Știri 23 martie 2015
Astăzi, de la ora 16.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului Mare, al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Mâine, de la ora 16.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din Năvodari.
Aici va fi adusă Icoana Maicii Domnului Odighitria de la Odessa și va rămâne în biserică până vineri.
Apoi, clerul și credincioșii vor pleca în procesiune cu Icoana și cu moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța pe următorul traseu: biserica „Buna Vestire” – centru – biserica „Buna Vestire”.
Tot mâine, de la ora 19.00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Buna Vestire” din Constanța, de pe strada Dionisie cel Mic.
Miercuri, de praznicul Bunei Vestiri, IPS Teodosie va participa la evenimentele organizate de Episcopia Tulcii cu prilejul împlinirii a șapte ani de la întronizarea Preasfințitului Visarion.
Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, duminică, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.
ONU a adoptat prima declaraţie în sprijinul creștinilor din Orientul Mijlociu.
Pe 13 martie 2015, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a adoptat o declarație în “Susținerea Drepturilor Omului pentru creștinii și alte comunități, în special în Orientul Mijlociu”, inițiată de către Rusia, Vatican și Liban.
Declarația a apărut în urma situației tragice a creștinilor din Orientul Mijlociu, care au fost supuși persecuției fără precedent din partea Statului Islamic și a altor grupări teroriste.
Oraşul Năvodari va fi conectat direct la autostradă prin construcţia unui nou drum, care va trece prin Lumina.
Aceasta va fi cea mai accesibilă rută spre nordul litoralului românesc, inclusiv staţiunea Mamaia.
Astfel, prin realizarea drumului Năvodari – Ovidiu şi prin modernizarea şoselei dintre Năvodari şi Constanţa, turiştii vor putea ajunge în condiţii de drum expres de pe autostradă direct în staţiunea Mamaia.
Proiectul construcţiei drumului Năvodari-Ovidiu însumează aproximativ 11 kilometri de drum.
Potrivit Primăriei Năvodari, în prezent se lucrează pe tronsonul din dreptul localităţii Lumina.
Plajele din Mamaia, Constanţa şi Eforie nu vor fi gata în acest an.
Lucrările de lărgire sunt întârziate şi înnisiparea va avea loc la toamnă.
Vor fi realizate măsuri de protecţie a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 kilometri.
Ministerul Mediului spune că nu are nicio responsabilitate pentru această situaţie, iar executanţii consideră că este o întârziere nesemnificativă.
Reabilitarea plajelor este un proiect al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral şi este finanţat din fonduri europene.
Astăzi este Ziua Mondială a Meteorologiei.
Aceasta se sărbătoreşte din anul 1961 şi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei.
Prin această zi, oamenii sunt invitaţi să conştientizeze şi să aprecieze munca profesioniştilor care, zi de zi, actualizează informaţiile despre vreme.
Meteorologii din întreaga lume au, totodată, misiunea de a ne avertiza din timp atunci când se produc fenomene periculoase, care ne pot pune vieţile în pericol.
Un număr de 189 de ţări aniversează, astăzi, 64 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei.
Specialiștii atrag atenția asupra riscului de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinală a scăzut.
Potrivit acestora, în prezent, la nivel mondial, OMS a anunțat două urgențe majore de sănătate publică — prima legată de Ebola și a doua referitor la poliomielită.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%.
Cu toate acestea, țara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.
Numărul pacienților bolnavi de Parkinson s-ar putea dubla până în anul 2030.
Potrivit medicilor, aceasta este cunoscută în special ca suferinţă ce afectează persoane cu vârste peste 65 de ani, dar, în ultimii ani, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40 – 50 de ani.
Boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventă în rândul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocaţilor, oamenilor de ştiinţă şi preoţilor, iar programatorii au o vârstă mai mică în momentul diagnosticului.
În Europa se estimează că sunt în prezent peste 1,2 milioane de pacienţi cu boala Parkinson, iar în România, potrivit ultimelor date, sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu această maladie.
Lucrările la podul care leagă Galaţi şi Tulcea de Constanţa vor începe în primăvara anului viitor.
Podul peste Dunăre urmărește fluidizarea fluxurilor de trafic auto din zonele Galați, Brăila și Tulcea.
Totodată, vor fi asigurate conexiunile la rețelele de transport existente, precum și la viitorul drum expres, cuprins în Master Planul General de Transport, ce leagă orașele Galați și Tulcea de județul Constanța.
Proiectul se ridică la valoarea de peste 246 milioane de euro.