Știri 4 noiembrie 2014
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri, de la ora 16, slujba Vecerniei la Biserica Sfinţii Îngeri, situată în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Sâmbătă după-amiază, de la ora 18.30, Ierarhul Tomisului va săvârși slujba Vecerniei la Mănăstirea Strunga.
Apoi, de la ora 23.30, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Biserica Sf. Nectarie din Constanța, cu prilejul hramului.
Biserica Ortodoxă va cinsti marți, 11 noiembrie, pe Sf. Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, biserica Sf. Mina din Parcul Tăbăcărie va organiza o serie de evenimente religioase.
Astfel, sâmbătă, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, de la ora 8.45, vor fi aduse moaștele Sfântului Stelian, Ocrotitorul Copiilor, apoi de la ora 9, va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Tot sâmbătă, de la ora 16, va avea loc slujba Vecerniei, iar duminică de la ora 9, va fi oficiată Sf. Liturghie.
Luni dimineață, la ora 10, vor sosi moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul din Eghina și va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu.
Apoi, de la ora 16, va fi oficiată Vecernia de hram.
Marți, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sf. Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Fauna Europei a sărăcit în ultimii 30 de ani.
Conform unui studiu, Europa a pierdut 421 de milioane de păsări, iar gestionarea actuală a mediului înconjurător pare incapabilă să oprească dispariţia în masă a numeroase specii comune.
Studiul subliniază că această dispariţie alarmantă a faunei europene are legătură cu metodele moderne ale agriculturii şi cu dispariţia habitatului.
Cercetătorii recomandă aplicarea rapidă a unor noi scheme agricole şi amenajarea unor zone verzi în centrul oraşelor.
Autovehiculul achiziţionat in cadrul programului Prima maşina nu va putea fi înstrăinat pe toata durata de valabilitate a garanţiei.
Potrivit proiectului de norme publicat de Ministerul Finanţelor Publice aceasta înseamnă că mașina nu va putea fi vândută cat timp creditul este in derulare.
Programul va beneficia de un plafon total al garanţiilor de 50 milioane lei in 2014.
Ministerul Educaţiei a publicat un Ordin de Ministru care aduce modificări la metodologia învăţământului profesional de trei ani.
Astfel, elevii vor primi la finalizarea studiilor o diplomă pe care va scrie “nivel de calificare trei”, în loc de “nivel de calificare doi”.
Ca atare nu vor mai fi nevoiţi să o echivaleze în străinătate dacă vor dori să se angajeze sau să-şi continue studiile într-o ţară europeană.
Preşedintele Traian Băsescu împlineşte astăzi 63 de ani.
Acesta s-a născut la 4 noiembrie 1951, la Basarabi, în judeţul Constanţa.
În anul 1976 a absolvit Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.
Între anii 1996–2000 a fost Ministru al Transporturilor, iar din anul 2000 până în 2004 a fost Primar General al Municipiului Bucureşti.
Din data de 20 decembrie 2004 este Preşedinte al României.
Turismul românesc se dezvoltă de la an la an.
Statisticile arată că 6,6 milioane de turiști s-au cazat în unitățile turistice din România în primele nouă luni ale acestui an.
Cei mai mulți turiști au venit din Germania, Italia și Israel.
Durata medie a șederii a fost de 2,6 zile la turiștii români, iar la cei străini a fost de 2 zile.
Ministerul Educaţiei a publicat, ieri, modelele de subiecte pentru Bacalaureat 2015.
Profesorii le vor putea folosi la clasă pentru a-i pregăti pe elevi. Reprezentanţii ministerului au spus că, cel mai probabil, în primăvară, elevii de la clasele a 11-a şi a 12-a vor susţine, al doilea an la rând, simulare naţională la Bac 2015.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, înscrierea pentru examenul de maturitate de anul viitor va avea loc între 25 şi 29 mai, probele orale au loc în perioada 8 – 26 iunie, iar în săptămâna 29 iunie – 3 iulie, au loc probele scrise.
Constănțenii din 3 cartiere nu vor avea astăzi apă caldă și căldură.
RADET anunță că până la ora 19 abonații din zonele Km 4-5, Km 5, Poarta 6 nu vor avea apă caldă şi încălzire.
Orice maşină vândută pe teritoriu european va trebui să aibă ESP ca dotare standard.
Sistemul de control al stabilităţii ESP este un program bazat pe senzori care analizează, de 25 de ori pe secundă, traiectoria maşinii raportat la direcţia pe care şoferul o dă acesteia.
În momentul în care computerul de bord sesizează că autovehiculul nu mai respectă trasa dorită de conducătorul auto, reduce cuplul motor transmis roţilor.
Până în momentul de faţă, 84% dintre autovehiculele comercializate în Europa au ESP.
Toate țările membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să instaleze, în oraşe, prize pentru alimentarea maşinilor electrice.
Așa se arată într-o directivă aprobată recent de Parlamentul European.
Textul legislativ nu impune României, şi nici unui alt stat membru, un număr de puncte publice de alimentar cu energie electrică.
Cu toate acesta, se discută despre un necesar de 10.000 de puncte de alimentare, la nivelul anului 2020.