Știri 9 septembrie 2014
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 8.30, la biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Constanţa.
Lăcașul de cult este situat pe strada Badea Cârțan.
Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi şi pe Sfinţii Cuvioşi Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău.
Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona s-a născut în anul 1700 în Rusia, iar timp de 25 de ani a vieţuit într-o peşteră pe malul pârâului Vorona.
A fost ucenicul Sfinţilor Vasile de la Poiana Mărului şi Paisie Velicicovski.
S-a mutat la Domnul în peştera sa la 29 martie 1789.
Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău,s-a născut la începutul secolului al XVII-lea în satul Mesteacăn din judeţul Neamţ.
A intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Tazlău, iar pentru viaţa sa a dobândit de la Dumnezeu darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor şi al izgonirii demonilor.
Sfântul Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfinţii Părinţi de la sinodul 3 ecumenic, la care a participat şi Arhiepiscopul Timotei al Tomisului.
Desfăşurat la Efes în anul 431, sinodul a condamnat erezia nestorianismului, care susţinea că Maica Domnului l-a născut pe Iisus omul, motiv pentru care nu poate fi numită Născătoare de Dumnezeu.
Cei 200 de episcopi participanţi au stabilit că Hristos este o singură persoană, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, astfel că Sfânta Fecioară este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.
Mănăstirile și călugării din Grecia vor fi scutiți de impozite si taxe.
Potrivit unei legi noi, călugării pensionari nu vor mai trebui să prezinte declarație de impozit, în cazul în care pensia lor anuală nu depășește 9.500 de euro.
De asemenea, mănăstirile nu vor mai fi obligate să depună declarație de impozit pe imobile și vor fi scutite de impozit in cazul in care au in proprietate un singur imobil.
Totodată, bisericilor si mănăstirilor, nu li se vor mai reține impozite pe venit din plățile către persoane fizice sau juridice, pentru serviciile prestate.
Aproximativ 700 de copii au fost uciși în Irak de la începutul anului.
Cei mai mulți dintre ei au fost folosiți în atentate sinucigașe de extremiștii din gruparea Stat Islamic.
Reprezentanta specială a ONU pentru copii și conflicte armate, a declarat că islamiștii “folosesc băieți de maxim 13 ani pentru a transporta arme, pentru a păzi locurile strategice și pentru a aresta civili.
În plus, “numeroși copii” au fost arestați de guvernul irakian în iulie și nu se știe unde sunt deținuți.
Profesorii vor primi 150 de euro pentru a-şi cumpăra cărţi sau pentru a urma cursuri de formare profesională.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Acesta a adăugat că aceasta va fi una forfetară, adică profesorii vor avea decizia finala pentru folosirea acestor fonduri, o dată, la începutul anului şcolar.
Programul Cornul şi laptele ar putea fi limitat.
Anunțul a fost făcut de Premierul Victor Ponta care a adăugat că acest beneficiu se va adresa exclusiv copiilor care au nevoie de el.
Prim-ministrul a declarat că sunt foarte mulţi copii care nu consuma nici lapte, nici corn, si le arunca iar cel mai folositor pentru cei mici ar fi un meniu variat care să răspundă nevoilor acestora şi părinţilor deopotrivă.