Știri 9 februarie 2015
Cu acest prilej, la biserica Sf. Haralambie din Constanța a fost adusă de la Mănăstirea Baytali de lângă Odessa, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Odighitria sau Îndrumătoarea.
Icoana va rămâne în biserica Sf. Haralambie din cartierul Tomis Nord, până luni 16 februarie, și astfel, în fiecare seară va fi oficiată de la ora 17 Taina Sfântului Maslu.
Mâine, de la ora 7.30 va avea loc o procesiune cu icoana până la intersecția bd. Tomis cu bd. Aurel Vlaicu.
Apoi, de la ora 9, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sf. liturghie, împreună cu Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia, în Bulgaria și IPS Meletie, Arhiepiscop de Cernăuți.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.
Toţi ortodocșii polonezi au serbat Crăciunul și Botezul Domnului după calendarul vechi, pentru prima dată dupa 90 de ani.
Vechiul calendar iulian a fost declarat calendar oficial al Bisericii Ortodoxe Poloneze, anul trecut, dar luna ianuarie 2015 a fost un punct de cotitură în viețile credincioșilor ortodocși din această țară.
Pentru prima dată după 90 de ani, majoritatea parohiilor din partea centrală și de vest a țării a sărbătorit Crăciunul și Boboteaza alături de Patriarhia Ierusalimului, de Bisericile din Georgia, Serbia și Rusia, precum și de Muntele Athos.
Anul acesta s-a celebrat, pentru prima dată, Ziua Internaţională de Rugăciune şi Reflecţie împotriva Traficului de Persoane.
Aceasta a fost sărbătorită ieri și a îndemnat oamenii să aprindă o lumină.
Potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane în România, în prima jumătate a anului 2014 au fost identificate 448 de victime, dintre care 288 victime adulte şi 160 victime minore.
Mortalitatea infantilă înregistrează o creștere alarmantă.
Principala cauză a mortalităţii infantile a devenit prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii.
Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2013, România se menţine pe primul loc în Europa, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,5 la 1.000 de copii născuţi vii în 2013, dublu faţă de media ţărilor Uniunii Europene.
La nivel naţional, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature.
Elevii se întorc de astăzi la şcoală, după vacanţa intersemestrială, care a durat o săptămână.
Al doilea semestru se va încheia la jumătatea lunii iunie şi aduce un nou regulament şcolar.
Acesta prevede, printre altele, amenzi pentru părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală, posibilitatea de a-şi exprima opţiunea pentru disciplinele aflate în oferta educaţională sau contestarea notelor în cazul lucrărilor scrise.
Vacanţa de Paşte este în perioada 11-19 aprilie şi este precedată de ‘Şcoala altfel’, o săptămână dedicată activităţilor extraşcolare.
Cumpărătorii vor putea reclama magazinele care nu emit bonuri fiscale.
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat că magazinele vor avea obligaţia, de la 1 martie, să deţină la vedere un afiş informativ cu un număr de telefon, la care cumpărătorii pot reclama neemiterea unui bon fiscal, pentru produsul achiziţionat. Astfel, ANAF va verifica activitatea firmelor care au emis bonurile câştigătoare la loteria fiscală.
Loteria bonurilor fiscale va consta în extrageri lunare sau ocazionale a bonurilor primite de cumpărători şi cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.
Ucraina interzice difuzarea filmelor ruseşti produse după 1 ianuarie 2014.
Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care a extins și criteriile cu privire la interzicerea filmelor produse înainte de 1 ianuarie 2014.
De asemenea, modificările aduse legii impun ca toate filmele care “promovează activitatea agenţiilor de ordine publică și a armatei” sunt interzise, indiferent de anul în care au fost realizate.
Decizia Radei de la Kiev vine la o săptămână după ce a aprobat o declaraţie în care cataloga Rusia drept “stat agresor”.
Interzicerea filmelor va fi intra în vigoare, potrivit noii legi, în luna aprilie a acestui an.
În România, anul trecut, peste o jumătate de miliard dintre temele căutate, pe Google au vizat sănătatea.
Medicii avertizează însă că oamenii care îşi iau informaţiile de pe site-uri obscure îşi riscă viaţa.
Anul trecut, Ebola – numele virusului care a îngrozit întreaga lume, a fost cel mai căutat termen medical, în România.
Specialiştii au observat totuşi o legătură între volumul căutărilor legate de boli şi cel legat de serviciile de sănătate.
Aceștia spun că astfel se poate estima aproape în timp real incidenţa unor epidemii, precum cea de gripă.
România se află printre puţinele ţări care au înregistrat o scădere a datoriei raportate la PIB cu 7% incepând din anul 2007.
În schimb, datoria guvernamentală a României a crescut cu 26 puncte procentuale din 2007 încoace, iar debitul consumatorilor a urcat cu un punct.
În același timp, datoria sectorului financiar a coborât cu 4%. Israel a consemnat cel mai mare declin al datoriei naţionale, de 22 puncte procentuale și este urmat de Arabia Saudită şi Argentina.