Știri 28 ianuarie 2015
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 17, slujba vecerniei, la biserica din localitatea Ciocârlia de Sus.
Vineri, Ierarhul nostru va săvârși sfânta liturghie, de la ora 8.30, la biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Constanţa, zona Cireşica.
Duminică, IPS Teodosie va oficia sf. liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
De asemenea, luni, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.45 sf. liturghie la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Năvodari.
Constănțenii sunt invitați la un recital al solistului Alexandru Chiriac.
Evenimentul se va desfășura vineri, 30 ianuarie, de la ora 18, la Casa de Cultură.
Invitate vor fi sopranele Andreea Georgiana Balaban și Andreea Mădălina Barbu.
Concertul va fi acompaniat de pianista Raluca Ouatu.
Astăzi va avea loc o conferință dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur.
Aceasta se intitulează Sfântul Ioan Gură de Aur și Adevărata Preoție și va fi susținută de prof. Univ. dr. Nechita Runcan.
Evenimentul se va desfășura de la ora 17, în Sala Senatului a Campusului Universitar Ovidius.
Conferința este organizată de ASCOR Constanța, cu prilejul anului 2015 – Anul Comemorativ al Sf. Ioan Gură de Aur.
Opționalul de Educație financiară dedicat copiilor preșcolari va intra în testare din toamna viitoare.
Proiectul este inițiat de către Banca Națională a României și Ministerul Educației.
În cadrul orelor de Educație financiară, elevii învață care sunt beneficiile pe care le au atunci când fac economii, cum pot să câștige propriii bani și să economisească, dar și cum să evite risipa și să-și dezvolte spiritul antreprenorial.
Toate manualele și auxiliarele pentru acest an școlar au fost puse la dispoziția școlilor de către BNR, care și-a luat angajamentul că va asigura materialele didactice și în anul școlar 2015 – 2016.
Boala Alzheimer ar putea avea legătură cu virusul herpesului.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință suedezi.
Pe baza unor date strânse în cadrul unei ample cercetări consacrate îmbătrânirii și demenței s-a demonstrat că reactivarea unei infecții duce la un risc de două ori mai mare de apariție a bolii Alzheimer.
Acest lucru înseamnă că, în anumite împrejurări, virusul herpesului ar contribui la dezvoltarea maladiei Alzheimer. Puterea virusului poate fi redusă totuși prin administrarea de medicamente antivirale încă de la apariția primelor simptome.
Spitalul Județean Constanța va avea o nouă secție de Pediatrie, în valoare de 20 de milioane de euro.
Anunțul a fost făcut de managerul spitalului, Dănuț Căpățână.
Secția de Pediatrie va fi amplasată într-o nouă clădire ce va fi ridicată în curtea spitalului, în condiţiile în care secţia are în prezent doar 75 de paturi în loc de 120 cât ar fi nevoie și este cel mai mic număr de paturi din toate judeţele mari ale ţării raportat la numărul de locuitori.
Noua secție va cuprinde maternitatea, pediatria şi chirurgia pediatrică şi va fi legată de spital.
Concursurile organizate în școli care presupuneau taxă de înscriere, precum Cangurul, Euclid sau Smart, au fost interzise de Ministerul Educaţiei.
Decizia a fost luată după ce mai mulţi profesori au fost acuzaţi ca îi obligau pe elevi să se înscrie, iar părinţii erau nevoiţi să plătească o taxă, de aproximativ 20 de lei.
Totuşi, astfel de competiţii vor putea fi organizate în afara unităților de învățământ, la cererea părinţilor sau a elevilor.
Astfel, concursurile şcolare se vor desfăşura doar prin intermediul asociaţiilor de părinţi sau dacă aceştia își vor înscrie individual copiii.
Peste 5% din mașinile verificate anul trecut aveau defecțiuni majore la frâne.
Aproape 78.000 de autoturisme, autoutilitare şi motociclete au fost verificate de Registrul Auto Român, iar 56 la sută dintre acestea aveau probleme tehnice.
Una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele RAR.
Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 65 la sută dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au avut diferite neconformități, față de 49 la sută dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani.
Profesorii nu trebuie să justifice banii primiţi pentru dezvoltarea profesională.
Discuţiile legate de aceşti bani au început să apară după ce o serie de directori de şcoli le-ar fi cerut cadrelor didactice să prezinte documente justificative, pe lângă raportul scris, prevăzut de lege.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cadrele didactice nu trebuie să justifice cu facturi sau chitanţe cheltuirea celor 150 de euro primiţi anul trecut pentru dezvoltarea carierei profesionale.