Știri 1 decembrie 2014
Potrivit Constituţiei la articolul 12, ziua de 1 decembrie este declarată Ziua Naţională a României.
Această sărbătoare legală a fost instituită în amintirea şi cinstirea zilei de 1 decembrie 1918 când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o Rezoluţie care proclamă unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România.
Rezoluţia mai proclamă şi libertatea minorităţilor, libertatea şi egalitatea confesiunilor religioase, întemeierea unui regim democratic precum şi libertatea presei, a opiniilor, a asocierilor şi a întrunirilor.
Mai târziu, Legea Unirii a fost ratificată de către regele Ferdinand I prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918 şi apoi votată în unanimitate de Adunarea Deputaţilor din 29 decembrie 1919.
Astfel, Ziua naţională marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală şi totodată Marea Unire de la Alba Iulia, care, potrivit istoricilor, nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii naţiuni române.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, de Ziua Naţională a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale, în mânăstiri şi şcolile de teologie ortodoxă se oficiază slujba de Te Deum şi se pomenesc eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor.
O procesiune pentru susţinerea familiei creştine a avut loc în Varna.
Aceasta a marcat Ziua Familiei Creștine.
Procesiunea a avut loc în zona Catedralei Adormirea Maicii Domnului și a fost condusă de Mitropolitul Ioan de Varna, împreună cu pastorii Eparhiei locale, reprezentanți ai autorităților locale și cetățeni.
IPS Ioan a declarat că se bucură că Biserica Ortodoxă Bulgară și municipalitatea din Varna a reușit să își alăture din nou forţele, pentru o mai bună atragere a tinerilor bulgari in întemeierea unei familii, care reprezintă coloana vertebrală a națiunii noastre.
Transportul în comun din municipiul Constanţa are astăzi program de week-end.
Astfel, autobuzele RATC se vor afla pe traseu între orele 6,00 şi 23,00.
De asemenea, chioşcurile de abonamente şi bilete sunt deschise între orele 9,00 şi 17,00.
Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanța are asigurate pentru sezonul rece 2014 – 2015 materialul antiderapant, precum şi combustibilul necesar utilajelor.
Reprezentanții regiei au declarat că au fost achiziţionate 3.000 de tone de nisip, 300 de tone de sare şi peste 50 de tone de combustibil.
Pentru o intervenţie cât mai promptă în toate zonele judeţului, utilajele RAJDP au fost împărţite în cele şase centre permanente, Constanţa, Cuza Vodă, Tariverde, Hârşova, Topraisar şi Băneasa.
Ţigările electronice conţin de 10 ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigările obişnuite.
Potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Japonia s-au descoperit concentraţii mari de substanţe chimice nocive, inclusiv formaldehidă şi acetaldehidă, în vaporii produşi de lichidul utilizat de mai multe branduri de ţigarete electronice.
Acest studiu contrazice teoriile recente potrivit cărora dispozitivele electronice sunt mai “sigure” decât ţigaretele obişnuite.
Parlamentul European cere dezmembrarea Google.
Acesta a adoptat o rezoluție simbolică prin care solicită statelor membre și Comisiei Europene “să elimine barierele care împiedică dezvoltarea pieței unice digitale”.
Eurodeputații subliniază, de asemenea, “nevoia de a preveni abuzul de poziție dominantă din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor europene privind competiția și prin deconectarea motoarelor de căutare de la alte servicii comerciale”.
Totodată, în rezoluție se cere “Comisiei să ia în considerare propuneri în vederea separării motoarelor de căutare de alte servicii comerciale”.