Știri 18 februarie 2015
Evenimentul se va desfășura de la ora 16:00, în biblioteca “Arhiepiscopul Lucian Florea”.
Acțiunea, ce are loc la 93 de ani de la moartea sa, va fi precedată de slujba parastasului, oficiata in Cimitirul Central Constanta, la mormantul lui Petru Vulcan, de la ora 15:00.
Printre personalitatile care vor vorbi se numara: prof.univ dr. Stoica Lascu, de la Facultatea de Istorie si Știinte Administrative, Ovidius, dr. Virgil Coman, seful directiei judetene a Arhivelor Statului – Constanta, scriitorul Ovidiu Dunareanu si filologul Nistor Bardu.
Petru Vulcan s-a născut în anul 1866 la Târnovo, în Macedonia.
În anul 1898 a înfiinţat prima bibliotecă publică din Constanţa, iar în anul 1900 a tipărit primul almanah la Constanţa, “Almanahul Macedo-român”.
De asemenea, în mai 1916, a înființat prima asociaţie a ziariştilor constănţeni.
Petru Vulcan a trecut la cele veșnice la Constanța, la 4 februarie 1922.
Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține o conferință cu tema „Despre identitatea românească”.
Evenimentul va avea loc luni, 23 februarie, la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 19.
Prețul unui bilet este între 50 și 65 de lei, iar banii obținuți vor fi donați pentru așezământul monahal de la Aiud, închinat memoriei foştilor deţinuţi politici decedați în temniţele comuniste.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis condoleanţe familiilor celor 21 de creştini ucişi de Statul Islamic în Libia.
El a declarat că această acţiune este încă o dovadă tristă a folosirii religiei ca pretext pentru a justifica acţiuni teroriste prin care, de fapt, este negat rolul religiei ca factor al păcii spirituale şi sociale.
Patriarhul a mai spus că se roagă împreună cu clericii și credincioșii ca astfel de acţiuni îndreptate împotriva oamenilor nevinovați să nu se mai repete.
O altă biserică ortodoxă din Ucraina a fost sechestrată cu forța.
Militanții mişcării radicale Sectorul de Dreapta au confiscat o biserică a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), în regiunea Cerkasî.
Pe 12 februarie, după slujbă, un grup de oameni a sechestrat Biserica Înălțarea Sfintei Cruci, din regiunea Cerkasî, a Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Potrivit Bisericii, confiscarea a urmat unei întâlniri, în cadrul căreia nerezidenții i-au insultat pe credincioși.
După ce au confiscat biserica, militanții au înconjurat clădirea, cu gardieni proprii, care nu le-au mai permis credincioșilor să intre.
Hepatita C poate dubla costurile sistemului sanitar până în anul 2040.
Conform unui studiu, dacă situaţia actuală pentru depistarea şi tratarea hepatitei C rămâne neschimbată, costurile sistemului sanitar se pot dubla până în anul 2040, comparativ cu 2014, iar rata anuală a mortalităţii va creşte de la 1,200 de decese în 2014 la aproape 3,500 până în 2040.
În România, în prezent, pentru cei 580,000 de bolnavi infectaţi cu virusul hepatitic C, costurile totale anuale se ridică la 5 miliarde euro.
Băncile nu vor mai putea urmări alte bunuri sau venituri ale clienților, chiar dacă din executarea garanției ipotecare nu a rezultat acoperirea integrală a datoriei clienților.
Așa prevede un proiect legislativ al ANPC elaborat pentru implementarea unei dispoziții a Uniunii Europene.
Pe lângă faptul că nu îi vor mai putea urmări pe clienți după executarea garanțiilor, băncile vor fi obligate să reducă penalitățile în cazul în care debitorii au probleme la plata ratelor și să ia măsuri de restructurare a creditelor fără costuri suplimentare pentru aceștia.
Proiectul are ca dată de aplicare luna martie a anului viitor și se referă doar la contractele de credit încheiate după intrarea în vigoare.
Continuarea liberalizării preţului la gaze pentru populaţie ar duce la scumpiri cu 7% anul acesta şi cu câte 5% în următorii doi ani.
Anunțul a fost făcut de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ care a adăugat că, astfel, în 2018, se va ajunge la 85 de lei pe MWh.
Preşedintele ANRE a mai precizat că în acest moment calendarul de liberalizare este oprit, iar preţul actual al gazelor 53,5 lei pe megawatt oră este stabilit printr-o hotărâre de guvern şi este valabil până la 1 iulie.
Noul spital de pediatrie din Constanța ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului viitor.
Managerul spitalului, dr. Dănuț Căpățînă, a precizat că și-a propus ca în 2016 să se aloce bani de la Buget pentru construirea Spitalului de Pediatrie, care ar răspunde necesităților județului Constanța.
Acesta a adăugat că medicii secției de pediatrie merită să aibă condiții decente de lucru și că este necesar ca după 25 de ani să se mai construiască un spital de stat în România.
Până la ridicarea unui nou spital, managerul a anunțat că actele pentru renovarea secției de pediatrie din SCJU sunt în curs de aprobare.
Parinții trebuie să depună o cerere pentru participarea copiilor la ora de religie până la data de 6 martie.
Subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Liliana Preoteasa, a anunțat ieri că a solicitat inspectoratelor școlare să informeze părinții cu privire la acest demers.
Liliana Preoteasa a adăugat că în acest moment decizia de studiere a religiei în școli aparține integral părintelui.
Elevii constănțeni au acumulat peste un milion de absențe în primul semestru al acestui an școlar.
În județul nostru sunt înscriși 110.000 de elevi, în clasele I – XII. Un raport al Poliției Române arăta că, în cadrul unor acțiuni de control desfășurate în perioada 16 – 31 ianuarie, 583 de elevi au fost prinși în baruri și cafenele în timpul orelor de curs.
Dacă raportăm numărul total de absențe la cele 6 ore/zi pe care un elev le petrece la școală, rezultatul este de aproximativ 163 de mii de zile lipsite.
Numărul elevilor care se întorc să înveţe în şcolile din România creşte de la an la an.
Aceștia au studiat în şcoli din Italia şi Spania, dar sunt şi copii care au învăţat în Statele Unite, Canada, Danemarca ori Turcia.
Elevii care se întorc să studieze în ţară trebuie să ceară o echivalare a materiilor studiate în străinătate.
Copiii spun că deşi metodele de afară şi atitudinea profesorilor sunt superioare, în țara noastră se învaţă mai mult şi mai bine.