Știri 1 septembrie 2014
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din latineşte prin termenii poruncă sau arătare.
Cu prilejul începutului noului an bisericesc, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de Te-deum de la ora 12:30 la Catedrala Arhiepiscopala Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul cuvios Dionisie cel mic.
Supranumit şi Dionisie cel Smerit, acesta este originar din Sciţia Minor (Dobrogea de astăzi).
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat către Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovniceşti rămâne la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008, şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.
Profesorii de religie vor fi acreditați de Patriarhia Română.
Astfel, cadrele didactice vor preda unui singur cult și trebuie să îndeplinească exigenţe academice, morale şi spirituale specifice.
Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română au semnat un protocol cu privire la predarea materiei religie în şcoli, care prevede ca profesorii să fie angajaţi numai după ce primesc avizul reprezentanţilor cultului pe care îl vor preda elevilor.
Cei care se vor abate de la regulile Patriarhiei îşi vor pierde binecuvântarea şi locul de muncă.
RATC a suspendat 4 linii de autobuz.
De astăzi, toate liniile pentru stațiunea Mamaia și anume, 5-40 Mamaia, 2-43 Mamaia și 102 Mamaia, inclusiv linia turistică deservită de autobuzele etajate – „Mamaia Estival“ nu mai circulă.
Această măsură a fost luată din cauza încheierii sezonului estival.
Doar 16% dintre elevii constănțeni au promovat sesiunea de toamnă a Bacalaureatului.
Județul nostru se situează astfel sub media pe țară, care este de aproximativ 23%.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Constanța, doar 365 dintre candidați, au reușit să obțină diploma de Bacalaureat.
În sesiunea iunie – iulie 2014, la Constanța, procentul de promovare a fost de aproximativ 48%.
Elevii claselor a 3-a şi a 4-a vor studia materii noi.
Din anul școlar următor, copiii vor învăța mai multe despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii liceelor de muzică vor putea studia istoria jazzului.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru, programa şcolară pentru disciplinele opţionale.
Românii care nu își plătesc amenzile, vor munci în folosul comunității.
Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgență legea care prevedea regimul muncii în folosul comunităţii.
Potrivit modificării, instanțele de judecată decid cine face muncă în folosul comunității și câte ore sunt necesare pentru acoperirea prejudiciului.
Pedeapsa nu poate depăși însă 300 de ore de muncă.
Copiii englezi sunt printre cei mai nefericiţi din lume.
Potrivit unui studiu, una din cinci fete preadolescente din Marea Britanie suferă de anxietate în privința felului în care arată
Copiii englezi beneficiază de unele dintre cele mai înalte standarde de viață din lume și sunt mai puțin îngrijorați în privința locuinței, banilor sau a prietenilor decât copiii din multe alte țări.
Chiar și așa, sunt mai nefericiți decât cei din unele țări aflate în curs de dezvoltare, cum ar fi Algeria, Brazilia și Africa de Sud.
Numai copiii din Coreea de Sud si Uganda sunt mai nefericiti decat cei din Anglia.
La studiu au participat 16 mii de copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani din 11 țări, printre care și România.
Producătorii de mașini vor fi obligați de la 1 ianuarie 2015 să fabrice numai automobile cu motoare Euro 6.
Potrivit unei reglementări, aprobată de Parlamentul European, mașinile cu motorizare Euro 5 vor putea fi vândute până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 31 august 2015.
Norma EURO 6 prevede reducerea drastică a noxelor emise de motoarele vehiculelor cu masă mai mică de 2.610 kg: pentru motoarele pe benzină până la limita de 60 de miligrame pe km de oxizi de azot şi pentru motoarele diesel până la 80 miligrame pe km.
Modificarea climei ar putea provoca 250.000 de decese anual, la nivel global, din anul 2050.
Avertismentul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății care precizează că majoritatea deceselor vor fi provocate de malnutriție sau malarie.
Potrivit unui raport, schimbarea climei va antrena o creștere a cheltuielilor directe pentru domeniul sănătății de două până la patru miliarde de dolari pe an din prezent până în 2030.
Poluarea aerului stă, la ora actuală, la originea a șapte milioane de decese premature în fiecare an.