Știri 22 ianuarie 2015
Cu acest prilej, Mănăstirea de lângă localitatea 23 August își va sărbători unul din hramuri.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sf. liturghie, de la ora 8.45 la acest lăcaș de cult.
CNADNR va extinde sistemul de supraveghere video pentru roviniete.
În prezent, pe şosele sunt 66 de astfel de camere, iar până la finalul anului vor mai fi instalate încă 8.
Anul trecut, Compania de Drumuri a încasat 252 de milioane de euro din rovinietă, cu 3 milioane de euro mai mult decât în 2013.
Amenzile pentru șoferii prinși fără rovinietă sunt de 250 de lei pentru un autoturism și ajung la 4.000 de lei pentru un TIR.
Legea cu privire la securitatea cibernetică este neconstituţională.
Decizia a fost luată ieri de Curtea Constituţională.
Unul dintre motivele adoptării acestei decizii este lipsa avizului CSAT pentru acest act normativ.
Judecătorii constituţionali au reţinut că Legea securităţii cibernetice încalcă dispoziţiile referitoare la principiul statului de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv principiul legalităţii.
Oamenii nu ar trebui să renunţe la scrisul de mână, chiar dacă suntem în era digitală.
Concluzia îi aparţine unui expert grafolog şi caligraf, care sugerează că scrisul de mână influenţează creierul.
Astfel, scrisul de mână ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine și este recomandat în special persoanelor care au un deficit de atenţie.
De asemenea, scrisul de mână ajută la o mai bună coordonare a celor două emisfere craniene și determină o activitate mai intensă a creierului.
Oamenii suntem dependenţi de tehnologie.
Persoanele care au în apropierea lor un telefon mobil sunt mai puţin eficiente atunci când vine vorba de îndeplinirea unei sarcini deoarece au probleme de concentrare.
Potrivit unor psihologi, preocuparea constantă a deţinătorilor de telefoane mobile faţă de dispozitive și verificarea acestora în permanenţă, denotă un „comportament de dependenţă”.
Statul Islamic dovedește un “dispreț monstruos față de viață”.
Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a anunțat că gruparea islamistă Statul Islamic în Irak a executat în ultimele zile numeroși civili, între care femei.
Instituția a semnalat că trei avocați au fost uciși în primele două săptămâni ale acestui an și că alte femei au fost executate la Mosul și în alte regiuni după ce au fost judecate de un ‘tribunal islamic’.
Magazinele recurg la diverse trucuri pentru a ne face să cumpărăm mai mult.
Mirosul din magazine, culorile folosite pentru decorarea vitrinelor şi muzica pe care o ascultăm în interiorul lor ne pot influenţa deciziile la cumpărături.
Astfel, în ceea ce priveşte mirosurile, un studiu realizat de cercetătorii americani în 2012 arăta că oamenii cheltuiesc cu 20% mai mult în magazinele în care miroase a citrice.
De asemenea, studiile au demonstrat că muzica lentă determină cumpărătorii să piardă mai mult timp în magazine şi să se relaxeze, lucru care îi convinge să facă mai multe cumpărături.
Cât despre culori, roşul este una dintre cele mai folosite în vânzări.
Cercetările au arătat că atrage privirile şi induce ideea de urgenţă, astfel că este responsabil pentru cumpărăturile impulsive.
Un efect similar au şi culorile portocaliu, albastru şi negru.
Marea Neagră a fost decretată zonă de risc ridicat.
Anunțul a fost făcut de către poliţiştii Gărzii de Coastă din cauza traficului de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Apropiat, care s-a intensificat în ultimul an.
Sute de oameni, disperaţi de războaiele din ţările natale, plătesc călăuze ca să ajungă în Uniunea Europeană.
Dacă în 2013, puţin peste 100 de persoane au încercat să intre ilegal în România din ţările islamice sau arabe, în 2014, numărul lor s-a triplat.
Ministerul Educaţiei a început săptămâna aceasta să elibereze diplomele de Bacalaureat.
Ministerul a tipărit la Imprimeria Naţională diplomele, după ce DNA a demarat o anchetă cu privire la monopolul unei companii private pe această activitate.
În luna iulie 2014, absolvenţii de liceu au primit o adeverinţă valabilă un an de zile.
ANAF a pus la dispoziția șoferilor un program online special pentru timbrul de mediu.
Pentru a afla cuantumul taxei, aceștia trebuie să completeze toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plată.
Taxa de mediu, adică taxa auto de înmatriculare, va fi mai mică anul acesta.
Aceasta deoarece în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, cursul de schimb valutar publicat de Banca Centrală Europeană a fost mai mic decât cel din 2013.
Astfel, taxa auto va fi mai mică cu aproximativ 1% față de 2014.