Știri 11 martie 2015
În Duminica Ortodoxiei, reprezentanții așa-zisei “Patriarhii a Kievului” au confiscat cu forța biserica Sf. Parascheva, din vestul Ucrainei.
Schismaticii, conduşi de persoane vizibil aflate sub influența alcoolului, i-au insultat pe enoriași și nu au permis oficierea Sfintei Liturghii.
Persoanele în cauză au făcut uz de forță și chiar au bătut femeile care își apărau propria biserica.
De asemenea, una dintre cele mai mari și vechi biserici ortodoxe din regiunea ucraineană Luhansk cu hramul Sfânta Treime, a fost bombardată.
Parlamentul European susține dreptul femeilor la avort.
Acest subiect a fost discutat în raportul anual despre egalitatea de gen.
Practica avortului este legală în majoritatea statelor UE, dar există totuși câteva, precum Polonia, Irlanda și Malta, care au legislații restrictive la acest capitol.
Astfel, în Malta avortul este complet interzis, în timp ce în Irlanda este permis numai dacă, în lipsa avortului, viața mamei poate fi pusă în pericol.
Conform Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa, peste 60.000 de persoane din întreg blocul comunitar au semnat o petiție prin care solicită ca avortul să fie considerat o problemă strict națională, asupra căreia Parlamentul European nu ar trebui să se pronunțe.
Faptul că peste 90% dintre elevi își doresc ora de religie are valoare de referendum.
Declarația a fost făcută de Patriarhia Română.
Acest rezultat cheamă Familia, Şcoala şi Biserica la dialog, coresponsabilitate şi cooperare pentru promovarea unei educaţii integrale care uneşte formarea spirituală cu informarea ştiinţifică a elevilor.
Conducerea Bisericii Ortodoxe Române mai spune că rezultatele recente ale înscrierii la ora de Religie “confirmă şi depăşesc cercetările sociologice anterioare ale Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei conform cărora peste 85% din părinţi, elevi şi profesori doresc studierea Religiei în şcoală”.
Şcolile private ar putea primi finanţare de la stat în noul an şcolar.
Învăţământul de stat primeşte acum anual un cost standard de 2.500 de lei pentru fiecare elev.
Copiii din şcolile private nu beneficiază de această sumă, deşi legea educaţiei prevede acest drept.
Ministerul Educaţiei negociază acum cu Ministerul Finanţelor ca banii să ajungă şi în învăţământul particular.
Chiar dacă banii de la stat abia le-ar acoperi taxa de şcolarizare pe o lună de zile, elevii şcolilor private spun că au dreptul să primească aceşti bani.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancerul de col uterin.
Avem o rată a mortalității de 17 decese la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 5-6 decese la suta de mii de locuitori.
În acest context, medicii specialiști fac apel la creşterea prevenţiei primare prin screening.
Din păcate, Programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, înregistrează o serie de vulnerabilități, date de instabilitatea legislativă, implicarea inadecvată a medicilor de familie şi alocarea unui buget de la un an la altul.
Peste o mie de medicamente cu preţ accesibil ar putea să dispară de pe piaţă.
Producătorii spun că noile reglementări cu privire la preţul produselor farmaceutice şi aplicarea taxei clawback vor face ca preţul de vânzare să nu mai acopere preţul de producţie.
Este vorba despre medicamente precum omeprazol, amoxicilină, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac sau ranitidină.
Producătorii avertizează că prin dispariţia medicamentelor generice şi utilizarea variantelor mai scumpe atât statul cât şi pacienţii plătesc mai mult, pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente de două ori mai scumpe.
Fumatul în curtea instituțiilor publice ar putea fi interzis.
Inițiativa aparține unui parlamentar și a trecut de Comisia de Sanatate din Senat.
După ce au dezbătut proiectul in plen, senatorii au retrimis legea la Comisia de Sănătate pe motiv că textul ar discrimina fumătorii.
În forma actuală, legea restricţionează fumatul în instituţiile publice de la nivel central și local.
Iniţiatorul legii ar dori insa includerea restaurantelor, barurilor și cluburilor pe lista spațiilor interzise.
Mai multe țări din Uniune au adoptat legi asemănătoare și au interzis fumatul în majoritatea spațiilor închise.
Senatorii jurişti au respins “parteneriatul civil” între persoane de același sex.
Potrivit propunerii, contractul de parteneriat civil se încheie în formă autentică, se semnează de către cei doi parteneri în fața notarului public.
Propunerea legislativă propusă de parlamentarul independent Remus Cernea a fost respinsă, cu unanimitate de către membrii Comisiei juridice de la Senat.
Senatul va dezbate inițiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.
Poșta Română va distribui pașapoartele către persoanele fizice din 1 aprilie.
Compania Națională Poșta Română a participat la procedura de cerere de oferte organizată de Direcția Generală de Pașapoarte.
Potrivit acordului-cadru ce va fi semnat, valabil pe o perioadă de 24 de luni, fiecare expediție va fi asigurată, în proporție de 100%, cu suma de 300 de lei.
Poșta Română va pune la dipoziția destinatarului o metodă de verificare online a statusului expedierii și va trimite un mesaj telefonic cu data livrării.
România riscă sa piardă finanţarea europeană pentru programul “Cornul și laptele”.
Potrivit Centrului Român de Politici Europene, Guvernul trebuie să elaboreze până la data de 1 iunie strategia pentru acest program, altfel pierde finanțarea de 8 milioane de euro.
Pe lângă acești bani, statul mai alocă peste 430 de milioane de lei pentru produsele de care beneficiază aproximativ 2 milioane de elevi.
Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că nu există niciun pericol în acest sens.
În plus, instituţia are în plan să diversifice produsele primite de elevi și să le ofere, între altele, sana sau iaurturi cu fructe.
Candidatura României la organizarea Universiadei de vară din anul 2021 a fost lansată oficial.
Președintele Asociației Student Sport, Adrian Socaciu a declarat că această candidatură este un proiect de țară, iar inițiativa a fost întâmpinată deopotrivă cu scepticism și entuziasm.
Universiada 2021 presupune o întrecere de 12 zile, la care sunt angrenați 9.000 de sportivi din 168 de țări, la 13 discipline sportive obligatorii și trei la alegere.
Țara noastră a mai organizat acest eveniment în anul 1981 și a ieșit pe locul doi în clasamentul final pe națiuni.
Decizia finală se va adopta în luna noiembrie 2015.