Știri 21 august 2014
Aceștia sunt dacoromani, care au suferit moarte martirică în localitatea Cibalae (Cibales), în apropiere de Sirmium, la 21 august 304, în timpul împăratului prigonitor Diocleţian.
Sâmbătă se va sfinți pictura bisericii Schimbarea la Față din Eforie Sud.
Slujba de sfințire va avea loc de la ora 7.45.
Apoi, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Duminică va avea loc sfințirea cea mare a bisericii Mănăstirii „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Lipnița.
Slujba de târnosire va fi oficiată de la ora 7.45 de un sobor de ierarhi din Bulgaria și România.
Alături de I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vor sluji și P.S. Teodosie, vicar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Bulgare, P.S. Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.
De asemenea, este așteptat să participe la eveniment și I.P.S. Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Credincioşii vor putea participa la procesiunea întâmpinării icoanei Maicii Domnului „Trihirusa” care va fi adusă din Sf. Munte Athos și va rămâne definitiv la mănăstirea Lipnița.
Mai multe detalii ne-a oferit stareța Mănăstirii Lipnița, Maica Onufria Matei.
Legea cimitirelor este un act normativ deficitar și ambiguu.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de adoptarea acestui act normativ.
Principalele motive sunt instabilitatea cimitirelor deţinute de operatori economici și faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat în gestiunea unor entități efemere și fără responsabilitate comunitară, precum și riscul permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private.
De asemenea, legea afectează autonomia cultelor, deoarece încalcă prevederile referitoare la cimitire cuprinse în codurile canonice și va duce, în timp, la pierderea caracterului confesional al cimitirelor ce aparţin cultelor.
Mai mult, nu sunt reglementate în nici un fel obligaţiile persoanei care solicită deshumarea osemintelor după trecerea a 7 ani de la înmormântarea defunctului, de a nu distruge sau profana osemintele.
În aceste condiții, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi, până la reglementarea corespunzătoare a problemelor semnalate.
ANM a emis o informare meteo de ploi și vijelii pentru toată țara.
Aceasta este valabilă de la ora 17 până la ora 2.
Potrivit meteorologilor, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată.
Îndeosebi în Crişana, Maramureş, nordul Transilvaniei şi al Moldovei, precum şi în zona de munte vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp.
Jumătate din oraşul Constanta va rămâne fără apă caldă.
Astfel din cauza programul de revizie a reţelei de termoficare, în perioada 25 august, ora 0.00 – 30 august, ora 17.00 nu vor avea apă caldă consumatorii magistralei 1 din zonele: Centru, Peninsulă, Casa de Cultură, Kaufland, Capitol, Spitalul Militar, Piaţa Chiliei, Tomis I, Tomis II, Spic de Grâu, Stadion, Gară, Far, Abator, Bila, Piaţa Roşu, Poarta 6, KM 4/5 şi Anda.
Pe 30 august, de la ora 17.00, până pe 31 august, ora 00.00, toți cei afectați vor avea din nou apă caldă.
În perioada 31 august, ora 00.00 – 3 septembrie, ora 20.00, apa caldă va fi oprită în tot orașul Constanța.
Magistrala 2 va fi oprită în perioada 8 septembrie, ora 0.00 – 14 septembrie, ora 17.00 în zonele Tomis Nord, Tomis III, Inel II, Galeriile Soveja, Eden, Institutul de Marină, Marinarul, CET, Palas şi Brătianu.
Locuitorii din zonele Dacia, Tomis III și Faleză Nord vor rămâne fără apă caldă spre finalul lunii septembrie.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea desfășoară o campanie de informare pe litoral după mai multe înecuri.
Aceasta se referă la riscurile la care se expun turiștii atunci când se scaldă în locuri neamenajate.
În cadrul campaniei, vor fi afişate în locuri publice materiale informative despre interzicerea scăldatului în locuri periculoase, precum şi numele acestor zone.
De la începutul lunii, salvamarii au sărit în ajutorul câtorva zeci de persoane, aflate la un pas de înec, iar în ultimele zile, trei persoane s-au înecat în mare.
Un antibiotic prescris în tratamentul infecţiilor bacteriene ar putea mări riscul de deces cardiac.
Este vorba de claritromicină, medicament produs de un laborator farmaceutic american de generice.
Acesta este un antibiotic derivat din eritromicină, folosit în special în tratamentul infecţiilor respiratorii şi de piele, dar şi pentru eradicarea Helicobacter pylori, bacterie implicată în apariţia ulcerelor gastrice.
Potrivit specialiștilor danezi, claritromicina este legată de riscul crescut de deces cardiac: un risc de aproape 76% mai mare comparativ cu penicilina V.
Acest risc se diminuează după terminarea tratamentului.
Astăzi este Ziua medicinei militare.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de înfiinţare a corpului de ofiţeri sanitari.
Printr-un înalt Decret Românesc a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român.
Astfel, a fost atestată medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.
România a intrat în rândul unor ţări ca Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Turcia, state cu tradiţie în medicina militară.
Autobuzele supraetajate vor circula doar în week-end.
Acestea vor plimba călătorii vineri, sâmbătă și duminică după programul 10.00 – 13.00 și 16.00 – 20.00
RATC Constanța a luat această hotărâre autobuzele supraetajate de pe linia Mamaia Estival circulă mai mult goale în cursul săptămânii.
Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor.
Aceasta va fi structură în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Potrivit reprezentanţilor autorităţii, această structură va funcţiona la nivelul direcţiilor judeţene şi va avea drept rol verificarea locurilor unde sunt ţinute animale – fie că este vorba despre ferme, grădini zoologice, circuri, pet shop-uri sau adăposturi.
De asemenea, aceşti „poliţişti” vor avea dreptul să verifice şi locuinţele deţinătorilor, cu privire la modul în care sunt îngrijite animalele.