Ştiri 15 aprilie 2011
Această sărbătoare ne aduce aminte de intrarea Domnului în Ierusalim, moment care ne invită la o mai mare trăire duhovnicească a Patimilor şi Învierii Domnului.
Prima menţiune documentară provine din secolul 4 şi la ea mai fac referire pelerina Egeria, care menţionează obiceiul binecuvântării ramurilor de salcie, şi mari predicatori precum Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Chiril al Alexandriei.
Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aniversa 10 ani de la instalarea Sa în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului.
Ierarhul tomitan va săvârşi sfânta liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
După sfânta liturghie, va avea loc o slujbă de Te Deum şi lansarea DVD-ului ce conţine oratoriul patimilor Domnului „În vremea aceea”.
Cu detalii,Părintele Consilier Cultural Valeriu Roman
Ierarhul nostru s-a născut în anul 1955 în localitatea Gheorghiţeni, judeţul Suceava.
În anul 1990, a fost tuns în monahism la mânăstirea Crasna şi a primit numele de TEODOSIE.
Patru ani mai târziu a fost hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor după care, în luna februarie a anului 2001 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului şi instalat în această funcţie două luni mai târziu, de sărbătoarea Floriilor.
Astăzi debutează la Constanţa lucrările congresului internaţional de istorie a presei.
Tema acestei reuniuni ştiinţifice este „Presa română interbelică – între mitologizare şi recuperare critică”.
La eveniment vor participa peste 100 de specialişti din România, Republica Moldova, Serbia, Olanda şi Israel.
La lucrările congresului sunt reprezentate 26 de universităţi, trei academii de ştiinţe, patru institute de cercetare, opt biblioteci, şase muzee, precum şi instituţii mass-media, filiale ale Arhivelor Naţionale şi institute culturale.
Arhiepiscopia Tomisului va fi reprezentată de către Părintele profesor Nechita Runcan, părintele profesor Ionuţ Holubeanu, părintele Eugen Tănăsescu şi inspectorul de presă Laura Caloean.
Astăzi va avea loc la Constanţa o manifestare cultural-artistică cu ocazia sărbătorilor Pascale.
Astfel, de la ora 13.00, Muzeul de Artă va găzdui evenimentul intitulat „În aşteptarea mieilor!”, la iniţiativa Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul”, Constanţa.
Protagoniştii evenimentului artistic vor fi: soliştii vocali Alexandru Badea, Marius Brutaru şi Veronica Ciornea care vor interpreta piese ca „Iubite-voi, Doamne” , ,,Aiudul’’, şi ,,Colindul celui departe de ţară’’, elevii care vor recita poeme din lirica poeţilor-închisorii şi trupa de teatru a seminarului care va pune în scenă piesa „Minunile Sfântului Apostol Andrei”.
În încheiere, membrii corului conduşi de dirijorul Sandu Ionuţ vor intona rugăciunea ,,Tatăl nostru’’.
Legea pentru producerea energiei din resurse regenerabile este aplicabilă din iulie.
Potrivit vicepreşedintelui ANRE, săptămâna viitoare, România va trimite la Comisia Europeană notificarea privind Legea pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
El a explicat că la nivelul schemelor de ajutor nu au fost făcute modificări, întrucât Comisia Europeană a fost de acord cu propunerile României.
Taxa de primă înmatriculare nu va fi desfiinţată.
Aceasta a fost declaraţia ministrului mediului, care a adăugat că în două săptămâni se va face o analiză, mai ales din punct de vedere juridic, astfel încât să se supună reglementărilor Comisiei Europene.
Guvernul a decis deja constituirea unei comisii care va stabili dacă opinia Curţii Europene de Justiţie privind ilegalitatea taxei de primă înmatriculare impune modificarea legislaţiei referitoare la taxa auto.
Elevii intră astăzi în vacanţa de Paşti.
Ei se vor întoarce la cursuri marţi, 26 aprilie.
Cursurile semestrului al doilea se vor încheia pe 17 iunie, iar vacanţa de vară este prevăzută în perioada 18 iunie-11 septembrie.
Vor beneficia de vacanţa prilejuită de Sărbătorile Pascale şi studenţii, în funcţie de decizia senatelor universitare.
În Statele Unite se va deschide un muzeu tridimensional al Bibliei.
În acest muzeu virtual se vor prezenta circa 130 de traduceri ale Bibliei în limbile pământului şi cam 10.000 de manuscrise şi texte ale cărţilor scripturistice aflate în muzeele din întreaga lume.
Vizitatorii vor avea ocazia să acceseze prin intermediul tehnologiei 3D artefacte preţioase, descoperiri arheologice şi manuscrise valoroase, cum sunt cele de la Marea Moartă.
Muzeul aparţine Ambasadei Vaticanului din Washington.
Producătorii ar putea fi obligaţi să treacă pe etichetă nitraţii din apa minerală.
Deputatul Marian Ghiveciu a depus, recent, o iniţiativă legislativă la Parlament în acest sens.
În expunerea de motive se arată că scopul acestei propuneri este acela de a proteja sănătatea oamenilor prin eliminarea contaminării apei potabile şi asigurarea calităţii.
În ultima perioadă, specialiştii din domeniu au tras semnalul de alarmă, precizând că apele îmbuteliate de pe piaţă conţin nitraţi si nitriţi, compuşi chimici extrem de toxici.
Meteorologii anunţă vreme frumoasă şi caldă în toată ţara, la acest sfârşit de săptămână.
Mai rece va fi însă noaptea, când este posibil ca temperaturile să coboare sub zero grade Celsius.
Creşterea temperaturilor va fi semnificativă ziua, de 17-18 grade sâmbătă şi duminică.
Noaptea va fi rece în nord şi centru, unde temperaturile scad până la -5 grade.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care reglementează activitatea zilierilor.
Deputaţii au adoptat, luna trecută, proiectul de lege privind activitatea zilierilor, care stabileşte impozitarea cu 16% a remuneraţiei brute a acestora, dar şi ca remuneraţia să fie minim 2 lei/oră şi maxim 10 lei/oră.
Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaţilor, care a fost for decizional.
De săptămâna viitoare, prin programul “Rabla” se vor putea cumpăra şi autovehicule electrice.
Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, cei care vor alege maşina eco vor primi în locul unei maşini casate şase tichete, în valoare totală de peste 5.000 de euro.
De asemenea, Ministerul Mediului îi va sprijini pe cei care doresc să achiziţioneze maşini electrice prin acordarea unei facilităţi de până la 25% din preţul maşinii, chiar dacă nu au maşini de casat.
CNA cere posturilor de radio şi televiziune să-şi publice Codurile de conduită profesională până la 1 octombrie.
Decizia a fost adoptată în şedinţa de ieri a Consiliului Naţional al Audiovizualului, cu unanimitate de voturi.
Astfel, Consiliul va putea identifica mai uşor eventualele cazuri de ingerinţă în politica editorială.
Hotărârea privind publicarea codurilor de conduită profesională ale radiodifuzorilor vine după ce, pe 5 aprilie, CNA a analizat o serie de “incidente” petrecute la două posturi de televiziune.