Știri 26 noiembrie 2014
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie, la Mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei din localitatea Ion Corvin, împreună cu un sobor de 12 episcopi din mai multe țări.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.
Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un concert tradițional, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei.
Evenimentul se va desfășura duminică, de ora 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Concertul va fi susținut de coralele Armonia și Teodoxa ale Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul Bizantin Sf. Vasile cel Mare, Corala Mihail Vulpescu a Protoieriei Călărași, corul de copii Bell Canto al școlii nr.39 din Constanța, corul de copii al Centrului Cultural Theodor Burada Constanța, precum și de corul Școlii generale nr. 1 din Eforie Nord.
Intrarea va fi liberă.
Corala Armonia va susține vineri un concert la București.
Ansamblul artistic-vocal va urca pe scena salonului L’Opera Metaphor din apropierea Palatului Cotroceni.
Alături de ei se vor afla dascăli şi artiste lirice ale Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Evenimentul face parte din seria de spectacole organizate de Arhiepiscopia Tomisului în cadrul anului comemorativ dedicat Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.
Papa Francisc face apel la Uniunea Europeană să îi primească și să îi ajute pe imigranții ilegali.
Acesta a susţinut ieri un discurs in Parlamentul European, în care a vorbit despre păstrarea demnității umane, promovarea drepturilor omului, imigraţie, democraţie si protecţia mediului.
El a încurajat “Europa sa redescopere cea mai buna varianta a sa”.
Liderul Bisericii Catolice a condamnat indirect avortul și eutanasia și a denunțat individualismul, consumatorismul și lipsa de solidaritate.
La rândul său, preşedintele PE, Martin Schulz a evidenţiat că Uniunea Europeană și Biserica Catolica au țeluri comune, și anume promovarea “valorilor toleranței, respectului, egalității, solidarităţii și păcii”.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a reiterat ideea introducerii unui sistem de credite pentru studenți.
El a precizat că actualul model de finanțare a univeristăților „face în așa fel încât banii să meargă către studenții care provin din familii înstărite“.
Creditele pentru studenți ar putea reduce decalajul, iar rata de recuperare a banilor în sistemele de credite studențești este, de circa 50%.
Alte 22 mii de doze de vaccin antigripal au ajuns la Constanța.
Pe 17 noiembrie, Direcția de Sănătate Publică din Constanța a făcut recepția a 7.900 de doze de vaccin, doze care au ajuns în spitale, centre de plasament și cămine de bătrâni.
Cele care au ajuns recent vor fi distribuite medicilor de familie pentru vaccinarea populației considerată la risc, și anume bătrâni, bolnavi cronici, femei însărcinate și copii.
Dieta trebuie aleasă în funcție de regiunea în care trăim.
Specialiștii danezi au arătat ca dieta mediteraneană, deși este sănătoasă, nu ar trebui importată și că ea ar putea fi înlocuită cu un regim compus din produsele locale de sezon.
Aceștia au pus la punct o dietă nordică, denumită Opus care se bazează pe un consum zilnic mai mare de fructe și legume, cereale integrale, ciuperci sau pește.
Autorii studiului afirmă că dieta propusă de ei nu trebuie urmată cu strictețe și că oamenii se pot alimenta sănătos fără produse din import, ci doar cu cele locale de sezon.
Primele manuale noi pentru clasele I şi a II-a au ajuns la inspectoratele şcolare.
Profesorii de la clasele I şi a II-a au fost nevoiți să predea cu o metodă nouă şi după o programă complet schimbată, fără să aibă niciun fel de manual ca suport.
Cărţile ar urma să ajungă la elevi până la jumătatea lunii decembrie – cu puţin timp înainte de vacanţa de iarnă.
Bolnavii de cancer vor beneficia de teste genetice, de anul viitor.
Aceste tipuri de testări se fac deja în cadrul mai multor universităţi din ţară, pentru depistarea genelor cancerelor de sân, de colon şi ovariene.
De astfel de teste vor beneficia pacienţii care riscă recidive ale maladiei şi pentru care, medicii ar putea interveni în timp util.
Bugetul va fi asigurat de Ministerul Sănătății.
Proprietarii cu terenuri sau clădiri în paragină ar putea fi supraimpozitaţi.
Asociaţia Municipiilor din România a propus Guvernului supraimpozitarea proprietarilor care îşi lasă terenurile în paragină sau care nu îşi îngrijesc imobilele.
Astfel, proprietarii în cauză ar putea plăti impozite de până la cinci ori mai mari dacă Guvernul va adopta măsura propusă. Modificarea urmează să fie discutată luna viitoare.