Știri 19 noiembrie 2014
Acestea vor ajunge la biserica Sfântul Dumitru din Medgidia mâine de la mănăstirea Secu si vor rămâne aici până duminică, 23 noiembrie.
Joi, Sfintele moaște vor fi întâmpinate la intrarea în oraș de oficialități, si cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, se va merge în procesiune până la Biserica Sfântul Dumitru.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Grigorie Decapolitul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Bistrița Olteană, cu prilejul hramului.
Apoi, de la ora 16, ierarhul nostru va întâmpina sfintele Moaște ale Mitropolitului Varlaam al Moldovei, la intrarea în municipiul Medgidia.
De la ora 18, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului din Constanța, zona Compozitorilor.
Vineri, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie a hramului paraclisului mănăstirii Capidava.
Sâmbătă, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Nectarie din Constanța, urmată de botezul unui musulman în vârstă de 29 de ani.
Duminică, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia slujba sfintei liturghii la mănăstirea Colilia, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Constănțenii sunt invitați la un eveniment cultural-artistic inedit.
Este vorba despre drama muzicală sacră ’’Constantin Brâncoveanu’’, prilejuită de anul comemorativ ’’100 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni’’.
Spectacolul va avea loc astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Muzica aparține compozitorului Sabin Drăgoi, iar libretul este semnat de Sandu Tudor, ca omagiu – acatist adus domnitorului martir, în regia lui Liviu Manolache.
Mai multe detalii ne oferă IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului:
Această frescă muzicală a avut prima reprezentație la Opera Română din București în anul 1935 și nu a mai fost interpretată de atunci, din cauza constrângerilor comuniste.
Spectacolul va fi susținut de corala Armonia, acompaniată de orchestra Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski și de pianista Silvia Țigmeanu și dirijat de Adrian Stanache.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și de Asociația Constanța Altfel.
Intrarea va fi liberă.
ANM a emis o atenționare cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru estul și sud-estul țării.
Aceasta este valabilă de astăzi, de la ora 18, până mâine dimineață la ora 6.
În intervalul menţionat, va ploua în jumătatea de est a ţării, iar în Dobrogea, Bărăgan şi în estul şi sudul Moldovei cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
Programul „Prima Maşină“ va deveni funcţional.
Normele de aplicare ale programului au fost adoptate, ieri. Potrivit acestora, toţi cei care au peste 18 ani pot accesa programul.
De asemenea, conform noului proiect de act normativ, autoturismul achiziţionat în cadrul programului ar putea fi înstrăinat, în anumite situaţii, sub condiţia achitării integrale a soldului finanţării garantate.
Camera Deputaţilor a respins, ieri, proiectul Legii amnistiei şi graţierii.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că reprezentanţii guvernului vor vota pentru „respingerea definitivă” a Legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei.
Totodată, Klaus Iohannis a cerut, luni, Parlamentului să se ţină de cuvânt, iar marţi să o respingă.
Teodor Meleşcanu a demisionat din funcția de ministru al Afacerilor Externe.
El a anunţat, ieri, că îşi va depune mandatul de ministru.
Teodor Meleșcanu a motivat că „nu toţi cetăţenii români din străinătate şi-au putut exercita dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat”.
Premierul Victor Ponta a precizat că îl propune la șefia MAE pe Mihnea Motoc, în prezent ambasadorul României la Uniunea Europeană.
Persoanele cu dizabilităţi ar putea beneficia de oferte special adaptate nevoilor lor pentru serviciile de telefonie şi internet.
Așa prevede un proiect lansat în dezbatere publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Astfel, utilizatorii cu dizabilităţi auditive sau de vorbire ar putea beneficia de pachete care să conţină cel puţin trafic nelimitat la internet fix – la un tarif de cel mult 7 euro/lună și un număr nelimitat de SMS-uri în reţea la 4 euro/lună.
Conform Ministerului Muncii, în România, în prezent sunt înregistrate peste 700.000 de persoane cu handicap.
Românii au reprezentat principalul grup de europeni care au primit cetăţenia unui alt stat membru în 2012.
Potrivit datelor publicate ieri de Oficiul european de statistică Eurostat, peste 25 de mii de români au obținut o a doua cetățenie.
Aceștia sunt urmaţi de polonezi şi italieni.
În total peste 800.000 de persoane au obţinut cetăţenia unuia dintre cele 28 de state membre ale UE în 2012, în creştere cu 4% în raport cu anul precedent.
În România, copiii au dezvoltat rezistenţă la antibiotice.
Medicii spun că acest aspect reprezintă un potenţial pericol pentru pacienţi.
Astfel, cu cât se vor da mai multe antibiotice copiilor, cu atât aceştia vor fi predispuşi la boli severe şi la o apărare antiinfecţioasă precară, deoarece germenii vor dezvolta rezistenţă.
O primă măsură, pentru evitarea acestor riscuri, o pot lua medicii de familie, care nu ar mai trebui să prescrie antibiotice copiilor de fiecare dată când fac febră.