a fost luată de Dumnezeu în împărăţia cerească al lui Hristos.
Sărbătoarea este cea mai veche dintre praznicele închinate Maicii Domnului şi este atestată documentar în Siria, prin secolul 5.
Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfinţirea unei biserici ridicate între Ierusalim şi Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de naşterea Domnului.
Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele 6-7 când împăratul bizantin Mauriciu, a rezidit Biserica Maicii Domnului din grădina Ghetsimani şi a fixat data praznicului la 15 august.
Conform datelor statistice, peste 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, 1 milion 800 mii sunt femei, iar 400 de mii sunt bărbaţi.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează în anul 2008.
Tot astăzi, în România, este Ziua Marinei Române.
Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, sărbătoarea a fost oficializată la 15 august 1902.
Atunci, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, din dorinţa de a atrage turişti, anunţa primarilor din reşedinţele de judeţ din toată ţara că, cităm, „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”, am încheiat citatul.
Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza.
De atunci, din an în an, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.
Însă, perioada anilor ”60-”90 a fost o perioadă neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, Ziua de 15 august a fost reinstituită ca Ziua Marinei Române.
Constănțenii sunt invitați la ’’Zilele Sfinților Brâncoveni’’.
Astfel, astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură, va avea loc un concert de muzică veche intitulat ’’La Curtea lui Brâncoveanu’’ susținut de formația Trei Parale, iar intrarea va fi liberă.
La miezul nopții, la Peștera Sf. Ioan Casian se va oficia sfânta liturghie.
De asemenea, mâine, de la ora 8, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sf. Ioan Casian.
Tot mâine, de la orele 18, la teatrul de vară Soveja de lângă City Park Mall, va avea loc spectacolul de teatru ’’Plecarea fără întoarcere’’ susținut de Compania de teatru ’’Civic Art’’ din București, iar intrarea va fi liberă.
Evenimentele sunt organizate de Mănăstirea Sf. Ioan Casian și Institutul Ortodox de Științe ’’Învierea’’ pentru Om și Societate.
ANM a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până la ora 19.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista în sudul şi sud-estul ţării, unde vremea va fi călduroasă.
În judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade, iar disconfortul termic accentuat.
Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Autobuzele RATC circulă astăzi după programul zilei de sâmbătă.
Reprezentanţii RATC au anunţat că astfel intervalele de timp dintre curse vor fi mai mari.
Pe de altă parte, casele de bilete şi abonamente au program normal.
De asemenea, astăzi este restricţionat accesul autovehiculelor între Poarta 1 şi Portul Constanţa, iar şoferii vor fi direcţionaţi către parcarea din Dana de Pasageri din Port.
Totodată, sunt interzise opririle şi staţionările pe bulevardul Marinarilor.
CFR Călători introduce în acest weekend, trenuri suplimentare către litoral şi spre destinaţii de pelerinaj.
Astfel, astăzi, mâine și duminică, două trenuri vor circula suplimentar în programul “Trenurile Soarelui” spre și dinspre Constanţa.
De asemenea, astăzi circulă suplimentar 7 trenuri: spre și dinspre centrul de pelerinaj din Ardeal – Mănăstirea Nicula.
Târgul de carte Gaudeamus s-a deschis ieri seară.
Acesta se află la cea de a 6-a ediție și reunește standurile a 20 de edituri.
De asemenea, în cadrul târgului se desfășoară campania „Cărțile se întorc acasă” și reprezintă o invitație pentru constănțeni să doneze cărțile mai vechi, și să le înlocuiască cu altele noi.
Târgul va fi deschis până luni, inclusiv, între orele 15.00 – 23.00, în pavilionul expozițional situat în vecinătatea City Park Mall.
Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de apariţie a 10 tipuri de cancer.
Conform unui studiu britanic, printre acestea se numără cel de uter, vezică biliară, rinichi, ficat și colon.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste 5 milioane de persone în vârstă de peste 16 ani, al căror indice de masă corporală era cunoscut.
Fiecare creştere cu cinci puncte a indicelui a putut fi asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, iar cel de uter s-a clasat pe primul loc, cu un risc mai mare cu 62%.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, analiza a ţinut cont de factori de risc, precum vârsta şi fumatul.
România a reintrat în recesiune tehnică.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, țara noastră a avut două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din Europa în al doilea trimestru al anului, de 1%.
Singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru.