Știri 29 august 2014
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan.
Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada.
La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite „orice, până la jumătate din împărăţie”.
Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sf. Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.
Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim.
În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.
În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se afla si astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sf. Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie.
Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.
Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei.
Pentru că Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post.
Mâine va avea loc sfințirea locului unei noi biserici în localitatea Lumina din Constanța.
Cu acest prilej, la ora 14:30 Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va pune piatra de temelie a noului locaș de cult.
Biserica va purta hramul Sfântei Maria Magdalena, și se află în imediata apropiere a vechii biserici cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
Mâine va avea loc sfințirea cea mare a bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de la Dobromiru Deal.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de târnosire de la ora 7.30.
Apoi, ierarhul nostru, împreuna cu un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie arhierească.
De la ora 12, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși slujba de parastas la 10 ani de la mutarea către Domnul a Inaltpreasfințitului Lucian, Arhiepiscopul Tomisului.
Credincioşii vor avea ocazia de a intra în altarul bisericii nou sfințite și se vor putea închina la moaștele prezente.
Parohia Așezarea în racla a brâului Maicii Domnului din Constanța iși va sărbători duminică hramul.
Cu acest prilej, au fost aduse spre închinare la această biserică moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfantului Haralambie, Sfântului Constantin și Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi.
Totodată, astăzi de la orele 17 va fi săvârșită slujba Sfântului Maslu de un număr de 7 preoti, iar la miezul nopții se va oficia Sfânta Liturghie.
Mâine, de la orele 18, Înaltpreasfințitul Teodosie; Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba privegherii.
Duminică, în ziua cinstirii Așezării în raclă a Brâului Maicii Domnului, de la ora 8:30 va fi săvârșit Paraclisul Maicii Domnului iar de la ora 10, va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Biserica este situată pe strada Merișor, numărul 13 din zona Trocadero.
Primăria Constanța majorează cu 10% subvențiile la căldură.
Anunțul a fost făcut de edilul orașului, Radu Mazăre.
Acesta a amintit că își propusese, pentru iarna 2014 – 2015, scăderea facturilor la căldură cu 25% pentru persoanele care beneficiau deja de subvenție.
Însă, până în acest moment, este sigură reducerea cu 10% a facturilor.
În plus, primarul a explicat că are în plan creșterea plafonului de venit pe membru de familie pentru care se acordă subvenția, ceea ce presupune ca mai multe familii să beneficieze de sprijin din partea Primăriei Constanța la plata facturilor.
4 din 10 români sunt hipertensivi.
Hipertensiunea arterială este o boală frecventă și extrem de complexă.
Potrivit unui studiu epidemiologic, 40% din populația României are hipertensiune arterială.
Acest lucru înseamnă că 4 din 10 persoane care au vârsta între 18 și 80 de ani sunt hipertensive.
Este posibil însă ca numărul persoanelor hipertensive să fie chiar mai mare decât numărul persoanelor existente în evidența medicilor.
Producătorii alimentari care folosesc ilegal termenii „organic“, „eco“ sau „bio“ vor fi amendați.
Guvernul a aprobat ordonanţa de modificare și completare cu privire la produsele agroalimentare ecologice.
Astfel se creează cadrul instituţional pentru stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor organismelor de inspecţie şi certificare.
Ministerul Agriculturii a constatat pe piaţă folosirea frauduloasă a termenilor „ecologic“, „biologic“, „organic“ care pot induce în eroare consumatorul, deoarece nu sunt obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică.
Producătorii de mașini vor fi obligați de la 1 ianuarie 2015 să fabrice numai automobile cu motoare Euro 6.
Potrivit unei reglementări, aprobată de Parlamentul European, mașinile cu motorizare Euro 5 vor putea fi vândute până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 31 august 2015.
Norma EURO 6 prevede reducerea drastică a noxelor emise de motoarele vehiculelor cu masă mai mică de 2.610 kg: pentru motoarele pe benzină până la limita de 60 de miligrame pe km de oxizi de azot şi pentru motoarele diesel până la 80 miligrame pe km.