Știri 29 septembrie 2014
IPS Nicolae Corneanu avea 90 de ani.
Trupul neînsuflețit al acestuia va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu.
Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut pe 21 noiembrie 1923 la Caransebeş, iar din 1962 era arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului.
În anul 1960 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.
A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, iar instalarea în funcţia de episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie, acelaşi an, în catedrala episcopală din Arad.
La 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.
Dumnezeu să-l odihnească!
Papa Francisc consideră abandonarea persoanelor în vârstă drept ”o eutanasie mascată”.
Suveranul Pontif a făcut aceste declarații în prezența fostului Papă Benedict al XVI-lea, înaintea Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, marcată în fiecare an la 1 octombrie.
El a dorit să sublinieze, cu această ocazie, importanța persoanelor vârstnice în societate și a afirmat că nu trebuie să se permită ca centrele pentru bătrâni să devină un fel de ‘închisori’, unde grija ocupă un loc secund după interesele de afaceri ale celor care le conduc.
Angajaţii români ocupă penultimul loc în Europa în materie de salarii.
Potrivit unui clasament, un român câştigă, în medie, aproape jumătate din salariul unui angajat din celelalte state din Europa Centrală şi de Est şi de până la opt ori mai puţin decât un angajat din statele dezvoltate ale Europei de Vest.
Ultimul loc este ocupat de Bulgaria, unde salariul minim brut este cu 10 euro mai mic decât în România.
Venitul minim garantat va fi înlocuit, până în anul 2016, de venitul minim de inserție.
Obiectivul principal al acestui demers este creșterea gradului de ocupare în rândul persoanelor dependente de asistență socială.
Venitul minim de inserție va avea trei componente de bază, respectiv prestarea de servicii în folosul comunității de către persoanele beneficiare; obligativitatea frecventării școlii în cazul familiilor cu copii și acordarea de stimulente pentru reintegrarea pe piața muncii.
Venitul minim de inserție va avea un prag flexibil, spre deosebire de venitul minim garantat actual, care are un prag fix.
Paracetamolul administrat femeilor însărcinate poate genera o serie de probleme la copii.
Potrivit unui studiu neo-zeelandez, aceşti copii prezintă un risc crescut de a suferi de sindromul deficitului de atenţie, ADHD.
Utilizarea altor analgezice nu a fost legată de diferenţe majore de comportament la copii.
Studiul nu a beneficiat însă de date referitoare la persistenţa sindromului deficitului de atenţie şi în perioada pubertăţii, nici de informaţii cu privire la faptul că părinţii au suferit sau nu de ADHD.
Comisia Europeană solicită României să ia măsuri urgente pentru a diminua poluarea aerului.
Aceasta consideră că țara noastră nu a întreprins acţiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea cetăţenilor de poluarea cu particule fine.
Acţiunea Comisiei Europene, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar, urmează unei scrisori de punere în întârziere suplimentare transmisă în februarie 2013.
Dacă România nu va întreprinde acţiunile care se impun, Comisia poate sesiza cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Premierul Victor Ponta a solicitat membrilor comunității românești din Statele Unite ajutorul pentru eliminarea vizelor.
Premierul a arătat că introducerea țării noastre în programul Visa Waiver, ar dovedi că românii sunt parteneri cu Statele Unite și nu doar aliați îndepărtați.
Bulgaria, Cipru, Croația, România și Polonia sunt singurele țări europene ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA.
Programul Visa Waiver, derulat de autoritățile americane, permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA, în scop turistic sau de afaceri, pentru a perioadă de maxim 90 de zile, fără viză.
ONU a adoptat o rezoluție cu privire la securitatea jurnaliștilor.
Aceasta a fost inițiată de Franța și Austria și co-semnată de alte 91 de state membre.
Potrivit rezoluției, sunt condamnate toate atacurile și actele de violență îndreptate împotriva ziariștilor, cum ar fi tortura, execuțiile extrajudiciare, răpirea și detenția arbitrară, precum și orice acțiune de intimidare sau hărțuire.
ONU le-a cerut statelor membre să instituie un mecanism de alertă și de răspuns rapid care să le permită jurnaliștilor aflați în pericol să contacteze autoritățile în cel mai scurt timp posibil.
Mecanicii din service-urile auto sunt obligaţi să asigure clienţilor un spaţiu de unde pot urmări toate lucrările care au loc la maşina lor.
Astfel, atelierele vor fi dotate cu camere de supraveghere speciale sau cu sisteme video.
De luna aceasta intră în vigoare o modificare a unei legi mai vechi, care stabileşte condiţiile în care poate funcţiona un atelier auto.
Până acum cele mai multe service-uri interziceau accesul proprietarului în locul unde era reparată maşina.
Populația și firmele din România vor fi obligate să-și înlocuiască toate contoarele cu unele noi, inteligente.
Potrivit Planului Național de Acțiune pentru Eficiență Energetică, măsura se va implementa, pentru majoritatea populației, în următorii șase ani.
Planul Național mai precizează că, datorită contoarelor inteligente, consumatorii finali își vor putea gestiona mai eficient consumul de curent electric.
80% dintre consumatorii de energie electrică trebuie să dispună de sisteme de măsurare inteligente până în anul 2020.
Preţul carburanţilor a scăzut sub pragul de 6 lei pe litru.
În ultimele două săptămâni, OMV Petrom a ieftinit în mai multe rânduri carburanţii, iar reducerea totală de preţ a fost de 11 bani la benzină şi 7 bani la motorină.
Cauza ieftinirilor a fost evoluţia descendentă a cotaţiilor la produsele petroliere de referinţă pentru zona noastră.