Știri 1 octombrie 2014
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.
Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, care a avut o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Varstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.
Astăzi este și Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului la Sân.
Această decizie a fost luată după ce Senatul și-a asumat ieri o declarație în acest sens.
În România, statisticile indică o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 – în 2011.
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, cu variaţii legate de incidenţă, mortalitate, supravieţuire, factori determinaţi de mediu, programe mixte de prevenire, diagnostic, tratament şi paleaţie.
Copii cu malformații grave vor fi operați gratuit la Spitalul Judeţean Constanța.
Intervențiile chirurgicale fac parte din Workshop-ului ”Malformații grave genito-urinare, digestive și otice la copil”, cu participare internațională.
În afară de operațiile demonstrative live, lectorii vor susține și cursuri.
Studenții încep de astăzi cursurile.
Astfel, fiecare facultate din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa va organiza o întâlnire cu studenţii şi profesorii.
Prima vacanţa programată este cea de iarnă, între 20 decembrie şi 4 ianuarie 2015.
Statisticile arată că numărul studenţilor din România a scăzut constant în ultimii cinci ani, din cauza promovabilității scăzute a examenului de Bacalaureat.
De astăzi, prețul gazelor pentru instituţii si companii scade cu 3,5% la nivel național.
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie , Niculae Havrilet a anunțat că de cele mai semnificative reduceri, de circa 6%, se vor bucura școlile și spitalele din jumătatea de sud a țării.
Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie, piața gazelor pentru companii va fi complet liberalizată iar acestea vor negocia direct cu furnizorii prețurile de livrare.
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară.
Cei mai mulți bani vor merge la autoritățile locale și la Ministerul Muncii.
Primăriile vor primi 1,1 miliarde de lei pentru funcționarea instituțiilor și pentru continuare investițiilor.
Ministerul Muncii va primi 1,2 miliarde de lei, pentru plata pensiilor și a ajutoarelor sociale.
Sume mult mai mici se duc la Educație, 140 de milioane de lei pentru punerea în aplicare a deciziilor judecătorești în cazul profesorilor care care și-au cerut în instanță drepturile salariale.
CSAT a aprobat direcţiile de acţiune după analiza riscurilor la adresa securităţii naţionale pe 2015.
Membrii Consiliului au hotărât să grăbească adoptarea cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice si sa sprijine crearea de entităţi si specialişti în acest domeniu.
De asemenea, Guvernul va trebui sa facă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic.
Pe de alta parte, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste.
Mai mult de jumătate dintre copiii români sunt abuzaţi de părinţii lor.
Potrivit unui studiu al UNICEF, peste 50% dintre părinţi ridică vocea sau țipă atunci când copilul face ceva greşit, aproape o treime cred că pedeapsa este un rău necesar, iar 11% îşi trag copiii de păr sau de urechi când aceştia greşesc.
Studiul arată că, în foarte multe cazuri, climatul familial este nefavorabil dezvoltării copiilor.
Astfel, în peste un sfert dintre familii, certurile au loc lunar, de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic.